5,498    8    1  

Hvor lang tid tar det før man får svar på anbud?

 31     Bergen     0
Alle de ulike faggruppene man trenger for å bygge hus?

   #1
 1,333     Bergen     0
Det går ikke å gi noe generelt svar her, men mine erfaringer fra Bergen er at forbausende få er interessert i å gi priser for tiden. - I alle fall når det gjelder rehabilitering.

For å få respons vil jeg anbefale å først ta kontakt med fagfolk på telefon. Er tegninger og beskrivelser på plass så forenkler dette for pristilbud. Trodde selv at digitaliserte tegninger og kommunikasjon pr epost ville være et forenklende middel, men min erfaring er at en havner nederst i bunken når slike hjelpemidler brukes. :-\
Signatur
   #2
 77     Trondheim     1
Hei Dette kan jeg svare litt på siden jeg jobber med dette i jobben min.

1. Anbud som sendes ut skal alltid ha en tidsramme med svarfrist. Vanlig innen byggebransjen er ca 4 ukers frist. De som levere etter dette kan bli forkastet i offentlige anbud, men svært skjelden i privat anbud om man er billigst.

2. Ring de du tenker å spørre om pris fra med forklaring om hva du vil ha pris på. Da får du fort en føling om de er interesserte eller ikke. Om de høres lite interesserte ut ring noen andre.

3. Send ut dokumenter som underlag til prisingen. Husk dess mer du beskriver dess mer ansvar påtar du deg. Dette kan ungåes med en setning om at Kontrakten som vil bli inngått på arbeidene skal være en såkalt "totalentreprise" NS3406. Da pålegges utførende firma å gjøre prosjektering for de arbeider de skal gjennomføre.
Ved NS 3433/8405 forsvinner prosjekteringsansvaret fra utførende og går over på deg som Byggherre.

4. Ikke ta noen avgjørelse før du har fått pris fra iallefall 3 firma innen samme fag. Les nøye igjennom tilbudene for å evaluere evt forbehold. Ring alle som har gitt pris. Ta en prat om tilbudet, da lærer du kanskje noe du kan bruke mot de andre som har gitt deg pris. F.eks om ditt og datt er medtatt etc.

5. Skriv kontrakt FØR arbeidene starter. Kontrakten må innholde tidsramme for ferdigstillelse, konsekvenser for brudd på kontraktsbestemmelsene og ikke minst en beskrivelse av arbeidet. Husk at vedlagt dokumenter til en kontrakt får gyldighet iht hvilken rekkefølge de er notert. Vedlegg 4 slår ihjel vedlegg 5 om de omhandler noe av det samme. Derfor er det viktig at tilbudet står som langt nede på vedleggeslkista som mulig og din forespørsel og referater fra møter så langt opp som mulig.

Håper dette var til hjelp

   #3
 414     -     0

Husk at vedlagt dokumenter til en kontrakt får gyldighet iht hvilken rekkefølge de er notert. Vedlegg 4 slår ihjel vedlegg 5 om de omhandler noe av det samme. Derfor er det viktig at tilbudet står som langt nede på vedleggeslkista som mulig og din forespørsel og referater fra møter så langt opp som mulig.

Har du en kilde eller rettspraksis som støtter den påstanden? Alminnelig praksis i kontraktsrett er at det ved motstrid er slik at et spesielt dokument har forrang fremfor et generelt (er det spesifisert at badet skal ha flisgulv får det forrang fremfor der det evt står at alle gulv skal ha vinyl). Et dokument at nyere dato har forrang fremfor du eldre (gitt at begge parter har sluttet seg til det). En del lov- og forskriftsbestemmelser er det ikke anledning til å avtale seg bort fra.

Rekkefølgen på vedleggene er etter mitt syn likegyldig.
   #4
 77     Trondheim     0
Vel, jeg kan ikke vise til rettspraksis fordi det firmaet jeg jobber for aldri er blitt felt på dette temaet. Rekkefølgen i dokumentene i våre kontrakter er det vårt Advokatfirma som har poengtert. Vi mener at om det i vedlegg 1 står vinylgulv og vedlegg 2 sier flis så er det vår og advokatenens forståelse at det blir Vinyl.

Om du kan vise til motsridende rettspraksis så er jeg svært interessert slik at vi kan endre våre rutiner  Smile
   #6
 414     -     0
Har ikke funnet noen rettspraksis ennå, men her er en tolking fra HSHs nettsider:
Undertiden kan partene også ha avtalefestet motstridsbestemmelser. Dette er vanlig i bygge- og entrepriseforhold hvor en rekke dokumenter inngår i kontrakten. Dersom det er motstrid mellom dokumentene skal de gjelde i den rekkefølge partene har avtalt. Videre skal beskrivelse gjelde foran tegning. Dette er naturlig da en beskrivelse ofte vil omfatte funksjonskrav som ønskes oppnådd. For eksempel hvis beskrivelsen sier at en utgangsdør skal ivareta rullstolbrukere mens tegningen viser en dør som ikke er bred nok, vil beskrivelsen måtte gjelde. Videre skal spesielle dokumenter gjelde foran generelle bestemmelser. Disse motstridsbestemmelsene er inntatt i Norsk Standard 8405 Norsk bygge- og anleggskontrakt.


Jeg kjenner ikke teksten i NS 8405 (kan noen gjengi den her?), men dokumentenes rekkefølge er altså bare én av flere ting det skal tas hensyn til.
   #7
 77     Trondheim     0
Dersom det er motstrid mellom dokumentene skal de gjelde i den rekkefølge partene har avtalt


Det er denne formuleringen jeg sikter til. Kontraktsdokumentet går som 1.dokument, deretter ihht vedleggsrekkefølge og ikke ihht dato for dokumentet.

Er vi enige kanskje, men uttrykker oss forskjellig?

   #8
 414     -     0
Jeg er enig i at rekkefølgeprinsippet er gyldig for kontrakter skrevet etter NS 8405 (med forbehold om at jeg ikke har lest standarden!), men NS 8405 benyttes sjelden i kontrakter overfor forbrukere.  Jeg kan ikke se slike motstridsbestemmelser i standardblankettene som brukes der (se http://www.husbanken.no/Venstremeny/Boligjus/Standardkontrakter.aspx/), da har jeg vanskelig for å se at prinsippet i NS 8405 kan anvendes i kontrakter som ikke følger standarden.

I plansjer fra en forelesning i enterpriserett fra UiO fremkommer det at "Ved motstrid ”går spesielle bestemmelser foran generelle bestemmelser og bestemmelser utarbeidet særskilt for kontrakten, foran standardiserte bestemmelser”."  All den tid jeg ikke har lest NS 8405 er det vanskelig for meg å se hvordan dette er prioritert i standarden.