6,520    7    1  

Hvor mye er det normalt at et lite hus beveger seg med tela?

 50     1
Hei, vet ikke om dette er rette sted å poste spørsmålet mitt (så bare flytt det om det passer bedre annen plass på forumet)
Altså: hvor mye er det normalt at et lite hus/hytte beveger seg med telen? Er det innenfor normalen når innvendige dører ikke kan lukkes/åpnes ordentlig på vinteren (men går helt greit om sommeren). Er det dårlig isolert i under når hus/hytte beveger seg tydelig mellom årstidene, eller er det noe med selve grunnen under bygningen? Hva kan eventuelt gjøres? Skal man være bekymret (eller bare høvle til døra?!).
Smile

   #1
 394     Strömstad     0
Er du sikker på at hele huset beveger seg med tela? Jeg tenker automatisk at det er treverket som lever, og som beveger seg litt avhengig av temperatur og luftfuktighet. Det er vel ikke unormalt at f. eks. en dør skraper litt i karmen visse deler av året, men tror ikke det er hele huset som beveger seg av den grunn.

Sikkert andre her inne som kan mye mer om dette enn meg, men det var bare min første tanke da jeg leste dette.
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
Hvor i landet, høyde over havet, byggeår? Hvaslags fundament?

Dersom hytta i likhet med vår i fjellet i Valdres bygd på 70-tallet står på mur støpt rett på bakken, så kan dører og vinduer bli trege om vinteren. Det kan også bli telehiv som ikke går tilbake. Nå bruker man markisolasjon for å unngå dette. Alternativet er å pæle eller grave til frostfritt dyp, men det er gjerne vanskelig og dyrt i blokkrik morene høyt til fjells.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 50     0
KjellTS: 700 moh, isolerte pilarer til fjell, bygd ca i 2000, rett nord for Dovre. Fjellet er delvis "flisete", så vi lurer på om det ikke er frostfritt.
Gærningen: Ang snø på taket: Måker jevnlig (og jevnt), men dette er helt uavhengig av om det er snø eller barfrost.
Gjelder to dører, og de står på linje (ytterdør og dør fra gang og inn).
   #5
 5,337     Tromsø     0

KjellTS: 700 moh, isolerte pilarer til fjell, bygd ca i 2000, rett nord for Dovre. Fjellet er delvis "flisete", så vi lurer på om det ikke er frostfritt.


Det kan stemme. Flisete fjell og blokkmark høyt til fjells er gjerne et resultat av frostsprengning. I noen tilfeller pågår den i dag, mye sannsynlig at det er tilfelle 700 meter over havet på Dovre, andre steder er det et tegn på at høye fjellpartier har stukket opp over isen som nunataker.

Nok geologi for i dag, for hytta 700 m.o.h. er det sannsynligvis ikke lett å komme til under og forlenge pilarene til massivt fjell eller garantert frostfri dybde, så da er enkleste praktiske løsning å høvle litt av de trege dørene.

Man kan også vurdere å markisolere bedre ikke bare rundt pilarene  men under hele hytta og et sykke utenfor, men spør folk med lokal erfaring om dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 50     0
Hei, takk for svar KjellTS! Det hørs logisk for meg at flisete fjell kan gi bevegelse. Noen plasser kan man faktisk "spa" i fjellet, andre plasser er det fastere (men en kan ofte løsne skiver av det). Det ble mrukt minigraver til grunnarbeidet (ikke veiforbindelse). Vi får få oppover noen fagfolk til å vurdere, og ta  i bruk høvelen... Må vel påregne at ting skjer på et hus så høyt oppe, og det står tross alt mye ubebodd. Det er ellers helt fint, og ligger godt i le. Men om vinteren blir det skavl på taket, så vi er påpasselige med å måke jevnt, så huset ikke blir skjevbelastet.
   #7
 615     Øvre Eiker     0
Jeg tenker som Idaniel at det er like stor sjanse for at det er treet som beveger seg med varierende temperatur og fuktighet.

Det er ikke sikkert at høvling er nødvendig for å tilpasse dørene heller. Prøv først om det kan løses med justering av karmskruene.