434    13    1  

Hvordan få 60cc i gammelt trehus

 9     1
Jeg har nettopp kjøpt meg stort prosjekt og himla bratt læringskurve - starter omtrent på null. Blir derfor takknemlig for alle typer innspill!

Vi skal oppgradere og skjule det elektriske, og utenpå skal vi ha slett vegg. Tenkte å bruke walls2paint eller gips, mest sannsynlig siste om vi ikke får underlaget 100% perfekt.

Leiligheten er i første etasje av en firemannsbolig fra 1946, og det meste er litt skeivt her. 60cc er science fiction. Vi har revet opp masse rart i en boligarkeologisk undersøkelse, og det føles som om jeg står ved et veiskille nå.

Tanken var å lekte ut veggene med 48 eller 36-stender (venter på svar fra elektriker) for å få 60cc, alt i lodd og god plass for elektriker til å jobbe. Deretter kaste inn glava og legge plater utenpå.

Ytterveggene (2/4) består nå av: ruglete og vinglete rupanel - gråpapir/papp - tynne spikerslag - sort papir (?) med glassvatt under. Rupanelet går opp bak taket så jeg har ikke tilgang til spikerne som holder toppen på plass. Jeg vet ikke hvor stendere går vertikalt bak rupanel, og stendersøker gir bare upålitelige resultat. Spikerslag går horisontalt bak panel fra gulv på 0, 30, 75, 120cm fra gulv, men IKKE ved tak — er antageligvis spikerslag 5-10cm over der takessplatene ligger.

Her er alternativene jeg tror jeg står overfor:

a) Lekte ut veggen fra rupanel — skru fast bunnsville gjennom rupanel til horisontale spikerslag fra gulv og oppover til siste spikerslag 40cm under tak. Får dermed ikke noen god forankring til stendere i topp, selv om jeg kan skru fast gjennom bare rupanel med korte skruer helt ved tak.

b) Kappe alt panel med feinsag helt oppe ved taket og rive de så jeg ser hvor vertikale stender går og skru fast toppsvillen i disse. En god del mer arbeid, da det er fullt av pappspiker øverst som må jekkes ut.

c) Andre alternativ?


Videre, vet noen hvilken funksjon gråpapiret/pappen rett bak panelet er? Er bytte av isolasjon i noe mer moderne noe jeg bør vurdere? Hva med dampsperre?

Det er planer i sameiet om å bytte kledning på huset innen urimelig tid (1-2 år, tipper jeg), og i den forbindelse blir det nok aktuelt å etterisolere fra utsiden også.
Hvordan få 60cc i gammelt trehus - IMG_4790.jpg - egeulf
Hvordan få 60cc i gammelt trehus - IMG_0149.jpg - egeulf
Hvordan få 60cc i gammelt trehus - IMG_4004.jpg - egeulf

jaf
   #1
 5 012     tromsø     0
Riv et hull og sjekk yttervegger. Det kan være at yttervegger er bare den sydde matten og 75% luft=det er ikke godt nok ? Isolasjon var ekstra utsyr i 1946.
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Ikke helt sikker på hva du mener — den sorte matten er tykkere enn jeg greier å trykke sammen, og full av glassvatt. Det er definitivt ikke uisolert (ei godt isolert).
  (trådstarter)
   #4
 9     0
Det har du rett i -- matta var ganske tynn, et par cm bare. På innsiden (mot huskledning) var det 10cm med noe ull av noe slag som lå ganske løst. Jeg vet at huset på et eller annet tidspunkt har blitt etterisolert ved innblåsing, men jeg antok at det var med skum av noen type.

Uansett, veien videre: Vil det være noe poeng å rive ut den sydde matta?
Hvordan få 60cc i gammelt trehus - IMG_0670.jpg - egeulf
jaf
   #5
 5 012     tromsø     0
Ville renset et felt på 100cm bredde og fra gulv til tak. Tatt bilde av det og lagt ut her.! Det kan for eksempel lektes slik at det blir plass til 100mm rockwool i yttervegg ? Den matten er "ubrukelig"
  (trådstarter)
   #6
 9     0
Det var en god idé å rive ned. Fant masse innblåst isolasjon, men fant også celler som ikke hadde blitt fylt i det hele tatt.

Nå er planen å isolere hullene så hele veggen har 10cm, legge på Intello plus dampbrems, så lekte ut 5cm for elektrisk og mer isolasjon.

Utlekting og mer isolasjon (5/10cm?) samt vindsperre på utsiden når ytterkledning byttes (1-2 år).

Grei plan?
Hvordan få 60cc i gammelt trehus - Uten navn.jpg - egeulf
jaf
   #7
 5 012     tromsø     0
Det er et lite problem. Boligen har sikkert tykk papp på utsiden. Så før å få det helt perfekt, bør papp fjernes. I dag bruker en tynn pustende vindsperre ute. Før brukte en tykk papp. Den er i praksis like tett som plast. Her var det tykk papp på asfaltflate og tynn papp under kledning. Det beste er å fjerne alt og la den nye veggen få puste utover. Siden den blir tillegg isolert ?

  (trådstarter)
   #8
 9     0
Det hadde du rett i. Bak, eller på utsiden av skråpanel, var det først grå tynn papp, og så tykkere sort papp (asfaltimpregnert papp?). Den er likevel ikke så tykk at det ikke er vanskelig å rive i den.

Mener du det vil være sikker oppskrift på katastrofe å gjøre det slik jeg planlegger? Vil det være bedre å droppe dampbrems helt? Optimalt skulle jeg absolutt tatt kledningen også, men det er snakk om en firemannsbolig, og etter siste sameiemøte tipper jeg at kledning ligger fem år fram i tid ...
jaf
   #9
 5 012     tromsø     0
Ikke katastrofe. Det er bare ikke helt perfekt. Mange gjør det, spesielt entreprenører som "bare"vil tjene penger. Ta bort pappen ute om 5 år ? Det har jo stått i 70 år , uten å råtne ?