70 588    15    30  

Hvordan snekre dør?

 74     Troms     18
Holder på med en liten lekehytte til datter mi, lurer i den forbindelse på om noen har en oppskrift på ei dør? Tenkte å lage en selv men jeg vet ikke helt hvordan jeg kan gjøre det for å få best mulig resultat. Tenkte å lage karmen åsså... gode tips mottas med takk Grin

   #1
 1 387     Tromsø     2
Til slikt bruker man ofte en såkalt labankdør.
http://no.wikipedia.org/wiki/Labankd%C3%B8r

Det ligger noen bilder og beskrivelse av ei stor dør her:
http://www.byggebolig.no/index.php/topic,28518.msg317025.html#msg317025

I ei lekehytte blir alle dimensjoner mindre, og den kan monteres med mindre skruer. Men det er en fordel at døra ligger helt plant når den settes sammen, ellers kan den lett bli vindskjev. Hengslene kan skrus på når døren er ferdig.
Prinsippet med labankdør er Z-bkonstruksjonen på bak- eller framsiden. Skråstiveren skal være nærmest nedre hengsel.
Med labankdør trengs ikke karm, døråpning og panel omkring tilpasses slik at døren faller inn i en fals.

  (trådstarter)
   #2
 74     Troms     1
Tenkte først å lage en slik dør, men jeg har lyst å prøve å lage ei dør som ser ut som ei vanlig ytterdør med vindu i og greier.  Hadde tenkt å begynne med en 15 mm osb og kle inn og utvendig med noe finere materiale men vet ikke hva...tenker at osb må vel være stiv nok så døra ikke blir slarkete, den blir bare ca 50*100 cm
   #3
 1 387     Tromsø     1
Hva er osb?

Det skulle gå greit å lage en ramme og lime f.eks kryssfiner på begge sider. I stedet for kryssfiner kan det brukes panelbord på utsiden. Men jeg ville ha kryssfiner på ene siden pga avstiving.
Rammen kan lages av glatte fjøler, og den må inkludere en ramme som passer for vinduet også.

Karmen kan lages av 36x98 eller 36x70 mm og så stiftes/limes en lekt som døren slår mot. Hvis du da ikke har utstyr til å lage en ordentlig fals. Hvordan karmen må være, ser man jo av en hvilken som helst dørkarm.

Det er en fordel å være nøyaktig når hengslene skal tilpasses. Det gjøres kanskje lettest før karmen er montert sammen.

   #5
 1 294     Sandefjord     0
Lagde dør til boden i fjor. Lagde en ramme av 48*48mm. Mange avstivere, både vertikale, horisontale og skrå. Sikkert for mange. Delene i rammen ble felt inn i hverandre og limt.
Finerplate 12mm på hver side. Limt og skrudd. Freste ut spor og hull til vinduer. Døren ble tofløyet og er etter ett år fremdeles rett (så rett den var når den var ferdig).

Har satt på slåe. Kunne også satt inn vanlig dørlås om man ønsker det.
Hvordan snekre dør? - IMG_0980-001.JPG - Pal.ah
   #7
 17     0
Wow, det var en flott dør  :)

Jeg holder på med en lignende prosjekt, men det skal bli en hoveddør. La du inn fuktsperre i døren? Jeg vurderer å kline epoksy utenpå døren, men vet ikke helt om det er veien. Samme konstruksjon, kryssfiner + ramme, samt et vindu i døren.

   #8
 1 294     Sandefjord     1
Vurderte epoxy selv, men med de prisene det er for litt epoxy, så valgte jeg visir + vindu/dørmaling. Innvendig er døren foreløpig ubehandlet, men hadde tenkt å olje den etterhvert.

Epoxy er en god ting. Brukes mye i trebåtmiljøet, så dersom du ønsker en virkelig vannavstøtende dør, så må epoxy være ett av de bedre valgene?
   #9
 413     Akershus     0
@Palab: Hva slags hengsler brukte du? Isolerte du? Hvor tett er det mellom de to dørbladene?
   #10
 1 294     Sandefjord     2
Hengsler: kjøpte vanlige dørhengsler som kan løftes av på biltema.

Døren er uisolert, da dette er en vedbod med en variant av låvekledning, dvs noen mm avstand mellom kledningsbordene.

Mellom dørbladene er det ca 5mm avstand. Har slått på list som gjør at dørene får et anslag: på baksiden på h.dør og på fremsiden på v.dør