5,184    12    0  

Innhenting av (flere) tilbud på enebolig?

 12     Trondheim     0
Jeg lurer på å flytte til en  helt annen landsdel, og da er å bygge egen bolig et hyperakutelt tema.

Helt i startfasen så har man salvsagt satt i gang drømmingen, og bastilt opp en rekke kataloger for å få input på fasader og planløsninger - i tillegg til å tråle litt forum for å få input på andre ting.

Dersom man innhenter fastpristilbud på la oss si nøkkelferdige boliger hos forskjellige byggmestre, vil det by på problemer?

Hvor "mye" tilbyr disse uforpliktende? Får man tomtebefaring, tilpassing av planløsninger etc uten å forplikte seg?

Jeg vet at de utarbeider tilbud, og jeg håper i alle fall at det er i byggebransjen som i alle andre bransjer at leverandørene faktisk må satse/prestere litt for å få kunder.

Så kokt ned til ett spørsmål så blir det følgende:

Kan jeg sitte med f.eks 3 konkrete tilbud på nøkkelferdige hus fra tre leverandører før man foretar valget?

   #1
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg tror ikke det er noe stort problem for deg at du får tilpasset tre hus fra tre forskjellige entreprenører og så få et tilbud fra dem. Jeg tror dog ikke at du får tre entreprenører til å tegne et hus for deg fra bunnen av. Vi tar normalt sett fra kr. 25,000,- og opp for å tegne og tilpasse et hus men vi trekker denne summen i fra kjøpesummen av huset dersom du kjøper et hus ifra oss.

Det å tilpasse et kataloghus, som du i prinsippet snakker om her vil ikke nødvendigvis gi deg den rimeligste og beste løsninger. Min erfaring er at å få arkitekttegnet et hus fra bunnen av, tilpasset deg og tomten vil gi den beste løsningen, ikke minst fordi at du normalt sett da finner arealeffektive løsninger som gjør at du kan bygge mindre enn hva du opprinnelig hadde tenkt. Du får dog ingen til å arkitekttegne et hus i fra bunnen uten at du betaler for det.

Men de fleste strekker seg langt for å gi et anbud så det er bare å kontakte de som du finner interessante i ditt nærområde.

Lykke til
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 12     Trondheim     0
Takker for svar.

Så i mitt fiktive tilfelle så burde man kanskje tenke ferdighus UTEN noen særlig grad av modifisering av planløsning.

Min bankkontakt påstår at det erfaringsmessig vil være mest lønnsomt å få fastpris på hele pakken fra leverandør, kontra å skulle kjøre separat kostnadskontroll/anbud på de separate delene av byggeprosessen. Det blir ofte totalsprekk hevder banken.

Det kan vel tenkes at man kan snu på flisa også, og gi budsjett til leverandører og si "her er tomta, vi har så og så mye i budsjett, vi liker denne type hus. Hva kan du få til?" Men som en som bedriver salg i det daglige så vil jeg vel tro at det aldri er smart å oppgi hvor mye man har å handle for, da det vel kan medføre "overprising" av visse ting for å komme opp i totalsummen?
   #3
 4,148     Oslo Vest     0
Du løper risikoen for at en entreprenør overpriser dersom du oppgir hva du har av budsjett. Når jeg selger hus så vet jeg ALLTID hva kunden kan betale og vi finner ALLTID en løsning. Bruker man en rådgiver kan han enkelt se hvor det foreligger overprising, og skjer det er det enten nødvendigå forhandle eller hå til noen andre.

Personlig foretrekker jeg å vite om dette slik at vi sammen tegner et hus i kundens prisklasse. Huskjøp er i mine øyne en komplisert affære og det må et utstragt samarbeid til mellom partene slik at en kunde føler seg trygg.

Jeg oppgir normalt sett en kvadratmeterpris på et innflytningsklart hus, hva som er fordyrende løsninger osv og da finner vi sammen med arkitektene et hus som ligger i den prisklassen kunden ønsker.

Nå opererer de fleste med kataloghus og prislister, hvor det er vanskelig å fåp en totapris, som jeg gir, så det er nok ikke alle som gjør det slik jeg gjør det, uten at jeg kan si om det ene er mer riktig enn det andre.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 12     Trondheim     0
Hadde du ikke gitt tilbud om kunden hadde nektet å oppgi budsjett, men der du visste at du var i konkurranse med andre?
   #5
 1,093     Skjetten     0
Det er dyrt å gi en fastpris på enebolig, iallefall totalleveranse. Det er ikke man har har anledning til å sende ut 10-20 av hver uke.

Ofte gir du kunden er grov kalkyle på boligen (optimera f.eks kan ta disse oppdragene for kundene sine, men koster rundt 2000,- + mva).

Så da har du allerede brukt (2-3 arbeidstimer + 2000 i mva). Så skal du kanskje i tilegg innhente pris på opparbeiding av tomt, elektrisk, betong, rørlegger osv som gjør at du skal utarbeide en grov beskrivelse til dem.


Jeg tror muligens nøkkelen, med å få det billigeste anbudet/leveransen er å få arkitekt/byggmester tegnet huset, utarbeidet matrial lister for trelasten, teknisk beskrivelse på alle funksjoner (vvs, el, ventilasjon osv) og så få priser utarbeidet på bakgrunn av dette. Så kan byggmester/firmaene hvor mye av leveransen de ønsker å levere.

Du gjør jobben til byggmester ganske enkel, med å bare sende fra seg matrialliste, se på timeforbruk på huset og lage ett fint innpakket tilbud til deg.


Jeg bruker iallefall aldri tid på å utarbeide tyngre anbud, uten at det er veldig enkelt å regne på eller at kunden faktisk er genuint interessert i å få pris. Det forsvinner fort 4000-5000 ut i "kalkulatoriske-kostnader" på en slik beregning/dialog med kunde. Man bør da vite at man faktisk har reele sjanser til å konkurere om huset. Vær klar over at det er kundene mine/andre byggefirma sine kunder som betaler for disse kalkulasjonene senere, så jo flere tilbud du gir (og kanskje taper) jo dyrere blir det for de kundene som velger deg en gang.

Så kan dere som sier "vi har det for godt i byggebransjen med etterspørsler her og etterspørsler der" si hva dere vil, men jeg tror det er den generelle holdningen til mange byggefirma iallefall på min størrelse (1-5 ansatte), så lenge de ikke satser hardt på privat markedet og nybygg/enebolig.


Signatur
  (trådstarter)
   #6
 12     Trondheim     0
Vel, det er nå en gang sånn at i et marked der det er konkurranse så må leverandører pynte brura for å få solgt henne.

La oss ta Telecombransjen som et eksempel - der jeg selv jobber. Kosten på å delta i en anbudsforespørsel, der 5-10 ressurser er involvert over flere uker i forbindelse med utforming av anbudsbesvarelse. Man har flyreiser for levering, i forbindelse med forhandlinger etc. På toppen av dette kommer selvsagt "timeprisen" på arbeidet som legges ned. Jeg vil tro et grovanslag vil være at det koster minst 50.000 å delta på et større anbud.

Man har ingen garanti whatsoever for å få tilslaget, men om man ikke deltar så vinner man aldri kunden.

Dersom det er sånn at jeg som husbygger ikke kan be ferdighusleverandører om pris på ferdige hus - men kun få estimerte priser så vil jeg si at jeg finner det noe merkelig. Hvis det er sånn at leverandørerene ikke ønsker å regne på priser før de vet om de får tilslaget så er det den rake motsetning av sunn konkurranse.

Noen husbyggere som har erfaringer å dele?
   #7
 5,415     Langhus     0
Vi spurte ganske mange om pris på et rimelig konkret hus.
Det var stor forskjell i hvordan forespørslene ble behandlet og besvart. Noen ga veldig raske svar, noen ga raske men "uspesifiserte" svar, noen ga trege, men gode svar osv..

Selv om huset var rimelig konkret var det jo mye som ikke var spesifisert, så svarene som kom måtte finleses for å finne hva som egentlig ble levert (og ikke minst hva som ikke ble levert)
Antall el-punkter, kjøkken, fliser, snøfangere, tilkobling av vann/avløp, jording, isolasjon i innvendige vegger/etasjeskille, dører, osv..osv...
Noen virket "useriøse" (kom med en pris uten spesifikasjon) andre lå flere hundre tusen over de andre i pris. En leverandør forsøkte også å snakke "dritt" om øvrige leverandører, antydet at en leverandør var på konkursens rand og at annen ikke gadd å levere tilbud engang på det feltet vi hadde tomt (Da satt vi allerede med tilbud fra denne leverandøren)
Til slutt satt vi igjen med tre ganske like tilbud (etter flere runder med spørsmål og kontrollspørsmål om hva som var med og ikke). Disse tilbudene lå rimelig likt. Vi valgte tilbudet fra den leverandøren som vi "likte" best, selv om den ikke hadde laveste pris.
Siste redigering: Wednesday, January 19, 2011 1:18:15 PM av Jafo
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 12     Trondheim     0
To en liten lakmustest selv nå. Ringte til en leverandør og spurte om prosessen deres.

Fikk gode og ærlige svar, og han bekreftet min mistanke. Leverandører strekker seg langt for å få nye kunder. De vil utarbeide et behovsprøvd tilbud, samt uforpliktende delta på tomtebefaring for å kunne rådgi utifra utgangspunkt.

Jafo:

Lyst å dele hvilke tre leverandører du var mest fornøyd med?
   #10
 4,148     Oslo Vest     0

Hadde du ikke gitt tilbud om kunden hadde nektet å oppgi budsjett, men der du visste at du var i konkurranse med andre?


Jeg gir gjerne et tilbud på et kataloghus, men normalt sett så leverer vi ikke kataloghus, men tegner og prosjekterer slik at det blir tilpasset på alle måter.

Men jeg gir normalt sett den prisen jeg må ha for et hus, og da er det ikke prutningsmonn, jeg behandler alle kunder likt og ikke slik at den beste pruter får den beste prisen.

Jeg ligger innflytningsklart på i overkant av kr. 20,000,- per kvm og da er det lett å finne ut hvor stort man kan bygge iht budsjett.

Jeg setter ikke igang og tegner et hus dersom jeg ikke vet hva som er kundens behov og hvor mye han ønsker å bruke på byggesaken. Vi kan heller da tegne et hus for ham som koster fra kr 25,000,- og oppover og så kan han bruke tegningene for å innhente anbud.

Jeg opplever ofte at kunder forespør om enkelte av de største og dyreste husene våre, som koster over 10 mill, og som tror at de koster halvparten.

Jeg ønsker at det å kjøpe et hus fra meg skal være med en åpenhet fra begge sider og at det går an å stole på hverandre. Det er derfor vi ønsker å tegne et hus sammen med kunden for å finne en realistisk løsning, og før jul tegnet vi sammen med en kunde et hus som ble hele 50 kvm mindre enn hva kataloghuset han opprinnelig hadde sett på. En slik "skreddersøm" blir vanligvis et godt resultat. Jeg skjønner at mange er opptatt av kataloger og prislister, men jeg foretrekker å sitte ansikttil ansiktmed en kunde og planlegge et hus i ønsket prisklasse, slik blir det forutsigbarhet både for selger og kjøper.
Signatur