25 317    12    10  

Isolering på kaldloft uten de 5 cm med lufting?

 16     4
Skal snart isolere kaldloftet mitt. Tidligere lå det 25 cm rockwool på gulvet. Jeg kommer trolig å bruke 30cm Rockwool i taket. Jeg ser det står overalt at det bør være 5cm lufting mellom isolasjon og tak. Jeg hadde en ingeniør her samt en annen som har jobbet i bransjen i mange år som sa det var unødvendig pga det er mye lufting på yttersiden av taket, dvs mellom takstein og pappen er det over 5cm lufting. Dermed burde jeg slippe å ha de 5cm på innsiden. I enkelte områder i taket er det gips pga brannsikring mot nabo, ellers papp. Er det noen som har erfaring på dette og kan bekrefte at 5cm lufting på innsiden ikke er nødvendig, når en har dette på utsiden?

   #1
 21 485     Enebolig     2
Jeg er ikke tømrer eller byggmester, men kan bekrefte at jeg har vært borti denne løsningen før. Hvis lektene på taket er store nok, så er det nok lufting, men noen sier at det forutsetter at undertaket er diffusjonsåpent. Noen andre kommer sikkert med et mer konkret svar senere.
   #2
 837     1
Du er nødt til og ha lufting om du ikke har diffusjonsåpen papp. Stenger man kondens inne på denne måten fryser det på vinteren og da kan du få store problemer. Om du må ha 30 cm isolasjon så lekt ned taket ditt 5 cm og gjør det på den måten.  Men har du diffusjonsåpen papp så kan du isolere helt til undertak.
   #3
 837     0
Luftingen på utsiden har ingenting og si med mindre du har diffusjonsåpen papp/duk på taket. Vanlig takpapp er ikke diffusjonsåpen.
jaf
   #4
 5 818     tromsø     1
Legg en 25mm lekt (eller 50mm)(25 er bedre en ingenting)og lufting uansett,innvendig.Med så mye isolasjon blir det frost mot den kalde siden av isolasjonen når det er 20 minus ute. Uansett hva en ingenør eller andre mener er det risikosport å forvente lufting gjennom lekter og takstein. Over lenge strekk anbefaler NBI til og med ekstra tykke lekter til takstein... Smile Pappen kan være for tett, har du mekanisk avtrekk på loftet?Om vinteren blir det lett 300mm snø og is på taket....(lite lufting da)
  (trådstarter)
   #5
 16     2
Takk for svar! Da blir det nok lufting på meg og 5 cm lavere takhøyde, men greit å være på den sikre siden. Angående antall cm i taket så ville jeg gjerne hatt mindre enn 30 cm men trodde forskriftene tilsier 30cm, eller er u-verdier en kombinasjon av tak-konstruksjon og type isolasjon?
hro
   #7
 1 574     Trondheim     0
Du skriver kaldloftet - men forstår deg dithen at du ønsker å flytte isolasjon fra gulv til tak. I prinsippet skal isolasjonen bygges opp som et varmloft.

Kaldloft er oftest med diffusjonstette undertak. Derav behov for lufting mellom undertaket og isolasjon. Alternativet vil være  -som nevnt, fukt som blir innestengt og etter kort tid mugg. Det liker en ikke.

I tillegg - når du først er i gang, vær ytterst nøye med å sikre at dampsperra blir 110% tett. Kun et bittelite hull medfører betydelig lekkasje - og husk at damptrykket er størst i høyden.

Korrekt oppbygging blir da - innenfra og ut
Himling
Nedlekting for himling
Dampsperre
Isolasjon mellom bjelkelag
Diffusjonsåpen duk
5 cm lekter
Takpapp og Rupanel (usikker på hva du har)
Steinlekter
Takstein

Lykke til
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 16     0
Takk igjen for svar!  Jeg har sett litt mere på loftet og er rimelig sikker på det er Brettex som er på ene taksiden, kan såvidt skimte svart farge og blå skrift,"undertak" når jeg presser litt ned og ser. Her kommer jeg til å kjøre isolasjonen rett i undertaket uten lufting, mens i resten av loftet(gips som undertak), velger jeg som dere sier å ha 5cm lufting. Antall cm på isolasjonen kan vel varieres, det frister veldig å kun ha 20cm der pappen er pga størrelse på sperr og øke antall cm isolasjon ved de høyeste områdene i takene.
  (trådstarter)
   #9
 16     0
Bildene viser ene siden av taket der det er gips i undertaket, resten har papp. Virker som det er noe asfaltplate på oversiden? Her tenkte jeg å ha lufting med 36x48 lekter langs sperrene, men må jeg få åpnet opp til friluft ved takutstikket?
Isolering på kaldloft uten de 5 cm med lufting? - 1.jpg - loftoppussing
Isolering på kaldloft uten de 5 cm med lufting? - 2.jpg - loftoppussing
jaf
   #10
 5 818     tromsø     0
Legger ny luting på 50 år gammelt hus nå..For å få luft i kassen legger eg nye bord som er 21*68 (hvitmalt før oppsetning). Legger dem med knapt en blyant immelom(3mm) på alle bord og mot bordet til takrenne. På sperrren bruker eg dei tynne lektene som ligger imellom impregnerte matrialene 4,8*1cm. Duk innvendig bruker eg ventex (som eg legger over asfaltplate og 1 meter opp i mellom sperr).for å kunne fjerne 50 år gammel isolasjon og isolere overgang raftekasser og oppover loft/himling med 30cm eller mer.Til slutt låser eg ventex med nye tynne lekter (som vanligvis kastes).4,8*1cm.som eg skrur over duk på hver side og låser den.. Bretter duk og skrur ene siden og strammer opp og skrur andre siden.Forborer med 2,5mm bor og skrur med biltema skruer:Nr 19821 Dim 3,9 x 35 1000 stk.Pris 89,90. Har du noe lufting i topp av møne (ventiler?).Greit å få ut luften. :)