10,715    14    1  

Jernvitol... har noen erfaringer ?

 16     0
hei

Bygger nytt og vurderer å behandle med jernvitol. Det er to ting som gjør jernvitol intresang. Det at overflatebehandlingen ikke skal gjentas = vedlikeholdsfrit (?)
Det grå utseende.

Det jeg lurer på er om hvordan den er å påføre,
har noen erfaring med oppskrifter

kan det blandes inn noe pigment -  hvordan vil det så sees ut etter noen år om pulver pigent er rørt inn og da nødvendigvis ikke blir helt gjevnr fordelt)

hvis en rørere inn noe kritt - vil det gi da en litt kalket overflate som med tiden regner bort (da det ikke er bidcnemeidler) ...

Siden jeg har blitt kastet inn som byggherren og den som skal ta alle valg og avgjørelser uten egetnlig å ha ønsket å bygge noen som helst (byggger opp etter en brann) så trenger jeg sårt andres erfaringer.

(Jeg har noe kunnskap om fremstilling av ymse maling med glss-sliping av fargepigment, gummiarabikum, oljer, eller tempraer -  men her er det jo snakk om et hus og store flater.........)
Signatur

   #1
 266     Sørlandet     0
Hei.

Vi har jernvitrolbehandlet kledning, og synes selv det er veldig fint. Har dere noen mulighet til å få kledningen ferdig behandlet med jernvitrol, istedet for å påføre det selv? Jernvitrol blandes ut i vann (kun noen gram pr. liter), og er ekstremt flytende, så ville ikke anbefalt å stryke det på etter at kledningen er montert, da må du i alle fall forvente å bli gråbrun på hele kroppen, og alt tøyet du har på Wink Hvis dere ikke kan få det ferdig behanldet, ville jeg vurdert å satt av tid til å stryke det over kledningen før den ble montert. Du må nok over å flekke litt et par steder (du ser det veldig tydelig etter noen uker etter montering på de partiene som ikke grånes i samme takt som resten), men hos oss var ikke det mange stedene.

Så vidt jeg har forstått er det ikke jernvitrolen i seg selv som gjør kledningen vedlikeholdsfri, det er avhengig av hva slags kledning dere har. Jernvitrolen gjør bare at den grånes mye raskere og mye jevnere. Vi har kjerneved av furu under, som gjør at det blir vedlikeholdsfritt.

Ang. pigment og kalk så vet jeg dessverre ikke, men hvis du skulle ønske pigment er det kanskje enklere med royalimpregnert uansett?
  (trådstarter)
   #2
 16     0
takk for svar Cicca


Så da blir spørsmålene videre. Bruker det tid på å tørke, jeg mener, fra noen står å maler planken til den monteres, må det gå tid? Kan de bare lempes fra en stabbel til en neste eller må de ligge å lufttørke...

hva er forskjel på å velge gran panel fremfor furu når den behandles med jernvitol?

hvor kjøpes jernvitol og hvor mye berenes pr (f.eks) 10m2 veggflate?

Er det slik at stiftene / spikerene man bruker når en setter opp kledningen bør være av annet matriale eller overflatebehandlet for at det ikke skal danne ruststriper?

Er det noe mer jeg bør tenk på  Smile
Signatur
   #3
 266     Sørlandet     1
De trenger ikke å lufttørke, de kan stables fortløpende. Det gjorde vi (er mine foreldre som driver sagbruk, så vi var med å laget kledningen), og når vi behandlet kjørte vi plankene gjennom en maskin, og stablet de fortløpende oppå hverandre. Da de så ble montert et par måneder etterpå begynte gråningen for fullt (så litt endring på den behandlede vs. ubehandlede siden, men det var minimalt).

Forskjell på gran og furu vet jeg dessverre ikke, de driver med kjerneved av furu, så usikker på om det fungerer på samme måte med gran.

Hvor man kjøper jernvitrol er jeg litt usikker på, men det er ikke veldig mye som skal til. Totalt på hele huset og garasjen vår var forbruket 3-4 kopper med pulver utblandet i vann. Kopp=sånn kaffekopp i papp type.

Du trenger ikke en spesiell type spiker, vi har brukt vanlige, og ingen problemer med ruststriper her så langt. Nå er det bare 2 år siden huset vårt fikk kledning, men sagbruket har drevet med dette i maaaange år, og har ikke mottatt noen klager på at vanlige spiker ikke har vært bra nok.
  (trådstarter)
   #5
 16     0
vet noen hvor man kjøper jernvitol.....
(apotek?)
Signatur
   #7
 5,337     Tromsø     0
Staver man det jernvitriol, så får man ennå flere treff.
Signatur

   #9
 24,803     Akershus     0

hei

Bygger nytt og vurderer å behandle med jernvitol. Det er to ting som gjør jernvitol intresang. Det at overflatebehandlingen ikke skal gjentas = vedlikeholdsfrit (?)


Jernvitriol "beskytter" treverket like godt som ingen behandling overhode. Treet blir like utsatt for oppsprekking, uttørring, solbrent og råtebefengt som ubehandlet tre.
Signatur
   #10
 3,412     Akershus     0
Hvis man er kastet inn i rollen som byggherre, kanskje uten veldig sterk interesse eller bakgrunn for husbygging, så er det kanskje tryggest å "følge strømmen" og velge løsninger som er velprøvde og ikke stiller spesielle krav. 

De fleste bolighus i Norge blir malt.  Vanlig utendørsmaling holder endel år før man maler på nytt. 

Behandler man et hus med jernvitriol vil man gjøre det vanskeligere å male huset på tradisjonelt vis etterpå. 

Norsk Treteknisk Institutt skriver "30 g jernvitriol per liter vann fungerer bra og bidrar til å akselerere den biologiske nedbrytningen av treoverflaten. "

Det er nok noen som av estetiske grunner ønsker å behandle huset på en måte som gjør at det brytes ned fortere, men de fleste av oss ønsker vel at et hus skal vare lengst mulig. 

http://www.treteknisk.no/fullstory.aspx?m=193&amid=12626



hvis en rørere inn noe kritt - vil det gi da en litt kalket overflate som med tiden regner bort (da det ikke er bidcnemeidler) ...
[...]
(Jeg har noe kunnskap om fremstilling av ymse maling med glss-sliping av fargepigment, gummiarabikum, oljer, eller tempraer -  men her er det jo snakk om et hus og store flater.........)


Som du sier er nok ikke all erfaring fra glass-sliping direkte overførbar til maling av hus.  Å utvikle  maling for utendørs bruk er en ressurskrevende og utfordrende jobb.  Det er svært få som blander sin egen maling helt fra grunnen av. 

Vann + jernvitriol + kalk er ikke en veldig god måte å beskytte utendørs treverk, som du antyder selv.  Vanlig utendørsmaling, kjøpt ferdig i en butikk med akkurat den fargen du vil ha selv, er et veldig mye tryggere valg, som verner bygningen din svært mye bedre mot alle de tingene som KjellG nevnte, i tillegg til sopp. 
Signatur