3,450    5    0  

Kontor i kjeller med lav takhøyde

 20     Fredrikstad     0
Hei,
Ønsker noen tips eller korrigeringer av alle de flinke folka som frekventerer forumet her.
Planen er å ta en bit av den kalde råkjelleren min (utgjør totalt ca 1/3 av husets grunnflate) og lage kontor/hjemmestudio/furterom/nød-gjesterom, ca 3x3m. I utgangspunktet består kjelleren av to rom på ca 20kvm hver - begge med hvert sitt vindu. Yttervegg på ene siden og vegg mot krypekjeller på andre siden. Takhøyden er i utgangspunktet snaut 2m. Men jeg er sertifisert elektriker, og hobbysnekker - så jeg trenger noen råd på veien.
1) Gulvet: I utgangspunktet grov murpuss. Her tenker jeg å legge grunnmursplate (vorteplast) med vortene opp mtp at fukt mot gulv skal ventileres vekk.
Dersom golvet er nokså rett, tenker jeg å legge gulvspon oppå vorteplasten. Denne dekker jeg med varmeisolerende plate, deretter varmefolie og til slutt parkett.
2) Vegg: Granittblokker med pussa mur. Usikker på om jeg skal kjøre samme greia med vorteplast - eller om jeg skal lekte ut med horisontale lekter først - og la spalten fungere som lufting fra gulv. Her er det antakelig ganske så skeivt. Tenker så en fuktsperre i form av plast - deretter MDF-plater med faspanel-look. Et par-tre el-punkter skjult i veggen.
Må felle inn eksisterende inspeksjonsluke mot krypekjeller.
3) Vinduet er gammalt og sjarmerende (2-fag/smårutete), og i kurante mål. Her tror jeg jeg setter inn et nytt topphengt vindu med 3-lags glass. Rømningssikkerhet er alfa-omega på et sådan rom. Forer ut karm/åpning med vorteplast for luft langs mur og retter inn karm (vinklet skrått nedover idag). Lurer på å legge parkett på veggen mot vindu, fordi det ser kult ut. Evt MDF/faspanel som øvrige vegger.
4) Taket: Fin bruntjæra høvla panel (brede bord). Denne tenker jeg å la være som den er.
Har noen nye akustikkplater (for lydisolasjon og bedret akustikk) som jeg vurderer å legge direkte mot taket - for å beholde mest mulig av den allerede begrensa takhøyden (er "heldigvis" i dette tilfellet under 180cm på strømpelesten). Rommet over er en hall, så jeg regner ikke med fuktproblematikk i taket.
5) Døra: Her kjøper jeg en billig heltredør som jeg kapper med ramma (og limer/plugger) som jeg monterer på kiler (litt over murgulvet mtp lufting), men med øvre rammeende direkte mot tak. Kjelleren har gamle reoler fra 1920 (for lagring av frukt og grønt den gang hagen var 10 mål stor). Denne støtter opp taket - så jeg tenker at deleveggen mot eksisterende kjellerrom skal støtte opp fra gulv til tak, men med luftespalter mot yttervegg.
På forhånd takk for innspill!

   #1
 10,486     Akershus     0
Hvordan ser du for deg bruken av kontoret? Jeg har hjemmekontor 4 dager i uka, og hadde gått på veggen om jeg skulle sitti nede i en kjeller med lite utsikt hele tiden.

Det er en utbredt misforståelse at knotteplast lufter ut i noen særlig grad. Den brukes normalt utenpå grunnmur for å skape et lite rom hvor fuktighet kan kondensere og renne ned i dreneringen. Gulvet ville jeg heller pigget opp, gravd så langt du kan, og bygget opp på tradisjonelt vis. Dvs. pukk --> isopor --> fuktsperre --> isopor --> betong --> fuktsperre --> parkett. Evt. varmekabler hvis du skal ha det. Varmekabler i betongen gir treg regulering og jevn varme. Legger du isolasjon over betong, og varmekabler oppå der igjen, får du raskere regulering og mer ujevn varme.
Signatur
   #2
 661     Bærum     0
Enig i det frodes skriver ang kontor i kjeller. Vi laget kontor i kjeller, men ender opp med å sitte på kjøkkenet og jobbe ved hjemmekontor. Har vel knapt brukt kontoret i kjellern, og lurer nå litt på hva annet det kan brukes til.

Hvis du tenekr alternativ bruk, som f.eks musikkrom, TV-rom el.l kan det jo være lurt å legge opp fiber/coax, trekkrør til evt høyttalerkabler/HDMI-kabler etc.

Husk også å pigge hull til ventilasjonsluke hvis dette ikke allerede er på plass.
  (trådstarter)
   #3
 20     Fredrikstad     0
Takk for tips så langt. Bakgrunn for prosjektet er at 2.etasje er okkupert av unger.
Det er ikke en arbeidsplass i tradisjonell forstand. Mer et musikkrom der jeg kan spille/skrive/øve i sene timer uten å vekke unger eller snuble i leketøy. Mao, ingen arbeidsplass. Har kontor med utsikt over elveutløp og småbåthavn på jobben 2km unna, så jeg får nok lys i hverdagen  :)
Har pigget opp deler av gulvet det andre kjellerrommet da jeg skiftet et gammelt støpejernssluk for noen år siden. Da støpte jeg igjen, la varmekabel på reflekterende plater og membran før jeg la fliser. Miljøet er helt noe annet etter varmen kom på, men det drar naturligvis endel strøm. Det er forøvrig hulrom under støpen. Kjelleren er egentlig veldig tørr/fin til råkjeller å være, pga tomtas plassering med naturlig drenering. Tanken med grunnmursplate fikk jeg plantet av en eller annen jeg snakket med ifm tanken om å lage et tørrere"rom i rommet". Noterer meg innvendingene ift gulvet. Fordelen med å pigge opp, er at jeg antakelig oppnår bedre takhøyde i rommet. Men veggene da? Fore ut/rette inn og lufte med lekter som jeg beskrev? Kan jeg deretter legge på et lag med vertikale 48x48 stendere (c/c 60) med 5cm glava, såfremt jeg har fuktsperre mot de horisontale lektene? Lufteluke hadde jeg ikke tenkt på... Holder det med at vinduet er utstyrt med lufteventil? Jeg tenker at rommet kan brukes til soving de gangene det er veldig mange overnattingsgjester. Dvs helt unntaksvis.
   #4
 661     Bærum     0
I en kjeller ville jeg har bedre utlufting enn bare ventiler på vinduer. Leier du utstyr på Maxbo el.l tar det jo 10 minutter å pigge hull til lufteventiler. I min kjeller laget jeg slike i alle rom, og de står på full utlufting året rundt.
   #5
 25,345     Akershus     0
"Varmeisolerende plate på gulvet"?

Du bør vel ha minst 5 cm for at ikke " all" varmen skal forsvinne ned.
5 mm depron isolerer omtrent som 5 mm isopor.
Signatur