2,708    7    0  

Krav til keramiske fliser på innvendige vegger - ikke våtrom

 2     0
Hei,

Er det noen som kan noe om dette?
Jeg har fått vite at tykkelsen på platene under veggflisene på mitt klosett ikke oppfyller det Sintef Byggforsk angir som veggstandard for flisemontasje. Denne standarden er fra 2001, og arbeidet ble utført av tidligere eier en gang før dette. Kan jeg la denne "feilkonstruksjonen" stå inntil videre, når det for meg fungerer helt utmerket?

Jeg synes det er vanskelig å finne noen konkrete regler for dette, vet det er nøyaktige krav til våtrom, men det er jo ikke snakk om det her. Jeg skjønner at jeg hadde måttet forholde meg til det som er standard dersom jeg skulle gjort tilsvarende arbeidet nå, men er det nødvendig og utbedre noe som er satt opp for lenge siden?

Vennlig hilsen en som ønsker å prioritere andre deler av boligen først.

   #1
 1,519     Akershus     0
Er det tykkelse ift stabilitet eller vanntetthet eller annet? Våtromsplater finnes i forskjellige tykkelser som kan monteres på forskjellig underlag. 10 med mer må på rupanel eller plater, 12,5 på stender 30/30 med kubbinger og 20 på 60/60. Kan ikke se at "hvordan bygge bad" fra Sintef eller teknisk gokjenning fra litex/jackon/wedi angir noen minimumstykkelse på selve platen som benyttes. Det er angitt krav til underlaget som sådan.
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar.
Det gjelder tykkelse i forhold til stabilitet. Fordi det ikke er snakk om våtrom er jeg usikker på om vanntetthet er relevant? Under flisene er det to bygningsplater på 13 og 6 mm, og stenderverk 60/60.
Har det på noe tidspunkt vært lovlig å bygge på denne måten, og har jeg lov til å beholde det slik i dag? 
   #3
 38,334     Lillestrøm kommune     0
Hva slag plater har du siden du vet tykkelsene ?

Det er vel trolig vegghengt toalett med for stort punktrykk på flisene når en tung person dumper ned på WC'en det tenkes på tror jeg.

Det er veldig mange flisvegger i Norge som ikke har anbefalte stender avstander eller riktig type plate (=død") bak seg,  faren er vel at du kan få en lekkasje i tilkoblingen av WC'en men hvis du følger med på at flisene ikke knekker/knuser så vil jeg tro at du kan leve med dette, tar jeg feil ?
   #4
 1,519     Akershus     0
Jeg synes 13 pluss 6 virker å være greit. Våtromsplater er uansett lite egnet til stort trykk som innbygningstoalett vil gi uten særlig forsterkning. Rørleggeren på tv2-hjelperdeg sa at kravet var 400 kilo på front av toalettet. Jeg tror min sisterne vil dirre litt om en sånn herre setter seg ned og. Jeg har brukt gips mot sisterne før fliser for å ha et trykkfast underlag.
   #6
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Vi benyttet også gips, men valgte gulvgips da denne visstnok er enda hakket stivere.
Signatur
   #7
 1,519     Akershus     0
Jeg har plassert sisterne inne i våt sone, slik at det er en lettvegg foran som ikke skal være vanntett. Jeg brukte vanlig gips siden belastningen overføres til metallrammen. Gipsen må være mer trykkfast enn stiv for å unngå knekte fliser. Om man bruker våtromsplater kan man skjære ut firkanter hvor toalettets kanter vil presse mot rammen og erstatte med flislim for å oppnå trykkfasthet.