23 026    32    9  

Kvalmende lukt i rom, finner ikke kilde !

 296     Noreg     1
Jeg kjøpte meg ny bolig i fjor, hvor jeg har pusset opp hele 1. Etg. Det er vaskerom og uinnredede romi kjeller, og dlvis innredet 2. etg.

I 1. etg er det 2 soverom ved siden av hverandre, vårt soverom, og et barnerom på siden.

På barnerommet opptår det av og til en slags kvalmende lukt, vanskelig å beskrive, men kan minne om en lukt blanding av kloakk, sovelukt og svak spylukt.

Veggene : vegg med vindu ( yttervegg) er gipset utpå gamle sponplater som i resten av huset, ny kledning og isolasjon. Ellers er veggene malt og sparklet, samme med tak.

Gulv: ny parkett MEN: det var et gulvbelegg på gulvet ( huset er bygget i 69, og antar at belegget erfra den tiden), jeg tok meg ikke bryet med å fjerne belegget, og la derfor skumduk og parkett rett oppå.

Begynner kanskje å mistenke at det er belegget under parketten som begynner å gi avgass?.

Lukten oppstår spesielt når noen sover i rommet. Hvis jeg setter på en varmeovn på full guffe, og det ikke sover folk her, kommer det ingen lukt.. (!)

Jeg har lagt meg ned på gulvet og luktet , men kjenner ikke noe da, selv om det lukter i rommet, jeg har forøvrig snust rundt alt men det er helt umulig å finne ut eksakt hvor lukten kommer fra.

Det er vaskekjeller under rommet, men jeg har revet ned litt av taket, og ikke tegn til fuktighet .

Ingen andre rom ihuset har denne luken, så begynner å lure på om det kan være gulvbelegget.
Noen som har liknende erfaring ,eller tips ?

Det virker som om lukten bre oppstår fra intet..   #1
 740     0
Utett kloakklufting?  ??? Finn ut hvor den går. Lukt kan følge bjelkelaget et stykke før det kommer ut i et rom. Trenger en åpning for å komme ut i det fri.
   #2
 598     Midt-noreg     1
Jeg vet ikke _hvorfor_ det skal lukte av gulvbelegget, men lukten du beskriver anntyder at det kan være reaktivert spritlim, som var en del i bruk på 60tallet. Mend et er veldig rart at dette skal være luktårsakeen, ettersom den løsnningen vi pleier å kjøre på slike problemmgulv er å legge nytt sponplatelag over, så legge gulvbelegg på dette..
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 296     Noreg     0

Utett kloakklufting?  ??? Finn ut hvor den går. Lukt kan følge bjelkelaget et stykke før det kommer ut i et rom. Trenger en åpning for å komme ut i det fri.Dette er helt utelukket. Nytt rørsystem. Lukten var der også før nytt rørsystem ble lagt opp. Lufting går opp til loft og ut.

Men takk for tips Smile
   #4
 4 111     Akershus (Follo)     0

Jeg vet ikke _hvorfor_ det skal lukte av gulvbelegget, men lukten du beskriver anntyder at det kan være reaktivert spritlim, som var en del i bruk på 60tallet.


Ikke utenkelig. Hos meg er det ett rom der det er noe halvmykt vinylbelegg. Det har ligget der ialfall over 10 år. Og det lukter fortsatt pyton! Når jeg skal innlosjere noen der så må jeg lufte rommet skikkelig først. Det står på prosjektlista å skrelle av skiten, men det du nevner indikerer at jeg også må få med limet. Er det riktig forstått?

Jeg ser ikke helt for meg hvordan, men...
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 296     Noreg     0
Einar S., er belegget bare 10 år gammelt ? Hvor lenge har du bodd der ? Hvordan vil du beskrive lukten  ?:)
   #6
 4 111     Akershus (Follo)     0
Naah, jeg vil vel heller si minst 10 år. Men sannsynligvis mye mer.
Jeg har bodd her over 10 år (huff tiden går) så ja, sannsynligvis mye mer enn 10 år.

Lukten kan jeg ikke beskrive annet enn at jeg finner den kvalmende nok til at døra alltid er lukket og rommet brukes til å stue vekk ting. Hvilket belegget ikke tåler. Det blir merker i det bare en stol har stått der en uke! Det lukter ikke sprit om det er det du er ute etter. Jeg vil beskrive lukten som kjemisk som f.eks. løsemiddel, lim eller annen VOC, i motsetning til organisk som f.eks. råtten eller muggen. Jeg kan ikke si at den er værre eller bedre når det er varmt.

Jeg har funnet en rest av den samme vinylen. Jeg kan jo prøve å ta den inn i lukket rom for å finne ut om den lukter. Nå er den forvist til å bo i vedlageret.  ;D Belegget har et hvitt belegg på undersiden som minner om konsistensen på marshmallows.
Signatur
   #7
 3 232     Vestfold     0
Jeg rev av et vinylgulv i kjellern for et par år siden. Limt rett på betong. Ingen lukt, inntil jeg rev det av.  Sikkert ligget der i 20-30 år. Fytterakkern for en intens stinkende lukt som kom. Noe av den værste kjemikalie lukta jeg har kjent. Det var heller ikke noe mugg/fukt under, så må være noe i det limet der som aldri har fått avgassa seg ferdig og ligget låst under belegget.

   #8
 4 111     Akershus (Follo)     0
Uff! Jeg stiller meg i køen bak Gauk1. Hvordan fjernet du limet?
Signatur
   #9
 1 307     Hardanger     0
Støtter vinylbeleggsteorien. Hadde og et bad med noe belegg fra 70tallet (trur eg), stinket døden. Trodde jeg hadde fuktskade, men rev det opp, ingen fuktskade, det var belegg eller lim som var årsaken.
Signatur
   #10
 598     Midt-noreg     1
Vel, for 10-20-25 år siden så var ikke spritlim i bruk så vidt jeg vet, men når det er sagt så kan det lukte dritt av lim uansett. Om du misstenker at det er limet som er problemet så bør du rive opp gulvbelegget, prøve å få skrapt vekk så mye som mulig av limet, la det få ligge å lufte seg ut ei uke eller noe, så legger  du sponplater e.l over det. deretter kan du legge gulvbelegg/annet gulv over.  Det er ihvertfall prosessen vi har brukt de få gangene jeg har vært bort i sprit lim!
Vanligvis er ikke spritlimlukt noe særlig problem om belegget er lagt etter 1980, menn det kan jo være feilproduksjoner/feillegging som fører til at limet ligger å gasser under belegget.

Om det misstenkes at det er gulvlim fra 60-70tallet som er problemet så er det ei helt forjævlig lukt uten sidestykke, det lukter rett og slett helseskadelig.
Signatur