gas
   #21
 140     0
Den vil fortsatt trykke mot muren. Det er mulig den fordeler trykket litt da, men det må være minimalt.

   #22
 822     Ullensaker     0
Joda,men poenget mitt er at ved å legge noen kr ekstra i det som skal skje utenfor grunnmuren vil du ha en økonomisk mur som varer. Ved å legge mest isolasjon på utsiden vil også kondensfaren være minimal. Så dropp isoblokk isoler heller 10cm på vanlig 25 blokk!
   #23
 1,421     Bærum     0

hvordan i alle dager vil XPS avlaste muren?

Ja dette henger ikke på greip. Man kan ikke bygge en mur hvor isolasjonen er ment å ta unna massetrykket. Isolasjon er der for å isolere. At den samtidig tar unna/fordeler trykket er kun en ekstra fordel, men forutsetter at muren er fagmessig satt opp i utgangspunktet.
Signatur
gas
   #25
 140     0

..betviler du også at det er en stor fordel å isolere på utsiden??


Det er en fordel å isolere på utsiden, men det er av helt andre grunner enn å ta opp trykk. Det er greit at platene er trykkfaste, det kommer  til sin rett når de f.eks brukes under plate støpt på mark etc. som dere sikkert også bruker i bunn av forskalinger der det er nødvendig med krav til fuktbestandighet og trykkfasthet.
På grunnmurer holder det utmerket med EPS fordi det stilles ( som regel ) ikke så store krav til trykkfasthet.
Man reduserer jordtrykk ved å benytte tilbakefyllingsmasser med mindre Ko`verdi, f.eks lettklinker som overfører ca 30% av vertikaltrykk til horisontaltrykk.
Jeg tror nok den gravemaskinen har mye av skylden for at den grunnmuren har en svanke på 4 cm uansett.
   #26
 822     Ullensaker     0
Jeg tror nok også gravemaskinen har skylda.
Likevel ville jeg valgt xps ved tilbakefylling. Da kan man jo bruke stedlige masser,kanskje unntatt i dette tilfellet...?
gas
   #27
 140     0
Nå vet ikke jeg hvordan masser det er snakke om, men med tanke på god drenering ville jeg nok brukt lettklinker,kulestein etc. Du må gjerne bruke XPS, men da med tanke på isolering.

  (trådstarter)
   #30
 90     0
To murere og byggmesteren har sett på dette i dag. De har alle konkludert med at det må være gravemaskinen(som veier 8 tonn) og vibreringen av den, som har skylden for dette. De hadde alle sett mye verre tilfeller før, og den beveger seg ikke nå. Det har kun skjedd de to gangene maskinen har vært der. Byggmesteren sier de må legge en ekstra ramme før bjelkelaget for å rette opp skjevheten. De anbefaler oss også for sikkerhetsskyld å mure den ene veggen i kjelleren(i tillegg til den vi allerede har). Dette synes vi kunne vært tegnet inn på tegningene vi fikk, men men...