#11
 3,277     I huset mitt     1
Jeg ville nå gjort litt sjekk og ev endra litt på konstruksjonen om en var plaget med råte slik trådstarter sliter med.
-Det å skulle sette alt opp igjen nå, og kun satse på at impregnert treverk denne gangen, tror jeg ikke endrer på så mye annet enn å forlenge råten til kanskje 15-20 år. Wink

Samme med denne balkongdøren, man må finne ut hvor fukt kommer fra og hvorfor det ev ikke tørker opp.


HSt
   #12
 36,909     Lillestrøm kommune     0
To materialer mot hverandre der konstruksjonen er utsatt for regn kan være nok. Vi fant råtne bjelker på en terasse de var råtne i overlapp skjøt der de var lagt inntil hverandre. De skulle vært impregnert i følge selger noe de ikke var.

Så enig jeg ville også sjekket hvor vannet kommer fra. På Lysesand terassedør ca år 2000 så trenger vannet inn ved vindu og går ned i speilet under. Det er en dårlig sammenstilling. Generelt trenger ofte terassedører litt tak.
   #13
 1,917     Sandefjord     0
Jeg skjønner at det føles frustrerende når treverk råtner. Og dersom du har malt 4 strøk på grunnet kledning på 10 -12 år, så har huset fått vedlikehold.

Men husk at tørt treverk råtner ikke. Det ser man feks på 50-100 år gamle låver. Der er konstruksjonen ofte svært luftig, og man har tak med takutspring som også er med på å beskytte kledningen. Og låver males generelt sjelden, men de råtner allikevel ikke

Uten å ha sett bilder av detaljene som har råtnet, så finnes det ingen annen årsak til forråtning enn langvarig fukt. Jeg mener derfor at fukt har trukket inn i treverket på grunn av vannfeller der vannet blir værende over tid, eller blitt sugd inn i treverket igjennom endeved med utilstrekkelig behandling. Og at dette er årsaken.

Feks ligner mønekors konstruksjonsmessig på en lafteknute: treverk ligger i mot hverandre, og det er ikke mulig å behandle treverket etter at det er montert. En liten unøyaktighet gjør at vannet kommer inn mellom treverket, og blir stående der. Vips blir det råte, noe som oftere skjer i lafteknuter, enn midt på en planke.
I lys av dette synes jeg det også er trist at det kun er de færreste snekkerne som grunner/maler treverk når kledningen settes opp. Etter montering er det feks klin umulig for deg som huseier å endevedbehandle kledning ned mot ett vannbrett. Og det er bare et spm om tid før vann trekker inn og oppsprekkingen begynner. Jeg er derfor sikker på at de fleste huseiere er villig til å betale for at snekkeren behandler treverk før montering, da det vil øke kvaliteten på huset.

Når det gjelder terrassedøren, er det nok med en ørliten oppsprekking, som gjør at vannet kommer inn, men ikke ut igjen. Og jeg mener normalt vedlikehold av terrassedør i en 10-12 års periode inkluderer overmaling. Spesielt når man ser tendenser til svakheter (begynnende råte). Da vil man kunne bremse eller stoppe råtedannelsen om skaden utbedres.
  (trådstarter)
   #14
 6     0
Takk for svar alle sammen.
Håper noen andre med mønekors og pyntedetaljer på sine hus kan dele hvordan det har gått der. Om dette er et gjentakende problem overalt.
TSt
   #15
 14,682     0
Nordan har 7 år som overmalingsintervall i sin FDV  (iallefall for en del år siden)  jeg sjekket fordi entrepenør bestilte vinduer uten alu kledning.  Men det er nok for ofte men er for deres sikkerhet mht garanti som jeg tror var på 30 år.  Men ellers har jeg sett detaljer som har ført til råte etter 3-4 år i trøndelag.  F.eks. rekkverksbord der bor av og til er montert i kryss for "pynt".  Delene der det krysser får en aldri behandlet og vann renner nedover og inn i sprekken hvor det også suges inn pga kapilært oppsug.

Ved alle ender på bord er det slik f.eks. ?

Levetid på materialer utvendig?  - 6b7cca6c6ea2408a81e0546c7880df83.png - Blåklokka

Overgang mellom bord og pyntekloss og evt under / over en pyntekloss ser jeg på som mulige kilder til fukt opptak.  Og på baksiden av pynteklossen.  
   #16
 5,432     Akershus     0
Mye, kanskje det meste er avhengig av stedlige forhold. På hytta i 1000 m høyde er sesongen kort og forråtnelse er et ukjent begrep, nærmest uansett behandling. På families eiendom nær sjøen i Østfold, skjer forråtnelse i løpet av kort tid, tross lite nedbør. På Vestlandet og i Trøndelag med mye nedbør, blir det korte intervaller med opptørk, klart det har mye å si.

Hjemme, Akershus, har jeg nabo med schweiserhus, med enormt med detaljer. Riktignok er han ofte ute med malerkosten, men jeg ser ingen tegn til råtne deler. Min egen verandadør har stått på meget utsatt sydvegg, uten overdekning, i ca 10 år, ser ikke antydning til slitasje eller råte på den, fra fabrikk ferdigmalte døra. Har ingen planer om å gi den ytterligere maling på lang tid. Dette er kvalitetsdør fra Uldal, samme med vinduer samme sted.
HSt
   #17
 36,909     Lillestrøm kommune     0
Hos oss byttes kledning på gavlvegger og flere bygger på takutspring for å redusere nedfukting

Dette er boligfelt fra ‘85 til ‘87

På hytte Telemark kysten så var terasse bygd i ikke impregnerte materialer i ‘68-‘70, den var for Sikkerhetskyld malt, den var modem for utbytting i ‘75

Som flere skriver, nok vann som ikke tørker opp = råte