#21
 3,109     Norge     0

Det er viktig å skille vannbåren varme (hovedsaklig komfort + energibærer) og varmepumpe. En eventuell energibrønn er i all hovedsak en engangsinvestering. Den trenger ikke vedlikehold.

"Vedlikehold" på vannbåren varme er likt uavhengig om varmekilden er VP eller noe annet. Hovedsaklig er dette å sjekke trykket, rense filtre og bytte sirkulasjonspumpa når den ryker.

Vedlikehold på varmepumpa består i å sjekke at den går som normalt og evt. bytte det som ryker. Det eneste mekaniske er jo kompressor + sirkulasjonspumpe på kuldesida. Jeg holder varmesida utenfor siden denne er en del av den vannbårne anlegget.

Når kompressoren en gang ryker, kan man sannsynligvis skifte ... kompressor. Resten av VP er jo stort sett rør og koblinger. Selve kompressoren er nok den dyreste enkelt-delen av VP, men kommer nok til å koste betydelig mindre enn å bytte hele VP.

Hvis man velger å kjøpe nye VP, er dette også billigere enn å installere ett nytt anlegg siden alle tilkoblinger og røranlegg ellers er klart. Koble fra, trill ut gammelt skrot og inn med nytt  Wink. Jeg antar at en VP-montør gjør dette på 2-3 timer.


Dette er det mange som ikkje forstår/ikkje vil forstå, det er kun varmepumpa som skal sparast inngjen , det andre er en engangskostnad, på samme måte som varmekablar.

   #22
 663     0
Forventet levetid til en varmepumpe kan regnes til 10 år faktisk. Etter 10 år vil den enten ryke, eller være drastisk redusert, eller så tvinger den gode teknologien deg til å bytte til en mer effektiv pumpe. Det er mine erfaringer overtfall.
   #23
 741     Det glade Sørland!     0
Hvor mange v/v varmepumper har du erfaring med å skifte ut etter 10 år?
Signatur
   #24
 653     0
Mine foreldre installerte VP i 1988 (!). Den gangen gikk "freonen" rett i brønnen i 40m kobberrør. Den pumpa gikk fremdeles da de solgte huset i 2003 (dvs. 15 år)

Ellers kjenner jeg ikke mange som har hatt pumpe i veldig mange år. Foreløpig er det relativt nytt i Norge, men jeg har enda ikke hørt om veldig mange havarier. Det er vel generelt slik at man får det man betaler for.

L/L og L/V har flere bevegelige deler og er mer utsatt for vær og vind enn V/V. Hvordan statistikken er for de ulike typen, skal ikke jeg synse meg fram til.  Jeg har imidletid en mistanke om at V/V vil holde lengst.
Signatur
   #25
 663     0
For å spør litt tilbake. Hvor mange pumper dere vet om som er 10 år væske/vann og andre typer og som fungere tifredstillende i forhold til dagens pumper. Vi kan jo lage til en statistikk på dette så tror jeg at det er mange som blir overasket. I beste fall blir vi tvunget av teknologen til å skifte. Når det er sagt så er væske/vann de pumpene jeg holder med opptill 10 år. Salgsargumentene og reklamene er ett annet kapittel. På grunn av utviklingen så finnes det pumper idag som er 5 år som kunder trenger reservedeler til, men som ikke lar seg oppdrive på grunn av fraværende reservedeler i markedet.

Varmepumper er en fin ting, men å tro at en har den noe utover 10 år, er ikke å anbefale.
   #26
 9,677     Kysten     0
En varmetapsberegning er en ting, noe annet er hva en faktisk bruker. Jeg ville ikke investert i varmepumpe før jeg hadde brukt huset en vinter. Da først vet en om det vil lønne seg. Som skrevet over i et hus på 290m2 og forbruk på 17000kw/h, så lønner det aldri seg med en investering i varmepumpe.
   #27
 663     0
Asg. Hvordan i huleste klarer du med 290m2. Å 17000kw/år? Bare ett spørsmål. Hvor i landet bor du å kan du si noe om hva du gjør for å holde det så lavt?

   #28
 741     Det glade Sørland!     0
Jeg har et 200m2 PBL 97 hus. I 2010 brukte vi 8016 kw/t til husholdningelektro. Dvs belysning, vaskemaskin, oppvaskmaskin, TVer, PCer. Faktisk alt bortsett fra oppvarming av boligen og varmt tappevann.

At noen Aasg klarer seg med totalt forbruk på 17000 kw/t høres merkelig ut ::)
Signatur
   #29
 5,725     0
Vi lå på rundt 17000 kWh/år elektrisk energiforbruk i lite, etterisolert hus med elektrisk oppvarming (vbv) og litt vedfyring (1-2 mål/favner pr. år). 2 voksne, 2 barn ved kysten på Vestlandet.

Installerte kina l/v varmepumpe til 23000,- inkl. Enovotilskudd (monterte sjølv), ligger nå på 10-11000 kWh med mindre vedfyring og delvis vv. forvarming
Sparer med mao. minst 5-6000 kWh pr. år.
Pumpa er tilbakebetalt på 5,1 år etter paybackmetoden, 6 år etter internrentemetode og 5% rente, begge med 90 øre/kWh & 5000 kWh spart i året, i praksis sparer vi meir pga. mindre vedfyring.

Så at det kan være økonomi i hus med lite elforbruk & vp. viser vel reknestykket over, så sant pumpa varer ut over 6 år. Den er 3 år nå.

Denne pumpa koster forøvrig nå kr. 14400 inkl. 4 m rørpakke, el. kassett, JulaClub bonus & Enovotilskudd. Med den prisen hadde mi gått i pluss allerede...

Ellers er det feil på 26% av v/v varmepumpe i løpet av 3 de første år (iht. Sintef, http://www.enova.no/dialog.aspx?action=file&fileid=283), så feilfrie er de langt fra, sjølv om de nok i snitt er betre enn l/v. vp. pga. enklere og alt elektrisk er innomhus.

http://www.dinside.no/871029/for-daarlig-kvalitet-paa-varmepumpene

Så maks. 10 års beregnet levetid på  l/v og kanskje 15 på v/v er iallefall mine anbefalinger, så får alt over dette får være gevinst.
Og legge inn kr. 1000 pr. år litt for vedlikehold iallefall etter 5 år.
   #30
 9,677     Kysten     0
Oblygre: til den prisen vil det være økonomi i det. Men en må regne inn det en trenger av spesialverktøy i prisen også. Og igjen; det er ikke gitt at alle klarer å montere selv......,

Men skulle gjerne hatt en innføring i hvordan du gjorde det. Er det omtrent samme som en luft til luft pumpe? Vi kan gjerne ta det i en annen tråd