110    8    0  

Lydisolering i bolig fra 1963

 10     0
Hei😊 Leieboern min skal flytte ut nå. Og jeg tenker å pusse opp, hovedsaklig for lyden sin skyld. Huset mitt ser slik ut.

Loft, med trapp fra min leilighet. (skråtak)
2.etg, min hovedetasje (pusset opp i fjor, lagt trinnlydplater)
1.egt, utleileilighet (Ikke gjort noe med siden nittenpilogbue)
Kjeller, ikke innreid med full takhøyde.

Huset ble ferdigstilt i 1963. Jeg har forhørt meg med snekkerfirma og kommet fram til at jeg skal lydisolere mellom 1. og 2. etg med lydbøyler og dobbel gips. Det bør stoppe pratelydene. 

Det største problemet er egentlig trampelydene. Jeg har aldri opplevd noe lignende, men trampingen fra 1. etg høres ekstremt godt opp i 2. etg, med vibrasjoner i gulv og vegg. Til og med på loftet er trampingen veldig tydelig.
Jeg har lest på nett at det kan være en slags leire i bjelkelaget mellom 1.etg og kjeller, og at det kan være delevis hullrom som forsterker lyden.
Jeg har tenkt å legge trinnlydplater i 1.etg (som jeg gjorde i 2.etg da jeg pusset opp der, med stor effekt.)

Noen som har vært borti lignende og vil dele sin erfaring? Smile

TSt
   #1
 9 446     0
Trinn lyd oppover er veldig spesielt tror jeg så her burde en absolutt har funnet ut hvorfor.  Jeg bodde i hus som var veldig lytt i mange år og her var det forsøkt mange halvhjertede forsøk hvor ingen hadde veldig god effekt.  Men dette problemet tror jeg vi ikke hadde.   Men gulvet i 1 etg hadde nok en konstruksjon som kunne minne om trinnlyd plater.  Men pga dette vet jeg at en bør følge oppskrift til punkt og prikke vedr løsninger for lyd.  
Hadde jeg visst at jeg kom til å bo der så lenge hadde jeg revet det forsenkete taket og gjort alt på nytt.  

Forplanter lyd seg oppover i luftspalte i veggene ?   Eller er den bare akustisk ut i rommet i 1 etg og så som vanlig lyd opp i 2. etg ?  
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Trinn lyd oppover er veldig spesielt tror jeg så her burde en absolutt har funnet ut hvorfor. Jeg bodde i hus som var veldig lytt i mange år og her var det forsøkt mange halvhjertede forsøk hvor ingen hadde veldig god effekt. Men dette problemet tror jeg vi ikke hadde. Men gulvet i 1 etg hadde nok en konstruksjon som kunne minne om trinnlyd plater. Men pga dette vet jeg at en bør følge oppskrift til punkt og prikke vedr løsninger for lyd.
Hadde jeg visst at jeg kom til å bo der så lenge hadde jeg revet det forsenkete taket og gjort alt på nytt.

Forplanter lyd seg oppover i luftspalte i veggene ? Eller er den bare akustisk ut i rommet i 1 etg og så som vanlig lyd opp i 2. etg ?

Hei. Og takk for svar😊
Jeg er usikker hvor lyden kommer fra, men pratingen og trampingen hører jeg veldig godt i 2. etg. Har ikke oppholdt meg noe i 1.etg da leieboer har bodd der siden jeg kjøpte huset.
Jeg har isolert innervegger i 2.etg da jeg pusset opp. Så regner ikke med det er noe i veggene nede heller, om det skulle ha noe å si.

Jeg kan også nevne at når jeg er i kjelleren høres det ut som jeg står i samme rom som dem i 1.etg. Absolutt null lyddemping.
   #3
 545     Nord-Jæren     0
Her er det nyttig å vite litt mer om bygget:
- Trebjelkelag (antar jeg)?
- Betong/mur/trevegger?
- Betongsøyler?
- Er det f.eks. fliser på gulv?
Har du plantegninger er det også nyttig. Når man får trinnlyd oppover er det veldig ofte grunnet forplantning via bærende konstruksjon, og da gjelder det å gjette litt på hvordan den går.
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Her er det nyttig å vite litt mer om bygget:
- Trebjelkelag (antar jeg)?
- Betong/mur/trevegger?
- Betongsøyler?
- Er det f.eks. fliser på gulv?
Har du plantegninger er det også nyttig. Når man får trinnlyd oppover er det veldig ofte grunnet forplantning via bærende konstruksjon, og da gjelder det å gjette litt på hvordan den går.

-Stemmer, trebjelkelag😊
-Kjeller har murvegger, ellers bare tre.
-Ingen betongsøyler
-Ingen fliser, avretning med vk på bad. Ellers er det tregulv, legger med bilde
Lydisolering i bolig fra 1963 - 623_1111802568.jpg - Jorgen98
jaf
   #6
 5 140     tromsø     0
Veldig sosialt med hus fra 1960 tallet. Da var det tradisjon, å ikke isolere hus. Så hus fra 1960 er gjerne isolert med en matte i vegg og tak., som er 35mm. Noe lignende dette https://www.glava.no/produkter/glava-folie-brannmatte-4721464284156969094
De som isolerte mente sikkert at en slik matte, var en revolusjon i forhold til ingenting ? Medisinen her er å ta ut det gamle og isolere med 100mm rockwoll, gjerne med 50mm ekstra. Slik at det totalt blir 150 i vegger. Har selv lagt 200 mm i etasje skille. Og nye bjelker mellom de gamle. Så senter er c30/30. Nabo leide ut, og han nede kunne si , at han hørte alt som skjedde oppe. Nå var det ikke kjøkken , eller stue over lyden kom fra..Tror lampa svingte fram og tilbake også i taket + lyd.
Underdimensjonert bjelkelag, gir mer lyd. Overdimensjonert bjelkelag er stivere og gir mindre lyd. 
HSt
   #7
 28 459     Lillestrøm kommune     0
Vokst opp i hus fra ‘66 og der er elefanter (trinnlyd fea etasjen over) og musikk og tale fra etasjen under noe en må leve med (en hører ikke hva de sier, men hører de prater)

Det var masse sand og greier som kunne gjort det bedre men det ble for dyrt å bygge

  (trådstarter)
   #8
 10     0
Hei igjen, og takk for alle svar😊 Nå er det hovedsaklig lyden nedenfra og opp som er problemet. Leieboer sier at trinnlyd ned ble kraftig redusert etter at jeg la trinnlydplater i 2.etg.
Mitt hovedproblem er trinnlyd fra 1.etg og opp. Jeg har nå vært inne i leiligheten og sett. Og det virker som det muligens ikke er noe som helst i bjelkelaget mellom 1.etg og kjeller. Rister og dunker voldsomt når jeg går. Jeg skal begynne å rive og undersøke mer i kveld