#11
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Er det vanlig bjelkelag? Da ville jeg vurdert å rive himling og legge nytt bjelkelag som kun trenger å være solid nok til å holde himlingen, mellom bjelkelaget som holder gulvet over. Dette nye bjelkelaget legger du parallelt med det eksisterende, men i litt lavere høyde, feks 1 cm. Dette bjelkelaget festes kun i veggene, ikke i gulvet til etg over. Feks 48*98 duger til små himlinger. Hulrommet fyller du med isolasjon, gjerne en variant som er tung og tett. Hunton har en plate som er dobbelt så tung og dobbelt så bra lydmessig som vanlig gips. Denne kommer i plater på 1200*1200 pga vekten. Skru denne i nye himlingen, men la det være nok plass langs veggene så du kan fuge med brannhemmende fugemasse. Vær obs på holdbarhetsdatoen på fugemassen, brannfugemasse har begrenset lagringstid. Dette stopper mye lyd, også trinnlyd, og det er brannsikkert så lenge du ikke bryter den med spotter elns. Slik himling har jeg hørt i praksis, og det er utrolig effektivt, spesielt sett i forhold til at den knapt tar høyde. På gulv så er det kommet endel fine gulv av vinyl og kork (f.eks Hydrocork) som demper særs godt og knapt bygger i høyden. Der skal finnes en tykk duk/plate som kan brukes som trinnlydisolering under parkett, men husker ikke navnet i farten.
Signatur

T1
   #12
 782     0
Litt sent svar - du har kanskje allerede funnet en løsning?

Både acoustiblok og green glue er produkter som har gode støydempende egenskaper. Jeg har prøvd begge deler i vegger, men ikke gulv / tak.

Dersom du har nok høyde vil jeg to lag med plater med green glue mellom ha god effekt, og bruk da helst Hunton fibergipsplater. Som det står i forrige innlegg er disse dobblet så tunge som vanlig gips.

Green glue kan du forøvrig kjøpe i bøtter fra http://www.avshop.no/greenglue-lydisoleringmasse-pail-(botte)-18,9l/cat-p/c0/p10510974

En liten negativ erfaring jeg gjorde meg med green glue er at det var _mye_ malingslukt i flere dager etterpå. Forøvrig var produktet enkelt å jobbe med. Acoustiblok er utrolig tungt og krever at man er et par mann for å håndtere det på en fornuftig måte.
GR
   #13
 794     Rogaland     0
Merkelig nok har jeg helt motsatt erfaring med greenglue - at den er tilnærmet luktfri både under bruk og etter montering. Den størkner jo aldri, så om den har sterk lukt ville det nok fort blitt et problem.

Men jeg har jo fuger alle åpninger, så det er selvfølgelig ingen green glue i kontakt med luft. Da er hele misjonen borte. Smile

Må ellers si at min personlige opplevelse er at 20cm rockwool/glava også har begrenset dempeeffekt i etasjeskille.
jaf
   #14
 6,418     tromsø     0
Enig i at 20cm rockwool har begrenset effekt. Glava enda mindre. Men hjelper litt. Men hvor mye hjelper 2 lag huntonitt fibergips og greenglue ? Hjelper det like mye (lite) som 40cm rockwool ? Lyd er vanskelig. Lyden går både i betong og tre.
GR
   #15
 794     Rogaland     1
Jeg har gjort mye lyddemping i mitt hus, men da mot fasadestøy. Da har jeg kjørt 20cm rockwool, fuget alle sprekker mellom stenderverk og plater med akryl, plastet, gipset, fuget alle sprekker, nytt lag med gips med greenglue mellom og igjen fuget alle sprekker. Hvilke som gjør størst utslag vet jeg ikke, men vil tro at fuging av alle sprekker, to lag gips med greenglue mellom ville gjort merkbar forskjell. I taket burde de selvfølgelig vært montert på lydbøyler, men det tar noen cm ekstra, og med 216 takhøyde er jo utgangspunktet helt håpløst.

Er leiligheten lovlig med den takhøyden og så mye lydgjennomslipp? Krav til takhøyde og brannsperre (dobbel gips) har vært i mange år..

Har du vurdert å selge å kjøpe deg en leilighet med normal standard?
   #16
 44     0
Sjekk Hunton sine websider. Da finner du en anbefaling om hvordan man skal (etter)lydisolere etasjeskillere i tre. Både fra oppsiden og nedsiden.
   #17
 5,337     Tromsø     0
I horisontaldelte trehus må man som regel godta at man hører at naboen er i live og hjemme. Man sier gjerne at det er OK å høre at naboen snakker, men at man bør tette og isolere bedre hvis man hører hva naboen sier.
Trinnlyd fra etasjen over kan dempes, men blir aldri helt borte. Likeså lyden av dører som lukkes, sentrifugerende vaskemasin etc - vibrasjonene forplanter seg mellom etasjene via veggene.
Lyd fra tale, TV, stereo, festing - her må man dels vise hensyn, dels må man bare la vær å irritere seg, og heller skru opp sin egen radio enn å sitte i stillhet og lytte etter lyder fra naboen.

Tiltakene man kan gjøre:
Trinnlyd: Vegg til vegg-tepper, kork eller vinyl som øverste gulvbelegg, eller trinnlydplater under harde gulv som parkett og laminat.
Musikk/tale etc: Lydhimling hengt i lydbøyler, lydvegger med stendere en cm fra eksisterende vegg, vil til en viss grad hindre at vibrasjoner (lyd) går gjennom etasjeskillet eller veggen. I tillegg må alle huller/sprekker fuges. Der luft går gjennom går også lyd gjennom.
Generelt kan man også fylle hulrom i konstruksjonen med tyngst mulig isolasjon. Leire som var populært mellom etasjene for 100 år siden er effektivt, men gir ekkelt søl om det blir vanlekkasje i etasjen over.
Noen har også god erfaring med at å avrette gulv med flytstøp, sementbasert avrettingsmasse, gir god lydisolering som en bivirkning.

Og ja, bygningsingeniører, særlig de som har spesialisert seg på lyd/akustikk kan hjelpe deg med å vurdere hva som bør gjøres i din bolig, hvem du ønsker å bruke kommer nok litt an på hvor du bor og hva du er villig til å betale.
Litt overkill å bruke disse, hvis du ikke tilfeldigvis bor i Stavanger eller Kristiansand? http://www.sinusas.no/

Mer å lese:
http://www.glava.no/bygg/losninger/lydisolering/

http://www.rockwool.no/r%C3%A5dgivning/for+private/gode+r%C3%A5d+til+etterisolering+av+din+bolig/verdt+%C3%A5+vite/lydisolasjon

http://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/bolig/oppussing-og-pabygging/slik-lydisolerer-du-huset/
Signatur