9,647
10
0
Marmorfliser over kjøkken benk
11
bergen
0
Skal legger marmorfliser for første gang,er dette noe en amatør klarer selv eller er bare 190 cm langt og 50 cm høyt. Har hørt at de må primes for å tåle vann.
Er du litt fingernem klarer du å legge dem selv.
Når det gjelder marmor, gjelder mye av det samme som med furu. Vil man ha et utsende som blir stadig mer rustikt og patinert? Da trenger man ikke gjøre noe, men kan la marmoren vise tegn av aldring, bruk og levd liv. Eller vil man holde det lyst og mest mulig likt nytt lengst mulig? Impregner marmoren jevnlig med anbefalte midler.
Enig, det klarer du.
Et lite tips som funket for meg, var å sette nederste rada først og la denne tørke før du fortsetter. Det er viktig at første rada er i vater for å få et fint resultat, og jeg syns det var greit å ha et stabilt og rett utgangspunkt å fortsette på. Dette var forresten 10x10 fliser, og det var 50cm høyt. Måtte da kappe øverste fliserad litt, så det passet fint. Limet var hvitt pastalim som ikke misfarger flisene. Dette er ferdig blandet, noe som var veldig praktisk.
Fremgangsmåten min var:
1. Montere 6,5mm gips på eksisterende spon (dette fikk jeg vite i butikken at ikke hadde vært nødvendig med bruk av limet jeg fikk)
2. Prime gipsen
3. Sette nederste rad og la den tørke. Denne fikk jeg rett ved hjelp av små flisekiler kjøpt i flisbutikken, samt en rettholt. La 3mm fliskryss vertikalt mellom flisene på nederste rad. (Er du heldig og har 100% rett kjøkkenbenk, kan de vel i teorien bare legges rett på benk med fliskryss i mellom.)
4. Brukte 3mm flissnor og la denne horisontalt mellom de siste radene. Jeg brukte ikke fliskryss mellom flisene på disse radene, men tok det på øyemål i forhold til nederste rad. Dette på grunn av at flisene ikke er 100% like store.
5. Fuge
6. Impregnere flisene
7. Silikonere
Lykke til:)
Det er en del ting du må huske på når du skal jobbe med marmor. Det viktigste er at de er utrolig porøse. Har selv fliset et bad hvor vi hadde 10x10 på alle veggene. Du må kappe ved vannsag, bruker du vinkelsliper med steinblad smuldrer de opp (dette var på de som er hvite, ikke de sorte vi hadde). Når du skal fuge må du ta små felt om gangen, det er nemlig et reint h#%&¤"()/"% få få dem rene igjen. Brukte vanlig fliselim, og ser ingen grunn til å bruke noe annet. Fuge farge så ville jeg valgt en som var nær fargen til flisene, dette fordi at fargestoffet er det værste å få vasket bort. Tilslutt ville jeg hatt en glass plate foran, eventuelt plexiglass. Du sier selv de må primes, det er sant. Men det holder ikke med en gang. På kjøkken ville jeg gjort det minst annenhver måte (ville jo ikke det, hadde valgt glass foran...). Fettsprut, JIF spray, rødvin osv vil suges inn i flisene og skape misfaring "forever". Men tenker det vil bli meget bra. Om kjøkkenet er av en litt "eksklusiv" type. Ville ikke valgt marmor om det er et nymoderne kjøkken.
Om legge teknikk så er jeg enig med han som skriver at han brukte 3mm horsisoltal snor, og øyemål resten. Eventuelt kan du legge dem i forband. Du vil uansett ikke se skjevhetene når du bruker 3mm fugebredde. Det vil nemlig fremstå som mye mer.
Lykke til, og legg gjerne inn bilder
Jeg brukte vinkelkutter med diamantblad, og kappet tørt. Muloig jeg hadde flaks, men det var ikke mange flisene som gikk i stykker. Det var forøvrig et stort stykke arbeid;)
Det med flislim har jeg forstått er litt viktig på grunn av at vanlig flislim kan misfarge flisene. Jeg valgte å stole på anbefalingene til fagfolk på Modena, men alle kan ta feil så er ikke sikkert det er riktig. Jeg ville uansett forhørt meg der du kjøper fliser og fulgt anbefalingene derfra, så du har ditt på det tørre om det skulle bli noe galt.
Ser at flisene kan misfarges av limen, det er jo samme hva man søler, de suger jo til seg alt med litt fuktighet. Men pent blir det jo
Hehe, ser den, det kan fort bli dyrt;) Så det er nok absolutt et godt tips med den saga!