11,107
6
2
Matbod/spiskammers
11
Nordland
1
Jeg har planer om å lage meg en matbod/spiskammers.
I denne tenkte jeg å lagre en del matvarer, som hermetikk, tørrvarer o.l.
I tillegg ønsker jeg å henge opp fenalår/spekeskinke/pinnekjøtt og slike hjemmelagede ting.
I mitt barndomshjem var det et spiskammers som hadde den rette blandingen av varme/kulde/fuktighet/mangel på fuktighet.
Er det noen som kan komme med tips om hvordan jeg skal lage det? Jeg skal enten ha det i 2.etg på huset mitt, i kjelleren eller i garasjen, alt etter hva som funker best.
Det jeg lurer mest på er om oppbyggingen av veggene/gulv/tak for å få det rette miljøet.
Regner med at det ikke skal være helt tett for å kunne oppbevare tørket mat der. Samtidig bør det vel heller ikke bli for varmt om sommeren og heller ikke fryse om vinteren.
Rommet skal ikke være så stort. max 2-3 kvm
Håper det er noen som har tips om hvordan jeg skal gå frem med dette prosjektet.
NB: Hadde også vært fint med jordkjeller, men tenker som så at det er ganske mye arbeid. Og vil i såfall komme i tillegg til matbod siden tørkede matvarer neppe vil like seg i så fuktig miljø. kom gjerne med tips om oppbygging av jordkjeller også.
I denne tenkte jeg å lagre en del matvarer, som hermetikk, tørrvarer o.l.
I tillegg ønsker jeg å henge opp fenalår/spekeskinke/pinnekjøtt og slike hjemmelagede ting.
I mitt barndomshjem var det et spiskammers som hadde den rette blandingen av varme/kulde/fuktighet/mangel på fuktighet.
Er det noen som kan komme med tips om hvordan jeg skal lage det? Jeg skal enten ha det i 2.etg på huset mitt, i kjelleren eller i garasjen, alt etter hva som funker best.
Det jeg lurer mest på er om oppbyggingen av veggene/gulv/tak for å få det rette miljøet.
Regner med at det ikke skal være helt tett for å kunne oppbevare tørket mat der. Samtidig bør det vel heller ikke bli for varmt om sommeren og heller ikke fryse om vinteren.
Rommet skal ikke være så stort. max 2-3 kvm
Håper det er noen som har tips om hvordan jeg skal gå frem med dette prosjektet.
NB: Hadde også vært fint med jordkjeller, men tenker som så at det er ganske mye arbeid. Og vil i såfall komme i tillegg til matbod siden tørkede matvarer neppe vil like seg i så fuktig miljø. kom gjerne med tips om oppbygging av jordkjeller også.
Såvidt jeg kan se er det et rom i kjelleren med trepanel på veggene og endel hyller. Det henger en kjøle på den ene veggen opp mot taket mener jeg.
Mulig det rett og slett bare trengs et isolert rom med en kjøle.
Etter et google søk kom Maxbo opp med en beskrivelse.
http://www.maxbo.no/Tips-og-rad/Kjokken-og-kjolerom/Slik-bygger-du-kjolerom/
Koster litt å bygge, men man slipper kjøleaggregat!
Klassiske kjølerom er bygget litt som en badstu, ett separert rom i ett rom. på denne måten kan man styre temperatur uten å påvirke rommene rundt. gran,osp, lerk e.l er nokså vanlig for at ikke maten skal få lukt\smak av treverket.
Jeg var på utkikk etter hvordan de gamle spiskammersene var. Uten noen form for kjøleaggregat o.l. Men naturlig svalt og naturlig luftfuktighet.
"Faren til en kompis av meg bygde hus for en fire-fem år siden. Han har full kjeller under 1.etg. Under det overbygde inngangspartiet i 1.etg har han rett og slett et uisolert betongrom. Dette har da tre uisolerte vegger mot grunn. God drenering og lufting holder fukten borte, og veggene holder jordtemperatur året rundt."
Dette er den klassiske. Om man dropper luftinga har du det kjølerommet du vil unngå. Jorda holder lav temp hele året og kjøler både deg og fenalåret ditt.