432    7    4  

Nok en "sparkeltråd"

 3     Trondheim     0
Hei.


Jeg har lest det jeg kan finne her på forumet og ellers på nett om sparkling, men sitter fortsatt igjen med noen spørmsål.

Jeg har gipset en 12 kvm del at et påbygg som skal bli en utvidelse av dagens stue, det er montert gipsforinger rundt vinduer og himling skal også bli listefri.

Enkelte steder har jeg glippe mellom veggplater og himling og mellom veggplater og vindusforing, på det verste er denne i underkant av 7mm, men stort sett ligger det på 2-3mm, må alle glipper fylles igjen(Husfix?) før papiremse og sparkling, eller går det greit opp til en viss størrelse?

Jeg ser for meg at det blir greit og begynne med å sparkle vegger, la tørke, så sparkle himling, montere hjørneprofiler rundt vinduer og sparkle?

Jeg har noen innvendige hjørner hvor falsen ikke er skåret bort grunnet CC 600, her ser jeg for meg at jeg må sparkle en side om gangen, la tørke så ta andre siden, men i de innvendige hjørnene uten fals så bør vel begge sidene kunne taes samtidig? Jeg ser enkelte anbefaler kun en side om gangen uansett, men ser ikke helt nødvendigheten av dette..

Noen steder har jeg skjøter uten fals, hovedsakelig i vindusutforingen(270cm) og et annet sted, her har jeg forstått at det bør skjæres en forsenkning for så å legge papirremse og sparkle, hvor brei og dyp bør denne forsenkningen være?

I de innvendige hjørnene i vindusutforingene børe det legges papirremse og sparkles, eller holder det her å bruke fugemasse? Evt hvilken fugemasse?


Jeg har tenkt å starte med Jotun finsparkel for å feste papirremse, til strøkene i mellom brukes medium og avslutning med finsparkel. Legge på tynt og jevnt for å lette pussejobben, legge bredere for hvert lag, spesielt der hvor det ikke er fals under papirremse, virker dette greit? Er det noen som har andre ting å tilføye?  
Siste redigering: Thursday, August 20, 2020 6:06:22 PM av byggorama

   #1
 399     0
Du gjør ikke noen feil med det du skriver.

Store sprekker blør fylles med dødt og krympefritt materiale før remse. Jeg vil si over 3mm, jeg bruker Casco Onefill.

Rekkefølge bestemmer du selv, vurder utifra tid til rådighet på den økta etc.

Skjøter uten fals skråskjæres, dette for at sparkelen skal få tilstreklig feste. Ikke for dypt, da krymper det voldsomt under tørk. Bredde på ca 0,5-1cm er fint.

Bruk papirremse også på innvendige hjørner.

Finsparkel på første er viktig, for å få nok lim. Deretter medium, det er denne som har likest struktur som gipsen når den pusses.

   #2
 708     Buskerud     0
Kan anbefale spray sparkelen til Norgips, veldig smidig å fin å jobbe med. kan brukes på alle strøk, men foretrekker mdeum på mellomstrøket. Ikke vits å legge tynne strøk, særlig i kortender der det skal sparkles bredt...
  (trådstarter)
   #3
 3     Trondheim     0
Takk for svar.


Dette med at medium sparkel gir mer lik struktur som gipsen i forhold til finsparkel var nytt, dette var et nyttig tips, om man ikke vet bedre så virker det jo logisk å avslutte med finsparkel.


Jeg har noen spørsmål til, når man sparkler et innvendig hjørne så ser jeg at fremgangmåten varier en del, men jeg har valgt å legge på sparkel, så legge papirremse uten noe sparkel over å la det tørke.

Videre så ser jeg at det anbefales at man kun sparkler en side av papirremsen for så å la det tørke før man sparkler andre siden.
Bla. Norgips anbefaler at man gjør det slik på alle lagene, men når man har fått lagt et lag over hver side av papirstrimmelen og dette har tørket, er det strengt talt nødvendig at men legger kun på en side av gangen på neste lag, eller kan man da legge på begge sider samtidig?

Det ser ut til at folk bruker stort sett 120,180 og 240 korning for å slipe sparkel, men hvilken korning gir en struktur som er mest mulig lik kartongen til gipsen?
   #4
 119     aust agder     1
er midt i stort sparkelprosjekt nå, og har prøvd å finne ut mest muliug før jeg begynte. Er altså ingen erfaren mann i faget. det som jeg har plukket opp rundt sparkling av hjørner er at hvis en tar en side av gangen på lag to, så er det lettere å unngå å klabbe til den andre siden. så jeg har gjort det, og ser at det kan være fornuftig.

i manualen til en av gipsleverandørene stod det at man skulle skråskjære av et par millimeter av papiret på endeskjøter. det er vel igrunn bare for å unngå at papir ligger mot papir, og dermed kan reise seg litt.

kjøpte noe herdende sparkel som man blander selv for å fylle i større sprekker. herder fortere også. ardex tror jeg den het. ikke alle butikker som hadde sånn type sparkel. ser ut til at det er de butikkene som har egne malerer som har...
Signatur
   #5
 43     1
Jeg sparklet skjøter for første gang i sommer, og fikk masse bobler i papirremsen. Satte meg ned og søkte litt her på forumet og fikk tips om å fukte remsen lett, men dekkende. Det var tingen, da la remsen seg helt inntil og ble der.
   #6
 399     1
Får dere bobler er det for lite eller for tørr finsparkel på første lag. Når remsen så blir våt i andre lag blir det bobler. Løses enkledt med å lage ett snitt og dytte i trelim👍
   #7
 367     Tromsø     1
Generelt vil jeg si at den ferdigblandede finsparkelen er for tørr for å legge papir. Bland litt vann i sparkelen du skal bruke når du legger papir i sparkelen.

Jeg klarer ikke å sparkle begge sider av innvendig hjørne uten å kuke det til. Men hvis du får det bra til så er det bare å kjøre på.