16,798    35    0  

Om å utdanne seg til Tømrer

 2     0
Hei,

jeg er en gutt på 18 år, snart 19 år som har tenkt litt på å bli tømrer.
Jeg får helt greie karakterer i de fleste fag på skolen, men vil ikke kalle meg direkte skoleflink og liker egentlig ikke å sitte stille å jobbe. Å ta opp igjen fag frister lite. Har da gått allmenn.

Flere venner av meg har begynt som tømrerlærlinger og er svært fornøyd med det. Jeg vurderer da å kanskje bli lærling selv da jeg kunne tenke meg å bruke kroppen min i mitt fremtidige yrke. Jeg har bedrivet og bedriver idrett så jeg er svært glad i å bruke kroppen min til noe nyttig  ;)

Spørsmålene mine er:

1. Hvis jeg evt. har lyst å ta høyere utdanning senere, f.eks byggingeniør, vil det være en fordel for meg å ha bakgrunn som tømrer(enklere å komme inn på studiet osv)? Er det generelt vanskelig å komme inn på slike studier?
2.Hva slags lønn kan jeg forvente meg i tiden som lærling, og etter at jeg har arbeidet et par år?(Bor i Bergen).
3.(Kanskje et veldig "bredt spørsmål)Hva er de største fordelene og ulempene med å bli tømrer?

Takker for alle svar, håper dere kan gi meg litt god info!

   #1
 969     0
Hvis du har lyst til å ta høyere utdannelse etter avlagt svenneprøve.Har du opparbeidet deg en arbeidserfaring som eventuelt med studenter som kommer rett ifra gymnas bare kan drømme om. Men jeg ville ha jobbet et par år etter svenneprøven.Så kunne du ta Mesterprøven og eventuelt gå videre som bygnings ingeniør. Lønnsnivået som lærling vet jeg ikke så mye om,men du må tenke på at du slipper studielån jeg vet ikke hva det er verdt i timen ,men la oss si 30-40 kr timen. Når du er ferdig tjener du ganske bra  Alt i far 150-210kr.pr.time Fordeler med å være tømrer du skaper noe,er du i et lite firma er variasjonen i hverdagen stor,++++++++++
Alle yrker har negative sider det er helt opp til deg hva du vil skal være negativ. For meg er det tak arbeid som legging av tak stein kjedelig.
Lykke til    ;D ;D 
Signatur
   #2
 1,093     Skjetten     0
Om du ansettes som "voksenlærling", så kan du regne med en lønn på 18-  20 000 pr/mnd minus skatt.

Yrket kan på det sterkeste anbefales, men vær sikker på at dette er noe du kan lære deg eller ikke minst vil lære deg. Utfordringene blir mange, og det blir i starten mye å "vende" seg til. Du kommer til å jobbe i alt slags vær, vinglete stillas, være med på ekstremt tunge løft, gå på skråtak i "dagesvis".

Det er ting man må være klar over, og ikke minst ha kropp til. Det nytter ikke å ha knær og ankler som ikke tåler belastning, som tømrer Smile Har sett noen tilfeller på folk med dårlig rygg som har prøvd seg, og det er bare til å le av desverre. De kan stort sett ikke gjøre mer enn å forklare hvorfor de ikke kan gjøre noe.

Signatur
   #3
 969     0
Har sett noen tilfeller på folk med dårlig rygg som har prøvd seg, og det er bare til å le av desverre. De kan stort sett ikke gjøre mer enn å forklare hvorfor de ikke kan gjøre noe.


Tror du skal komme ned ifra den hvite hesten du siter på.Du har et menneske syn som det står respekt av. Verdensmestre finnes over alt men skraper du litt i overflaten så er det bare en liten redd gutt under. ;D

Det er mange sider av yrket du har flere hjelpemidler nå enn før.Jobbet med to tømrere ifra Østlandsområdet de hadde ikke vært på et bygge prosjekt før der de brukte heisekran så mye,dette var et rekkehus prosjekt. Gips-vinduer og annet material ble heist inn før taket ble lagt, så det er bare hvordan jobben blir tilrettelagt som sier hvor mye du skal bære.
Signatur
   #4
 743     Nordland     0
Må si meg litt enig med headbull. Folk med dårlig rygg eller knær har ingen ting som snekker å gjøre.

Skal man sortere ut arbeidet slik at de bare gjør arbeid som ikke belaster kroppen på noen måte?

Hva skal jeg med en kar som ikke kan løfte opp og bære en gipsplate dit den skal?

Må kanskje montere gulvlister fra en stol da?

Nei, takk.
   #5
 969     0
Folk med dårlig rygg eller knær har ingen ting som snekker å gjøre.


Det er akkurat denne tanke måten som ødelegger for mange tømrer som blir skadet i yrket sitt. Enten må du med 100 % ellers kan du glemme det. Dette er en antikvarisk måte å tenke på, tenk på all den kompetanse som faget går glipp av.Det er vel ikke lenge til at skavankene begynner å komme hos deg også og da er falle stort for en type som deg.

Det burde være plass til alle. Du kan jobbe 1-2 dager eller jobbe halve dager. I mange tilfeller får de utført mer enn de som jobber hele dager. De står ikke å prater drit om andre hele dagen, men jobber!
Signatur
   #6
 1,093     Skjetten     0
Det gjelder å ha ordnet seg kursing, som gjør at man kan få en kontor jobb når kroppen begynner å gi etter. I mitt tilfelle er det mesterbrevet, som gjør at jeg kan med god samvittighet kan få meg en jobb hvor kontorarbeid og "inspeksjoner" er hoveddelen av arbeidet.

Det er tydligvis sikkert å vist at du antagligvis ikke sitter inne med driftserfaring av ett firma med ansatte, med tanke på den konklusjonen du tar med at du kan ha snekrer 1-2 dager i uka eller halve dager...

Dette kalles for integrerende arbeidsliv, men det er desverre ikke rette plassen å gjøre det i byggebransjen iallefall ikke i små/mellomstore firma (1 til 10-12 ansatte).  Du får en helt for jævlig kabal å holde styr på, du må alltid tenke deg om to ganger før du sender han med noen på en jobb. Er det tunge løft på det prosjektet idag, hvordan er det for han å gå på taket osv osv...

I snitt vil en som skal integreres ha mer sykemeldingsdager, og dette kan bli ett kaos uten like klokka 0700 om morgenen, når man har en snekker som står å skal ta imot vinduer på en tomt (alene da..) eller takpannene kommer...


Men har du ett stort firma, med en stor byggeplass hvor en eller to ifra ikke merkes betraktligt. Så er jeg enig med deg, da er det fin plass for å ha disse i arbeid. Men usikkerheten og uforutsigbarheten passer ikke inn på små prosjekter hvor det maksimum er 2 snekrer om gangen...

Evt. så har du en mulighet til å ha dem i "jobb" med å kjøre rundt å levere små leveranser av matrial, spiker etc på byggeplassene. Men om det er løft personen har problemer med, så kan han jo da ikke lesse taket/hengeren selv en gang. Så skal jeg ansatte en håndtlanger da, for å lesse på og av bilen for han ? Det blir dyre matrial leveranser!


Så det er ikke noe antikvarisk tenkemåte, det er økonomisk tenking! Om han så produserer mer iløpet av en halv dag enn de andre svenenne på plassen, så har det ikke noe å si om jeg må bruke 30-40 minutt på administrasjonsfronten på han hver dag. Med papirer til NAV, organisering av hvor han skal være, organisere om han ikke kommer på jobb etc etc.

Signatur
   #7
 969     0
Snakker du med NAV så har de en masse tiltak som kan hjelpe deg som bedriftsleder et av de er lønnstilskudd. Får du det til så tjener du faktisk på at han leverer materialer og det er vel noen som skal ha disse matr som kan ta imot dem. Her er det snakk om vilje, nei det gidder jeg ikke å gjøre han får finne seg noe annet å gjøre så slipper jeg bryderiet.  Grin
Signatur

   #8
 969     0
Svarene til dette spørsmålet til denne ungdommen som ville utdanne seg til tømrer er kommet helt ut av proporsjoner angående spørsmålet som starten denne lenken.

Mitt råd er; bli tømrer det kommer du ikke til å angre på. Du kan alltid bruke det til noe .

Men spørsmålet som lenken har utviklet seg til går vel an til å forsette under en ny tittel så vi ikke skremmer han vekk ifra faget.;D :D 
Signatur
   #9
 160     0
Kan man være lærling uten å ha gått skole da?

Vet man kan gå opp til svenneprøven som praksiskanditat jobbe 4 eller 5år + noe teori.
gas
   #10
 140     0
Mitt råd er også: bli håndtverker, det kommer du ikke til å angre på, særlig når du sier du ikke liker å sitte stille, men vil bruke kroppen i arbeidet.  Det er dessuten en veldig fin plattform å ha i bunn, så kan du bygge på med mer utdannelse senere. Det blir nok gull verdt i fremtiden å ha praktisk bakgrunn. De beste lederne har jobbet på gulvet vet du Wink