7,016
8
0
Oppussing... hva begynner man med?
4
lillehammer
0
Jeg skal igang å pusse opp et hus (2 etg). Det jeg har tenkt å gjøre er:
Vegger: Sparkle, evt gips og sparkel, maling og tapetsernig i alle rom.
Gulv: Nye gulv i alle rom, bortsett fra stua, der skal parketten slipes.
Tak: Downlights skal monteres, ellers skal takplatene som er i dag brukes
Trapp: Pusse, male, evt bruke trappefornyer.
Det jeg lurer på er, hvor begynner man? Lønner det seg å ta veggene først feks?
Vegger: Sparkle, evt gips og sparkel, maling og tapetsernig i alle rom.
Gulv: Nye gulv i alle rom, bortsett fra stua, der skal parketten slipes.
Tak: Downlights skal monteres, ellers skal takplatene som er i dag brukes
Trapp: Pusse, male, evt bruke trappefornyer.
Det jeg lurer på er, hvor begynner man? Lønner det seg å ta veggene først feks?
I dette tilfellet, taket og ned!
først sjekke at alt er på stell og at vann ikke kommer der det ikke skal komme osv.
Ingen lekkasjer i grunnmuren, taket er tett, ingen råte på vegger og slike ting.
Kjedelig å sette av 150 000 eller et beløp på oppussing, starte over alt og når halvparten av pengene er brukt opp, få kjedelige overraskelser som gjør at en sitter det med korrekt strømledninger og rør, men ikke penger til å dekke over de :)
Når alt det "tekniske" er ferdig, starte med det som går fort og ikke tar så lang tid. Da får en liksom bli varm i skjorta, starte med ting som ikke er så veldig vanskelig og som en ser forandring av fort.
Det er også veldig viktig å ikke starte over alt, men gjøre ferdig ett og ett rom om en har mulighet til det.
Har kanskje sett vel mye på sinnasnekker'n, men det han sier om og om igjen er kommunikasjon, ikke vær redd for å be om hjelp og ha en klar og definert plan.
Feks, jeg ville pusset opp kjøkkenet alene og ikke startet på badet samtidig.
Det går oftere raskere å rive ned enn å bygge opp igjen og :)
Så blir det bad, her legger vi fliser utenpå de eksisterende flisene for å friske opp utseende, hele badet må renoveres og bygges på men det tar vi oss ikkje råd til nå.
Etter det tar vi gang, stue og trapp opp til 2.etg, der blir det nye gulv, vegger og tak, skal også inn med strøm i veggene så ser på dette som den største jobben. Skal prøve så godt eg kan å bare jobbe med en ting om gangen, sånn at huset ikkje blir en eneste stor byggeplass de neste 6 mnd.
Og som Pelle Kanin sier, riktig verktøy gjør jobben så mye gøyere.
Dette er jeg veldig enig i, av erfaring. Om ikke nødvendigvis rom for rom, så i alle fall etasje for etasje!
Det er flere fordeler med dette, her er noen:
1) Når du ikke blir ferdig i tide, kan du likevel flytte inn uten å se "oppussing" hver gang du kommer inn døra. Det er skilsmissegaranti på å forsøke å bo i et oppussingsprosjekt. Dette krever at du prioriterer litt, og starter oå kritiske rom som soverom, bad og kjøkken. Det betyr også at du da må "trene deg" på viktige rom, her blir argumentet motsatt - du bør starte i boden...
2) Når du er ferdig med tak, og starter på vegg, oppdager du kanskje at du har gjort noe teit i taket. Da er det dumt å ha gjort det i alle tak. I stedet, har du lært, og kan gjøre det riktig/bedre på neste rom.
3) Man blir fort lei av bare "vegg". Da kan det hjelpe
I tillegg er har jeg også erfart det som blir sagt om verktøy. Det koster skjorta, men min erfaring er at man ender opp med å kjøpe det likevel.
Et eksempel fra vår oppussing er gjæresag til lister. Vi fikk lånt oss en gjæresag type 499,- på Biltema fra en slektning, og saget omtrent alle lister med denne. Det resulterte i elendige resultater overalt. Til slutt kjøpte jeg meg en skikkelig gjæresag (~ 3000,-). Det siste rommet jeg listet ble perfekt. Jeg BURDE ha kjøpt den med en gang, og fått alle rommene fine.
Det samme gjelder batteridrill. Hatet meg gjenom rom etter rom med gipsplateskruing med en grønn Bosch 12V eller noe slikt til ~ 800,-. Nå har jeg kjøpt meg en skikkelig, og har ingen flere gipsvegger å sette opp.
Godt verktøy er alfa og omega. Det er bare tull at "amatører ikke trenger dyrt verktøy". Kanskje er det til og med omvendt...
Det eneste jeg kan ha å innvende er at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe "alt" med en gang, men å kjøpe kvalitet når man først kjøper. Det er ikke alle som trenger en overfres, eller bord til gjæresaga.
Mange gode råd du har fått her og stiller meg bak de fleste :)
Har dog noen spørsmål
Du sier du skal slipe parketten i stua, jeg vurderte selv dette da "det var for galt å kaste den gamle parketten, den ble sikkert fin om den ble pusset" og det hadde den nok sikkert blitt å.. men så begynte jeg å sjekke litt opp hvor mye jobb og hvilke kostnader det er snakk om når du skal pusse gammel parkett, og fant vel igrunn ut at jeg isteden kunne legge ny parkett for samme summen, du har da også muligheter til ekstra isolering i gulvet, trinnlydplater osv om dette er ønskelig, og ikke minst, du legger det på en kveld eller to (avhengig av størrelsen på gulvet) istedenfor at det går 1-2 uker med alt av pussing, lakking osv...
33 spotter i en hel etasje hørest ikke så ille ut... har faktisk 33 i stua og har ikke så veldig stor stue heller... stua er vel på 40-50 m2 (har da delt de opp i 6 soner)
LED spotter holder jeg på å styre med selv og må si at philips masterled virker å gi meg både det lyset som jeg ønsker både på "farge" og mengde... men det er DYRT... og tror nok aldri du vil spare det inn uansett... koster i underkant av 300,- for en LED pære (av skikkelig kvalitet) så rent økonomisk sett vil jeg anbefale deg å legge opp 230v spotter og med halogenpærer og vente på "bedre tider" og bedre priser på LED, for så å bytte ut...
SElv bytter jeg til LED nå fordi jeg anser det som tryggere da en ikke har de strømmene, eller den temperaturen oppe i boksene, med dertil oppvarming av kaldloft, kondenrisiko osv...
Bruk søket, så finner du hundretusenvis av argumenter for og imot.