#21
 3,412     Akershus     0


Er det ingen som har passivhus her som kan dele sine erfaringer?

Vær vennlig å presisere, hva er passivhus?
BM


Det skulle ikke være nødvendig å presisere hva et passivhus er, siden det finnes en Norsk Standard som definerer dette begrepet på en presis måte, nemlig NS 3700, som ble nevnt av TS. 

Norsk Standard koster desverre endel kroner og er derfor ikke så tilgjengelig som den skulle vært.  Men her er ihvertfall en bitteliten intro:  http://www.husbanken.no/miljo-energi/hva_er_et_passivhus/
Signatur

   #22
 9,677     Kysten     0

Hva slags sak tenker du på, er det noe som kan tilføre fuktighet? Vet du hva det heter - jeg er helt grønn på sånne ting.


Vet ikke om det finnes men en innebygget luftfukter, tilkoblet en sensor som slår inn ved for lav fuktnivå.
   #23
 219     Vestlandet     0
Heisann. Lykke til med planleggingen av Passivhus. Når du først er inne på å spare strøm (for det er vel det som er poenget med Passivhus) så kan dere jo også vurdere Solfanger -panel og koble dette opp mot den vannbårne varmen. (må ikke forveksles med Solcelle -panel).  +kjøpe en liten vindmølle som f.eks denne [link] som gir ca 200-400w kontinuerlig. Hva med å få en dum varmekolbe i VV-tanken som går strøm kun fra vindmøllen. Akkurat den vindmøllen har jeg sett i live. En jeg kjenner kjøpte den og fikk den til Norge for 1700kr. (+moms)  Den er liten og propellen i plast/karbon er kun ca Ø=1,2m.  :D  Han kjøpte 24V versjonen, men lurer nå på hvordan han skal greie å få tak i en ovn som går på 24V  (så han kan drive kun den ene tingen her - og ikke flette dette inn i det elektriske systemet ellers i huset)   

Husk at desto mer penger du investerer i supert isolerte vegger, desto mindre besparelse vil du ha med Varmepumpe  Ermm
Signatur
   #24
 24,804     Akershus     0
Det er vekselstrøm inni der om han klarer å fiske den ut. Da kan en bruke en trafo. Alternativt 10 stk 230V ovner i parallell.  8)

Ellers er en DC/AC konverter 12/24-230V ac til bil et alternativ.
Signatur
   #25
 219     Vestlandet     0
En ting til TS "Rødkleiv".  Grunnen til at jeg skrev dette var fordi jeg også er blitt skeptisk til hvor mye det lønner seg økonomisk med varmepumpe. Tenker på at isolasjonen er såpass god (=energi behovet er stadig mindre) på et Passivhus, så potensiell besparelse i kWh med en varmepumpe blir mindre dess bedre isolert huset.  Og akkurat i det du begynner å gå økonomisk i pluss med varmepumpen (typisk 5-8 år??)  ryker en komponent i varmepumpen til uhørt mye penger, og så er det på ann igjen..  Shocked
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 181     Akershus     0
Jeg skal ikke utgi meg for å være ekspert på NS3700, men slik jeg har forstått det er det krav til fornybare energikilder og selvfølgelig varmegjennvinning. Se bla Enovas lille guide:

http://www.enova.no/radgivning/privat/rad-om-produkter-og-losninger/tiltak-i-bygningskroppen/passivhus-hjelp-til-deg-som-skal-kjope-eller-bygge-/passivhus-hjelp-til-deg-som-skal-kjope-eller-bygge-/103/242/

Skepsis til varmepumpe er noe jeg kjenner meg igjen i - har tidligere regnet på dette i et annet hus uten å bli overbevist. Avtrekksvarmepumpen fra NIBE som vi ender opp med nå gir oss imidlertid balansert ventilasjon, varmtvann og vannbåren varme i en enhet som ikke er veldig kostbar (tror selve boksen ligger på rundt 60'). Rør til ventilasjon må vi jo uansett ha. Jeg vet ikke om en L/L varmepumpe + varmtvannsbereder + aggregat for balansert ventilasjon ville blitt så mye rimeligere. I tillegg får vi jo da vannbåren gulvvarme og en enhet som har enhetlig kontroll på temperatur inne ved at den styrer både luft og varme.

Vi vurderte solfanger også, men basert på hva vi har klart å samle av informasjon så er det ikke åpenbart at det er mer lønnsomt enn avtrekksvarmepumpe. Vindenergi har vi ikke tenkt på, men både sol og vind er jo veldig spennende. Det kjennes som løsningen vi har gått for nå er litt mer safe, og ikke fullt så eksperimentell.

Siden jeg startet tråden i august har vi forresten kommet langt, så huset er godt i gang og vi håper å bli ferdig før sommeren Smile
   #27
 10,486     Akershus     0
Er det ikke normalt at man vil ha soverommene kaldere enn oppholdsrommene? Hvor lurt er det da å ha soverom øverst, og oppholdsrom nede?
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 181     Akershus     0
Det vil jo vise seg hvor lurt det er....

Vurderingen har vært som følger:
Vi bor nå i et hus over flere plan hvor hovedstue og kjøkken har vært øverst. Vi har savnet direkte utgang fra kjøkken/stue til hagen. I tillegg kjennes det på et vis tryggere å ha soverommene opp fra bakkeplan. Det blir jo litt paranoid, men jeg ville f.eks ikke hatt vinduet på vidt gap på et barnerom på bakkeplan.

Men ja, varme stiger. Ingen tvil om det. Hva angår passivhus har jeg hørt både skrekkhistorier om uutholdelig varme om sommeren, og påstander om at isolasjonen også hjelper med å holde varmen ute. Det forutsetter selvsagt god solskjerming.
   #29
 10,486     Akershus     0
Jeg er veldig enig i alt du sier her. Jeg har nå fått soverom i kjelleren, og gleder meg allerede til sommeren. Tidligere har vi hatt på AC på soverommet ganske mye.

Jeg har ikke helt trua på at det skal bli så enormt varmt om sommeren. Skal det bli varmt, så må varme komme inn. Isolasjonen i vegger og vinduer vil virke begge veier, men man må også ha kontroll på solinnstråling.

Solskjerming, ventilasjonsanlegg som ikke gjenvinner uønsket varme, og noen L/L varmepumper, så tror jeg mye er gjort.

Når det gjelder oppvarming, så er vannbåren varme i alle gulv selvsagt fristende. Fordelen er at man kan varme opp med hva som helst. Hvis strømmen blir latterlig dyr, så har man mulighet til å bytte varmekilde, evt. bruke mindre strøm ved å ha varmepumpe.

Spørsmålet er jo bare om det er verdt det. Legger du rørene selv, og fikser og mekker selv, så koster det ikke nødvendigvis så mye, men skal du sette bort alt sammen, så våger jeg å påstå at du aldri sparer inn forskjellen til vanlige varmekabler.

Noen forslag:

-L/V varmepumpe mot viftekonvektorer og varmelister rundt i huset. Kan også kombineres med vannbårent i f.eks. badegulv. Det blir som innedelen av en L/L varmepumpe, men med sentral oppvarming, og mulighet til å varme vannet med hva du vil. Vil gi samme oppvarmingskostnader som gulvvarme, men jeg antar lavere installasjonskostnad. Kan med litt mekk også brukes til kjøling på sommeren. Kan gi ubehagelig trekk hvis installert feil. El.kolbe som backup hvis det blir veldig kaldt. L/V varmepumpe kan også varme tappevann, som fort kan utgjøre et like stort behov som oppvarming av huset.

-Flere L/L varmepumper. Disse vil antakelig helt fint gi varmen du trenger, kanskje med unntak av de aller kaldeste dagene. Panelovner, varmelister eller annet som backup. Ingen hjelp til varmtvann, men du får kjøling på sommeren hvis det trengs.

-Elektriske varmekabler i gulvene. Koster gjerne mindre i installasjon enn vannbårent, men du kan ikke gjøre noe selv.


Det er umulig å gi noe fasitsvar på hva som er riktig, men huset dere bygger skal ikke trenge mye energi til oppvarming. Da blir det ikke særlig lurt å bruke hundretusner på å spare småpenger hvert år. Tar dere f.eks. opp 200.000 ekstra i lån for å investere i varmesystemet, så er dette penger dere betaler renter av helt til lånet er nedbetalt. Alle mekaniske duppeditter har gjerne også begrenset levetid.

Signatur