1 070    8    9  

Pusse opp hus - hvor mye kan man gjøre selv og hva må man kunne?

 15     1
Ser etter hus i hjemkommunen, mye gammelt (1960-1970) til salgs. Fine beliggenheter, men de fleste er det ikke gjort noe med siden byggeår. Oppussing har jeg aldri gjort og kan ingenting om, men er lettlært og optimistisk. Kunnskapen om dette har jeg ikke.

Er det mulig å leie inn håndverkere som kan fortelle hva som skal gjøres og omtrent hvordan, for så å gjøre det enkleste selv? Behovet for etterisolering, flytting av vegger, riving og sånn. Elektrikere til å ordne det elektriske og rørleggere til vann. Men så gjøre det andre selv?

Kan jo være en del å spare på å gjøre det slik hvis jeg har tid til arbeidet vel?

Hvor mye må egentlig gjøres i et hus fra 1970 for eksempel?

jaf
   #1
 5 366     tromsø     0
Min virkelighet er at bilmekanikere er livredd gamle biler med gåen topp pakning og defekt girkasse. At tømrere er livredde gamle hus. Et hus som er 50-60 år gammelt kan lett koste mer en det smaker...Det er nesten skadelig å være optimistisk, bedre å være pessimist. Da er det lettere å treffe på kostnads kalkylen. På et hus som er eldre kan vann, avløp ut av huset til kommunalt anlegg, og resten oppnådd forventet levealder.....Du må legge ut link til et hus..
   #3
 259     2
Et hus fra 1970 er nesten 50 år gammelt. Hvis det ikke er betydelig oppgradert underveis så kan du bare stålsette deg og forberede deg på at alt må gjøres noe med. Kanskje ikke med en gang, men i nærmeste fremtid.

Ikke gjør som mange andre, dvs starte med å pusse opp overflater uten å ha en plan for helheten.

Start med det som er innerst i veggen/gulvet/taket: Fyll alle hulrom med isolasjon etterhvert som du kler om vegger ute og pusser opp inne. Lekt gjerne ut (inn) for å isolere bedre. Når du er ferdig med alle overflater er det for sent å tenke på etterisolering. Og grav ned ny drensledning rundt huset og bytt VA-ledninger, før du opparbeider hagen.  

Som en tommelfingerregel kan du regne med å spare 50% på å gjøre jobben selv (materialer og jobb koster ca 50/50).
jaf
   #4
 5 366     tromsø     1
Hvis huset har 225 m2 yttervegg, 200 m2 tak og 200m2 gulv. Da kan de bli mye å etterisolere=625m2 Mulig det er billigere å montere en vann/vann varmepumpe som er boret rett i fjell. Fjell er billigst å bore i. Da kan en eventuelt bare etterisolere loft til 200mm isolering og leve med litt høyt varmetap. (overlate det til varmepumpen) Skal en renovere alle innervegger 225m2, yttervegger ute 225m2, himling 265m2 og gulv 250m2, tak (stein) 200m2, så blir det totale overflaten 1165m2. Det koster fort 1000,- per m2 å (totalrenovering) (slenger bare ut et tall for å vise kost/arbeidsmengde) og da kan kostnad bli 1,165 mill.En må finne ut hvor høy kvaliteten skal bli. Ser at huset er veldig stort. 2 terasser med flatt tak=arbeid..
   #5
 5 333     Tromsø     4
Du må legge ut link til et hus..

Vel, ta for eksempel dette: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=97622803

Her kan du strengt tatt flytte rett inn. Folk har bodd her i mange år og huset har fungert for tidligere eiere. Huset er sannsynligvis isolert med 10 cm glassvatt til veggene, i verste fall bare 7 cm. Etterisolering og bytte vinduer vil gi deg lavere strømregning, men du kan jo se det an en vinter eller to hvorvidt huset føles kaldt og trekkfullt og om strømregningen er uakseptabelt høy.

Kjøkken og bad ser ut i til å være hele og fungerende, ikke dagens mote men kan sikkert brukes noen år til. På bad kan du bytte ut dusjhjørne med med dusjkabinett for ekstra sikkerhet inntil dere pusser opp badet.

Rør og elektrisk bør sjekkes på hus av denne alderen, men kan også være OK og fungere en god stund til. Hvis man ikke oppdager konkrete feil med det, så kan oppgradering av dette og vente til man pusser opp kjøkken og bad.

Mitt råd: Les takstrapport grundig. Få med noen som er noenlunde bygningskyndig på visning, om nødvendig en innleid takstmann eller håndverker som du foreslår. Fiks ting som evt. ikke virker, flytt inn, mal litt, og bo der en stund og bli kjent med huset før dere setter i gang med større oppussinger - da er det lettere å prioritere hva som er viktigst å gjøre i hvilken rekkefølge og også skaffe seg kunnskap om hvordan det gjøres.
Signatur
   #6
 504     Møre og Romsdal     0
Læringskurven er bratt, somme dagar/veker vil bli skikkelig tunge og demotiverande, ting kostar gjerne meir enn ein trur, og feil vil bli gjort.

Men veldig mykje kan gjerast sjølv, og ein kan også velge å gjere delar av arbeidet sjølv, og setje vekk den delen ein er usikker på. Elektrisk, rørleggerarbeid og endring av bærande konstruksjonar bør ein halde seg vekk frå utan å inneha den nødvendige kompetansen. Men ein klarer langt meir enn ein på forhånd trur, det tek berre lengre tid, og ein må vere villig til å ofre litt.

Eg var i din situasjon(er riktignok møbelsnekkar) då oss kjøpte i 2013, og det har blitt mange arbeidstimar sidan då, men gleda av å ha gjort det sjølv er stor Smile
Signatur
HSt
   #7
 29 646     Lillestrøm kommune     0
Denne 3x lenger tid enn en håpet på er er det flere som er borti selv om en i prinsippet kan mye. Nå bor mine foreldre i hus fra ‘66 og med kun enkel oppgradering av overflater og ny kjøkkeninnredning og byttet noen håpløse garderobeskap så er det jo ikke så håpløst. Glass er byttet i alle vinduer rundt ‘87 og med energiglass så er ikke 10cm isolasjon i veggene så håpløst heller. Hadde de satt inn en LL varmepumpe så hadde sikkert ikke strømforbruk vært så ille heller nå er det ved + Panelovner

   #8
 2 978     Vestlandet     1
Eg/me kjøpte tilsvarande hus (utan dei flate tilbygga) frå 1970, og starta renovasjon i sommar.

Me var førebudd på at stort sett alt måtte skiftast, og at kjøpskostnaden ville utgjera om lag halvparten av totalbudsjettet.

Taket hjå oss er relativt nytt, og trengs ikkje gjerast noko med. Ellers skal stort sett kun reisverket og etasjeskillene stå igjen.

Me har i somar fått grevd rundt, drenert, isolert kjellar, skifta vindauge i kjellar, pussa fasade kjellar, støypt såle/plata til garasje, bygd garasjeveggar. Alt dette hadde eg tenkt å vera ferdig med i august. Så regelen med å rekna 3x så lang tid som ein trur, ser ut til å stemma ganske godt.

Me har bad, kjøkken, stove og soverom i første etasje, som er stort sett urørte sidan byggjeår. Her bur me fint fram til me skal starta innvendig renovasjon. Om ein tålar litt enklare standard for ei tid, er det som nemnt tidlegare her, fult mogleg å flytta rett inn, og ta oppgraderingane gradvis.

Me har planar om å gjera stort sett alt sjølv (med litt hjelp frå familie), og som du ser av nicket mitt, kan eg ingenting frå før. Det er fult mogleg å få til ved å spørje nokon som kan, leiga inn folk, lesa seg opp i litteratur, og absolutt lesa forumet her. Brukarane på BB kan til saman så godt som alt:)

Gi gass:)
Signatur