(trådstarter)
   #41
 269     Østlandet     0

Siden du har fått satt på en skjøt på røret ditt så antar jeg at røret går helt gjennom veggen.  Hos meg lot jeg det stive røret gå 20-30cm ut og skummet rundt røret i hele dybden på ventilkassen.
Du vil kanskje oppleve kondensering her ute, jeg har isolert rørstubben min og satt på en sjalusirist, men ser det rimer noe mere på veggen enn normalt.  Jeg prøvde også med en svanehals, da måtte jeg lage et drenshull i bunn og det rant det ut ca 0.5-0.7l/døgn her som vanndråper.

Når dere tester med røyk, dere bør prøve å få sett ute også, selv om suget drar inn randon kan det være mye falsk luft og røyken kan komme ut der denne kommer inn nå.


Hei og takk for sist.

Røret går i gjennom veggen slik som du beskriver. De brukte eksisterende veggventil i boden for å føre røret ut gjennom vegg og skummet kanalen slik som du beskriver. Skal isolere rørstrekket utenfor når det blir litt mer behaglig å stå ute, da det er begrenset med kondens som dannes i dette været skulle man tro.
Nå har det seg jo slik at nå mistet jeg jo brått en veggventil i utleieenheten ved å bruke eksisterende veggventil for å føre røret fra suget ut, hva tenker du/dere om det? Boden er jo kun på 3.9 m2 og det er en dør med høy terskel inn her som bestandig er lukket. Man skulle vel ikke tro at jeg mister allverden med ventliasjon pga det? Tenkte brått om dette kanskje ikke var den lureste løsningen når boligbyggerne mistenker noe at ventilasjonen kan være en utløsende faktor...

  (trådstarter)
   #44
 269     Østlandet     0
HURRA.

Nå har jeg fått ned målingene. Døgnverdi på soverommet viser 133 bq og døgnmiddel i stue er nå på 230bq.

Dette er hva jeg gjorde/tenkte; dog etter at boligbyggerne nevte at han trodde det var noe med ventileringen som kunne være årsak til forskjellen mellom boenhetene. Takk!

I og med at jeg mest sannsynlig har den berømte sprekken mellom gulv vegg rundt hele sålen kom jeg til å tenke på at ventilen på soverommet kombinert med at døren mellom stue/soverom alltid står åpen kunne være et problem. Det viser seg at denne ventilen fungerer som fraluft.
Min teori er/var at jeg får sanert en del radon vekk fra sprekk som går langs langvegg der radonsuget står, mens suget har liten/ingen effekt på motsatt langvegg grunnet at det best sannsynlig går en bankett under bæreveggen som skiller stue/kjøkken fra soverom, bad og boden der suget står.
Jeg tenkte som så at hvis jeg lukker soveromsdøren og lar den være lukket, så vil jeg hindre luft i å trekke opp fra sprekken på motsatt langvegg fra der radonsuget står, opp gjennom stue og inn på soverom. 
I tillegg til å holde døren lukket, satt jeg opp et av vinduene i stuen (langt vekk fra måleren) i luftestilling.

Det viser seg at teorien min muligens stemmer, med mindre det er en tilfeldighet, men med 2 uker med kontinuerlig måling før uten å komme i nærheten av disse verdiene kan tyde på at jeg har rett...

Dette gjorde som sagt at middelverdien sank fra overkant av 600 i stue til 230, og fra 500 på soverom til 130 på et døgn!

Hvis verdiene stabiliserer seg her, blir det vel til at jeg setter inn en ventil til på stue og at jeg tetter sprekken mellom såle og vegg her så burde jeg i teorien kunne åpne døren mellom stue og soverom igjen uten at verdiene stiger igjen.
Eventuellt, kan man skråborre et hull gjennom banketten slik at jeg får sugeeffekt på begge sider.

Dere som har litt peiling på slikt, synes dere at teorien min holder vann?

Siste redigering: Wednesday, March 5, 2014 2:45:31 PM av ikar0s
HSt
   #45
 37,806     Lillestrøm kommune     1


...........

I tillegg til å holde døren lukket, satt jeg opp et av vinduene i stuen (langt vekk fra måleren) i luftestilling.

...



Dette vinduet i luftestilling er nok godt til å jevne ut trykk/evt slippe inn luft (hvis du er heldig).  Slipper luft inn her og ut av ventilene så kan du få en gunstig effekt.

Det er ikke sikkert at en ekstra ventil er like effektiv til å gjøre det samme.  Før jeg satte inn radonsuget så prøvde jeg med mye forskjellig ventilinnstillinger, jeg benyttet et IR termometer (med laser sikte punkt) og målte temperaturen i ventilåpningene, der det var lav temp gikk luften inn, der det var romtemp så gikk luften ut (evt. luften sto stille).

Et spørsmål er om ventil kassene dine er helt tette, du målte mye radon bak gipsutforingen og har du lekkasje i ventilkassene så kan du kanskje suge med deg dette inn i rommet.

Men godt at det er en positiv utvikling.    Hvis du på sikt trenger bedre ventilasjon så finnes det også små ventilasjonsanlegg, jeg tenker da som et anlegg kun i kjellerleiligheten.  (Og tør ikke love noe om hva som skjer hvis en prøver, men balansert ventilasjon pleier å bli bedre enn naturlig/mekanisk avtrekk).


   #46
 9,677     Kysten     0
Bra det :)

Det du må sørge for er å tilføre nok luft slik at det ikke blir undertrykk i leiligheten. Ventiler på leside av huset vil sannsynlig dra luft ut. Tette sprekk ville jeg gjort uansett.
  (trådstarter)
   #47
 269     Østlandet     0
Jaja. Tok visst gleden på forskudd der. Dagen etter hadde verdiene gått oppover igjen, men verdiene var noe lavere enn tidligere noe som indikerer at ventilasjon er noe som bidrar!

Fredag kom firmaet som installerte radonsuget og borret nå nytt hull 10 cm fra skillevegg bod/stue i boden. Akuratt som tegningen viser, her går det en bankett på langs av sålen.

Det positive her er at med en gang vi kom igjennom sålen kom vi til pukk med en gang, noe som vi ikke gjorde når vi borret det første hullet. Her var det 10-15 cm med fin sand før vi kom ned til et grovere pukklag.
De borret så skrått gjennom banketten slik av vi kom inn under stuedel også. Samme resultat her med pukk rett under sålen, ikke noe sand.

På denne måten får vi sugd på begge sider av banketten.
Tror muligens at dette vil bedre forholdene, for nå har jeg egentlig bare sugd radon på 1/3 av platen.
Desverre så var hullborringen alt de fikk gjort i går, de kommer tilbake til tirsdag for å flytte viften til det nye hullet.

Jeg klarte ikke å la vær, jeg la ned radonmåleren i hullet, og få timer etter synger kanarifuglen 9999bq (som er maks den kan vise, så verdiene er høyere). Når jeg målte i utkastet på eksisterende sug tidligere viste den 3300bq.

Her er det hope in a hanging snøre! Wink

  (trådstarter)
   #48
 269     Østlandet     0
Appropo. I vegg mellom bod og bad ligger luftingen til kloakken som går over tak.

Kunne jeg i teorien koblet på utkastet til radonsuget her, eller ville det ha skapt krøll for luftingen til toalettet? Hadde jo vært en smidig måte å løst det på om det hadde funket.
   #49
 9,677     Kysten     0
Grunnen til endringen har nok med trykkforholdene i huset/ leiligheten. Her spiller vindretning inn og temperaturforskjell inne/ ute. Skal du ha dette med ventilasjon helt optimalt må du montere balansert vent. Det kan være vrient å få til, det må også være spalter i alle dører.

Løsningen du får nå med radonbrønn vil nok fungere bedre, men det kan jo være en fare for at massene under huset er for faste noen steder. Det kan også være du må inn med kraftigere vifter på radonsuget. Jeg er usikker på hvordan det blir å koble seg på lufting for kloakk. Hvor vil du da sette viften?

Blir spennende å høre resultatet.
HSt
   #50
 37,806     Lillestrøm kommune     0
Tilkobling på kloakklufting er nok en dårlig ide, du får overtrykk fra suget på utgang av vifte. Jeg pratet med en bekjent som hadde lånt Canary måleren før deg og han hadde tettet rundt rør i rommet med stort utslag med resultat at Radon kom opp i naborommet isteden. Så å få på plass et effektivt radonsug kan være viktig enten du må til med mer tetting/ ventilasjon eller ikke. På svenske sider sier de at en bør begrense suget til 50m3/time blir spennende å se hva du ender opp med. Fra undertrykk på inntaksiden kan en kanskje estimere hvor mye viften suger ut, den klarer nok 100-150m3 på full fart hvis motstand er liten. Faren er å få frost under sålen.