Hei igjen, nå er det vel på tide med en liten oppdatering.
På tirsdag fikk vi satt opp rørene og flyttet viften til det nye hullet. Grunnet at installatøren av suget avsluttet dagen klokken 16.00 rakk de ikke skumme rundt røret der hullet er laget, så jeg laget en midlertidig løsning hvor jeg tettet mellomrommet mellom hull/rør så godt jeg kunne med dampsperre-tape. Dette gjorde jeg også med eksisterende hull der jeg flyttet viften i fra. Klokken 17.00 startet jeg viften på full guffe, dvs nivå 5. Jeg leste samtidig av canaryen som viste dagsgjennomsnitt til 1168 bq i stue.
Dagen etter klokken 08.00 tok jeg meg en tur ned for å sjekke status på måleren og den viste 29 bq! En nedgang på 1139 bq på snaue 9 timer er jo dramatisk. Mens jeg var på jobb kom firmaet tilbake og grunnet at det å skråborre for å komme til begge sider av banketten medførte et ganske stort hull, lot det seg ikke fuge rundt røret så de fjernet min provisoriske dampsperreløsning og skummet istedenfor. Det samme gjorde de i eksisterende hull som ble igjen etter vi flyttet suget.
Vi startet på nivå 3 på suget, og i går 24 timer etter viser målingen 160 bq i leilighet. Jeg satt så suget opp til nivå 4 og i kveld måler jeg 125 bq i leilighet. I hovedetasje har det sunket fra 550 til 41bq.
Dette ser ut til å fungere etter planen med andre ord, jeg er godt under grensen på 200 som er kravet hvis man har vært over 200 i utgangspunktet. Av erfaring overestimerer kanarifuglen de første døgnet, før den sakte med sikkert tusler nedover, så jeg har troen på at verdiene vil have rundt 100bq på nivå 4 på viften.
Det eneste jeg stusser på er at jeg fikk verdiene ned til 29 bq på få timer med nivå 5 og kun dampsperre-tape som tetting mellom gulv/rør. Og nå ser det ut som jeg ikke kommer like langt ned med skum. Har noen peiling på om skum pr definisjon er luftett, eller om viften evnt kan suge litt falsk luft gjennom dette?
Men sum av sumarum. Dette ser ut til å løse seg, uten å tette sprekk mellom gulv og grunnmur, noe som er befriende.
HSt: Er det greit at jeg låner måleren din en ukes tid til, for å bekrefte verdiene?
Kanarifuglen liker å gjøre nytte for seg, jeg foreslår du kan måle litt lengre enn bare en uke til også :) Det kan være greit at vi får med oss litt regnvær og litt endrete værforhold. Det kom en kanarifugl i retur fra et annet målested så jeg klarer meg fint.
Hos meg så hadde jeg også helt ekstremt lave Radontall det første driftsdøgnet, jeg resatte min Canary og fikk faktisk ikke utslag på denne det første døgnet overhode (mens jeg monterte luftet jeg godt i kjelleren). Min teori er at undertrykket fra suget drar ut tilgjengelig Radon, men at over tid så diffunderer det ny Radon inn under huset fra et større område/volum (diffusjon går i retning fra høy til lav konsentrasjon). Dermed så tror jeg det tar litt tid før det stasjonære nivået av Radon etablerer seg under sålen. (Kanskje skulle radonsugene være pulsert, suge hardt i kortere tid og så vente litt før en gjør det igjen, noen steder ville dette kanskje gitt lavere verdier enn å suge konstant på en litt lavere fart).
Du skriver at du står på nivå 4, det vil være spennede om vi klarer å estimere hvor mye luft du faktisk drar ut (husk min kommentar om svenskenes anbefalte max 50m3/t, suget ditt tror jeg klarer minst 3ganger dette). Når jeg kjørte på max så hadde jeg 11graders luft ut av røret med -10-15 grader utetemperatur og mine forsøk på å regne hvor mye energi jeg pøste ut av suget mitt viste noen store tall. Nå kunne jeg justere ned turtallet til absolutt minimum uten at dette påvirket resultatene, så jeg tror jeg er under 10-20m3/t nå, derfor har jeg ikke gjort noe mer med dette hos meg.
Når det gjelder byggeskum og radon-tetthet så er ikke jeg sikker på at jeg er den rette til å bekrefte dette, men magefølelsen min er jo at med tette celler i skummet så skal radon'en diffundere veldig mange barriærer for å komme igjenom. Noen som faktisk vet noe her ? (Ser en trofast bidragsyter skriver svar mens jeg skrev dette, det kunne være en ide å prøve med diffusjonsfolie tapen din (Biltemas er ikke så dyr) over skumoverfalten, evt så kan du tape fast en bit frysefolie (=metallisert plastfolie)).
Byggskummet kan over tid bli nedbrutt av fukt. Det er kun hinnen i topp og mulig i bunn det er tett. En annen sak er støv fra betongen, der kan skummet slippe. Jeg ville laget en forskaling rundt og heldt en flytende masse nedi. Denne eller lign http://www.isola.no/produkter/tilbehor/isola-radon-tettemasse/
Takk for tilbakemeldingen HSt. Da beholder jeg den litt til, er jo egentlig litt sein med målingene da statens strålevern anbefaler 2 måneders måling og avslutningen skal være senest midten av april, men 1 måned får duge denne gangen. Vil jo tro at jeg får se en trend i det minste, så får jeg fortsette den ofisielle målingen til oktober med min egen måler.
Spennende at du fikk samme resultat mtp målingene det første døgnet. Kan jo hende at jeg kan trappe ned effekten på viften om noen dager som radonnivået får "satt seg" for å finne optimal instilling. Uten å være for sikker så suger den sikkert 100m3 nå og det er helt klart varmere luft den suger nå som suget er plassert midt i huset enn fra det gamle sugepunktet. Dette ser jeg ved at det danner seg vesentlig mer kondens i røret som er utenfor. Dette med frost/tæle under platen, kan det virkelig ha noe å si? Tenkte hvis det er relativt tørt under sålen, og det er pukk og i mitt tilfelle ca 10cm med isopor opp mot sålen og det er varmekabler i hele underetsajen så skal det vel litt til å få skader på sålen grunnet frost?
Vet ikke om dette er innenfor reglene for forumet, men en liten kompensasjon for lånet av fuglen din må jeg nesten ordne. Er du mest glad i hvit eller rødvin, eventuellt cognac? 8)
Boligbyggerne: Når det gjelder skummet så er ikke dette plant med gulvet, så jeg er nesten nødt til å skjære vekk toppen på dette for å få lagt nytt laminatgulv på boden. Da ryker vel ihvertfall lufttettheten og jeg får da tape med dampsperretape slik at jeg oprettholder tettheten før jeg legger gulvet.
Svenskene tenker mest på frostfaren tror jeg, det er ikke bare telehiv i bakken de tenker på, det gjelder at vanninntaket ditt ikke fryser heller. Men det er klart at oppvarmet kjelleretasje sikker hjelper, håper ikke leieboeren som betaler strømmen i varmekablene leser dette Hos meg så har jeg en ovn stående på i bodarealet (som jeg har satt på 13-14 grader).
Når det gjelder Kanarifuglen så er jeg godt fornøyd med at vi kan prøve å hjelpe hverandre her på forumet og forhåpentligvis lære bort litt til de neste brukerne som kommer i samme problem som oss så du slipper nok unna med kun hjemtransporten når den tid kommer. (Og at ikke alle med randonproblemer trenger å bli "ranet" av diverse dyre konsulenter).
Når det gjelder tettingen av hullene er jeg ikke så fornøyd med hva du beskriver, nå kjenner jeg ikke Isola stoffet beskrevet over, men hadde det vært en mulighet å kutte ned fugeskummet litt under betongoverflaten, helle i stoffet og legge en armeringsduk over og lime dette ned til betongen med det samme stoffet (så det går litt ut på betongen) ? Håper Boligbyggerne også kan hjelpe oss her. Hos meg så fuget jeg et skjøtestykke til kanalen ned i betongen med Tek7 før jeg forseglet skjøten mellom rørene etterpå.
Appropo. I vegg mellom bod og bad ligger luftingen til kloakken som går over tak.
Kunne jeg i teorien koblet på utkastet til radonsuget her, eller ville det ha skapt krøll for luftingen til toalettet? Hadde jo vært en smidig måte å løst det på om det hadde funket.
Det skaper krøll for kloakkluftingen. Jeg spurte om det samme i en annen tråd her på forummet og ble på det sterkeste frarådet dette. Om et av slukene går tørre, så blåser du radon ut i rommene.
Ang å skjære bort skum. Da vil det lekke. Flere måter å tette dette på, men du bør finne en solid løsning. Når gulvet er på får du ikke sjekket tetthet rundt røret.
Hva er rørgjennomføring laget av? Plast eller rustfritt stål?
Betongen må støvbindes, det gjør du med en primer. På primeren kan du legge to remser med dobbeltsidig butylfugebånd, litt tykk. På den trykker du ned dampsperre du bruker på gulv, velg tykk dampsperre eller radonsperre. Om du må skjøte dampsperre på gulvet rundt røret så bruker du samme butylen til det. Fra røret og ut på dampsperren bruker du enkeltsidig/fleksibel butyltape. Butyl limer best dersom du varmer med en føner.
Alternativ til dette er å kjøpe en kanne med flytende tetting, prime betong, legge remser med dobbeltsidig butyl, lage forskaling og helle på fra kannen. Men dette vil bygge endel opp fra betongen og vil kunne gi deg problem i forhold til laminatet
Satt ned regulatoren på trinn 1 etter HSt sine erfaringer, og jommen ser det ut at dette holder. Etter 3 dager på denne hastigheten er middelet 68bq noe som jeg synes er tilfredstillende. Da er det ikke mye futt i utkastet, så det er ikek mange m3 jeg suger.
Når det gjelder tetting så har jeg ikke kommet i gang enda, men har planer om å prøve å få til noe neste uke.
Ja, da har det gått brått 3 uker, og verdiene holder seg nede, godt under 100. Stabiliserte seg på rundt 90 i utleieleilighet og ligger på rundt 40 i hovedetasje.
Så da får man konkludere med at prosjektet er vellykket. Eneste utfordring nå er hvor jeg skal gjøre av utkastet permanent. Kanskje ikke helt optimalt å ha utkastet 1-2 meter fra inngangsdør, selv om jeg ikke får høyere radonverdier inne? Problemet er at luften som suges ut er ganske varm og det dannes mye kondens, så blir litt av en jobb å isolere røra om jeg må flytte utkastet. Noen som har formening om jeg bare kan la det være som det er?
Sender deg en PM HSt slik at du kan få tilbake måleren din 8)
Tusen takk for all engasjement og alle inspillene folkens!
På tirsdag fikk vi satt opp rørene og flyttet viften til det nye hullet.
Grunnet at installatøren av suget avsluttet dagen klokken 16.00 rakk de ikke skumme rundt røret der hullet er laget, så jeg laget en midlertidig løsning hvor jeg tettet mellomrommet mellom hull/rør så godt jeg kunne med dampsperre-tape. Dette gjorde jeg også med eksisterende hull der jeg flyttet viften i fra.
Klokken 17.00 startet jeg viften på full guffe, dvs nivå 5. Jeg leste samtidig av canaryen som viste dagsgjennomsnitt til 1168 bq i stue.
Dagen etter klokken 08.00 tok jeg meg en tur ned for å sjekke status på måleren og den viste 29 bq!
En nedgang på 1139 bq på snaue 9 timer er jo dramatisk.
Mens jeg var på jobb kom firmaet tilbake og grunnet at det å skråborre for å komme til begge sider av banketten medførte et ganske stort hull, lot det seg ikke fuge rundt røret så de fjernet min provisoriske dampsperreløsning og skummet istedenfor.
Det samme gjorde de i eksisterende hull som ble igjen etter vi flyttet suget.
Vi startet på nivå 3 på suget, og i går 24 timer etter viser målingen 160 bq i leilighet.
Jeg satt så suget opp til nivå 4 og i kveld måler jeg 125 bq i leilighet.
I hovedetasje har det sunket fra 550 til 41bq.
Dette ser ut til å fungere etter planen med andre ord, jeg er godt under grensen på 200 som er kravet hvis man har vært over 200 i utgangspunktet. Av erfaring overestimerer kanarifuglen de første døgnet, før den sakte med sikkert tusler nedover, så jeg har troen på at verdiene vil have rundt 100bq på nivå 4 på viften.
Det eneste jeg stusser på er at jeg fikk verdiene ned til 29 bq på få timer med nivå 5 og kun dampsperre-tape som tetting mellom gulv/rør. Og nå ser det ut som jeg ikke kommer like langt ned med skum. Har noen peiling på om skum pr definisjon er luftett, eller om viften evnt kan suge litt falsk luft gjennom dette?
Men sum av sumarum. Dette ser ut til å løse seg, uten å tette sprekk mellom gulv og grunnmur, noe som er befriende.
HSt: Er det greit at jeg låner måleren din en ukes tid til, for å bekrefte verdiene?
Hos meg så hadde jeg også helt ekstremt lave Radontall det første driftsdøgnet, jeg resatte min Canary og fikk faktisk ikke utslag på denne det første døgnet overhode (mens jeg monterte luftet jeg godt i kjelleren). Min teori er at undertrykket fra suget drar ut tilgjengelig Radon, men at over tid så diffunderer det ny Radon inn under huset fra et større område/volum (diffusjon går i retning fra høy til lav konsentrasjon). Dermed så tror jeg det tar litt tid før det stasjonære nivået av Radon etablerer seg under sålen. (Kanskje skulle radonsugene være pulsert, suge hardt i kortere tid og så vente litt før en gjør det igjen, noen steder ville dette kanskje gitt lavere verdier enn å suge konstant på en litt lavere fart).
Du skriver at du står på nivå 4, det vil være spennede om vi klarer å estimere hvor mye luft du faktisk drar ut (husk min kommentar om svenskenes anbefalte max 50m3/t, suget ditt tror jeg klarer minst 3ganger dette). Når jeg kjørte på max så hadde jeg 11graders luft ut av røret med -10-15 grader utetemperatur og mine forsøk på å regne hvor mye energi jeg pøste ut av suget mitt viste noen store tall. Nå kunne jeg justere ned turtallet til absolutt minimum uten at dette påvirket resultatene, så jeg tror jeg er under 10-20m3/t nå, derfor har jeg ikke gjort noe mer med dette hos meg.
Når det gjelder byggeskum og radon-tetthet så er ikke jeg sikker på at jeg er den rette til å bekrefte dette, men magefølelsen min er jo at med tette celler i skummet så skal radon'en diffundere veldig mange barriærer for å komme igjenom. Noen som faktisk vet noe her ? (Ser en trofast bidragsyter skriver svar mens jeg skrev dette, det kunne være en ide å prøve med diffusjonsfolie tapen din (Biltemas er ikke så dyr) over skumoverfalten, evt så kan du tape fast en bit frysefolie (=metallisert plastfolie)).
Den kan du gjerne bruke i sprekkene du har også.
Da beholder jeg den litt til, er jo egentlig litt sein med målingene da statens strålevern anbefaler 2 måneders måling og avslutningen skal være senest midten av april, men 1 måned får duge denne gangen. Vil jo tro at jeg får se en trend i det minste, så får jeg fortsette den ofisielle målingen til oktober med min egen måler.
Spennende at du fikk samme resultat mtp målingene det første døgnet.
Kan jo hende at jeg kan trappe ned effekten på viften om noen dager som radonnivået får "satt seg" for å finne optimal instilling.
Uten å være for sikker så suger den sikkert 100m3 nå og det er helt klart varmere luft den suger nå som suget er plassert midt i huset enn fra det gamle sugepunktet. Dette ser jeg ved at det danner seg vesentlig mer kondens i røret som er utenfor.
Dette med frost/tæle under platen, kan det virkelig ha noe å si?
Tenkte hvis det er relativt tørt under sålen, og det er pukk og i mitt tilfelle ca 10cm med isopor opp mot sålen og det er varmekabler i hele underetsajen så skal det vel litt til å få skader på sålen grunnet frost?
Vet ikke om dette er innenfor reglene for forumet, men en liten kompensasjon for lånet av fuglen din må jeg nesten ordne. Er du mest glad i hvit eller rødvin, eventuellt cognac? 8)
Boligbyggerne:
Når det gjelder skummet så er ikke dette plant med gulvet, så jeg er nesten nødt til å skjære vekk toppen på dette for å få lagt nytt laminatgulv på boden.
Da ryker vel ihvertfall lufttettheten og jeg får da tape med dampsperretape slik at jeg oprettholder tettheten før jeg legger gulvet.
Når det gjelder Kanarifuglen så er jeg godt fornøyd med at vi kan prøve å hjelpe hverandre her på forumet og forhåpentligvis lære bort litt til de neste brukerne som kommer i samme problem som oss så du slipper nok unna med kun hjemtransporten når den tid kommer. (Og at ikke alle med randonproblemer trenger å bli "ranet" av diverse dyre konsulenter).
Når det gjelder tettingen av hullene er jeg ikke så fornøyd med hva du beskriver, nå kjenner jeg ikke Isola stoffet beskrevet over, men hadde det vært en mulighet å kutte ned fugeskummet litt under betongoverflaten, helle i stoffet og legge en armeringsduk over og lime dette ned til betongen med det samme stoffet (så det går litt ut på betongen) ? Håper Boligbyggerne også kan hjelpe oss her. Hos meg så fuget jeg et skjøtestykke til kanalen ned i betongen med Tek7 før jeg forseglet skjøten mellom rørene etterpå.
Det skaper krøll for kloakkluftingen. Jeg spurte om det samme i en annen tråd her på forummet og ble på det sterkeste frarådet dette. Om et av slukene går tørre, så blåser du radon ut i rommene.
Hva er rørgjennomføring laget av? Plast eller rustfritt stål?
Betongen må støvbindes, det gjør du med en primer. På primeren kan du legge to remser med dobbeltsidig butylfugebånd, litt tykk. På den trykker du ned dampsperre du bruker på gulv, velg tykk dampsperre eller radonsperre. Om du må skjøte dampsperre på gulvet rundt røret så bruker du samme butylen til det. Fra røret og ut på dampsperren bruker du enkeltsidig/fleksibel butyltape. Butyl limer best dersom du varmer med en føner.
Alternativ til dette er å kjøpe en kanne med flytende tetting, prime betong, legge remser med dobbeltsidig butyl, lage forskaling og helle på fra kannen. Men dette vil bygge endel opp fra betongen og vil kunne gi deg problem i forhold til laminatet
Satt ned regulatoren på trinn 1 etter HSt sine erfaringer, og jommen ser det ut at dette holder. Etter 3 dager på denne hastigheten er middelet 68bq noe som jeg synes er tilfredstillende. Da er det ikke mye futt i utkastet, så det er ikek mange m3 jeg suger.
Når det gjelder tetting så har jeg ikke kommet i gang enda, men har planer om å prøve å få til noe neste uke.
Holder dere oppdatert
Så da får man konkludere med at prosjektet er vellykket.
Eneste utfordring nå er hvor jeg skal gjøre av utkastet permanent.
Kanskje ikke helt optimalt å ha utkastet 1-2 meter fra inngangsdør, selv om jeg ikke får høyere radonverdier inne?
Problemet er at luften som suges ut er ganske varm og det dannes mye kondens, så blir litt av en jobb å isolere røra om jeg må flytte utkastet.
Noen som har formening om jeg bare kan la det være som det er?
Sender deg en PM HSt slik at du kan få tilbake måleren din 8)
Tusen takk for all engasjement og alle inspillene folkens!