10,365
6
0
Råteskade.
1
0
har fått råteskade på bordet som ligger oppå grunnmur, noen sier syllbord men vet ikke hva d heter, huset er 120 kvm, noen som har erfaring med å skifte ut dette, eller som har erfaring med hva dette vil kunne koste. vet ikke om det blir dekket av hussoppforsikring heller.
Om det er bordet som ligger nedpå betongen, og igjen har bjelker oppå seg så kalles det som oftest for bjelkelagssvill/svill.
Selv oppdaget jeg skaden når jeg skulle skifte panel og etterisolere, typisk nok kommer skaden fra vann som har trengt inn i underkant av vindu og fulgt reisverket ned.
Ad pkt 1. Å utbedre selve skaden var relativt enkelt da det ikke var bæring av tak-konstruksjon ned mot svilla jeg måtte bytte, da slapp jeg å sikre/stemple av reisverket i overkant før jeg "tok løs" på svilla. Men jeg måtte støtte opp undergulvet da de lå mot toppen av svilla. Dette kan du støtte opp fra innsiden også, alt etter hva som er enklest.
Jeg hogg/saga ut partiet med råte, blåste med trykkluft og støvsugde for å fjerne all gammel humus og rask. Så la jeg grunnmurspapp i bunn og felte inn trykkimp. virke.
Ad pkt. 2. Hos meg, hus fra 50-60 tallet, lå ytterkledningen i flush med grunnmur, og ned mot overkanten av den. Vindpapp under panelet lå ikke ut over grunnmur, men avsluttet rett over, og innenfor kanten av grunnmur. Dvs at all fukt osv som måtte fanges i vegg og renne ned ville ende opp i overkant av grunnmur/bunnsvill, resultatet gir seg selv.
Som en del av etterisolering, og utbedring av dette, lektet jeg veggen ut 5cm, og da samtidig 10-15 cm ned på grunnmur. Jeg får da flyttet den nye vindsperra, og kledningen, ut over grunnmuren. Jeg la også grunnmurspapp fra overkant av bunnsvilla og ned over grunnmur. Ulempen er selvsagt at man kommer nærmere bakken, men det er lettere å bytte noen bord i kledningen (liggende panel selvsagt) enn å reparere bunnsvill.
------------
Siden du har oppdaget skaden tipper jeg at kledningen er av på utsiden, eller skaden er oppdaget i kjeller? Hvis du er litt "handyman" så vil jeg tro dette er en grei jobb å fikse selv, det er ikke akkurat finsnekring. Hvis du har stående kledning blir det jo en del ekstra-arbeid vs. liggende, og hvis det er bæring i reisverket som må støttes opp/stemples av så blir det også en del ekstra. Men hvis det er som hos meg, ingen bæring som må støttes opp, liggende panel, og du allikavel skal bytte kledning, ja da er det ikke mye ekstra-arbeid, og materialkostnaden er liten. En rull grunnmurspapp og trykkimp. materiale i rett dimensjon.
Så får vi høre hva en utdannet snekker/tømrer mener om reperasjonene mine, det er slett ikke sikkert de er etter "boka", men de er i allefall bedre enn hva de var i utganspunktet.
Jeg har også oppdaget råte i deler av min bunnsvill.
Dette er et hus fra 1930. Her har jeg litt spesielle vegger med stående "tømmer" felt inn i hverandre.(Noen har sikkert en bedre forklaring på type vegg jeg har)
Da kommer spm om bering?
Gulvbjelkene er ikke festet til bunnsvillen. Get er kun veggen. Jeg har stående kledning.
Jeg regner vel med at det er en form for bering i disse veggene jeg har. Og må jeg rive kledning kan den byttes innen i fra ??
Hvis det er bjelken reisverket står i har du en stor jobb å gjøre litt avhengig av konstruksjonen. Er du uheldig må du rive mye og lage mye midlertidig støtte for å få et godt resultat.
Jeg har liggende kledning, og kunne tenke meg å isolere en 5-10 cm ekstra.
Trolig må jeg også bytte bunnsvill, da den har fått endel vann i seg i årenes løp.
Noen som kan fortelle litt om fremgangsmåte, når denne er på veggene som holder taket oppe? Gjerne med bilder:)