9 211    24    0  

Selvbygger etter at de nye energikravene må følges fra høsten

 4 156     Oslo Vest     0
Hvordan ser dere på å være selvbyggere når de nye energikravene må følges, tenker da spesielt på kravene til tetthet.

Vil elemtbygging da ta en større del av markedet?

Mottar gjerne innspill på dette.
Signatur

   #1
 839     0
Det vil vel vise seg ganske snart om det er vanskelig å bygge tett nok. I allefall vil det nok dukke opp endel firmaer som kan forestå tetthetsprøving. Disse må nok både selvbygger og byggmester benytte seg av.

Det blir nok enda viktigere enn før å benytte pre-aksepterte løsninger for isolasjon og tetting. Sintef/byggforsk har jo vært ute med endel løsningsforslag som vil tilfredsstille de nye forskriftene.

Ser ikke at dette skal gjøre det verre å være selvbygger, men krav til utførelse blir nok strengere.
  (trådstarter)
   #2
 4 156     Oslo Vest     0
Takk for godt svar, jeg har fått forståelse av at du kan hva du holder på med og nok vil lykkes i ditt bygg! Men vi får håpe at alle er like nøye som deg, personlig synes jeg det nå begynner å bli komplisert.
Signatur
   #3
 81     Farsund     0
Heisann..

Disse nye kravene til tetthet virker som har blitt en hel skremselspropaganda..

Vi har satt opp en del hytter og hus for en leverandør, denne leverandøren lurte på hvor mye som måtte forandres når de nye forskriftene kom, bestillte derfor trykkprøving av en hytte bygd etter den vanlige standarden deres, og den besto testen med god margin!! Det som gjelder er godt utført arbeid.. Slurv i tetting MÅ ikke forekomme. Noen leverandører må nok forandre litt på løsninger, men er i hovedsak isolasjonsmengden som vil merkes mest..

Hvorfor skal elementhus være bedre??
Er jo bygd av mennesker de og, bare et annet sted..
   #4
 1 096     Skjetten     0
Må si meg enig med Geir her... Hvorfor skal element bebygging øke ? De leveres jo ikke ferdig plastret/tettet disse ?

Men jeg tror derimot precut kan være mer aktuelt. De fleste byggmestre/byggfirma begynner å få dette inn i systemene sine nå igjennom "lokale" leverandører. Precut vil redusere i mange tilfeller opptil byggeprossesen kanskje 2 uker til tett hus.

Det som er svært aktuelt er jo nettopp denne tiden, fra oppstart til tett hus. Slik at konstruksjonen forholdes tettes mulig og elementene (som i vær og vind) får ta minst mulig på konstruksjonen.
Signatur
   #6
 81     Farsund     0
Tror det generelt hersker mye forvirring rundt disse nye kravene.
Var på et kurs/seminar om dette like før jul.. Representant fra glava, vindus og dørprodusent og byggteknisk sjef i kommunen. Ble ikke veldig mye klokere av dette ettersom ingen helt vet nøyaktig hvordan dette blir i praksis. TEK 07 er jo grei, men det hørtes ikke ut som alt var spikret enda..
Vi fikk forespeilet noe sånn som

Alle boliger må prosjekteres å vise til de forskjellige u-verdier og at konstruksjonen oppfyller kravene. Denne må leveres sammen med søknad.

20 cm isolasjon i vegg

Bedre vinduer

25-35cm isolasjon i taket

Balansert ventilasjon med minimum 70% varmegjennvining

Strengere krav til tetthet og kuldebro, men det var mer eller mindre bare utførelsen som måtte skjerpes og ikke løsningen..

Som sagt så var dette det de trodde var mest sannsynlig, men ingen som kunne si noe 100% ettersom hele opplegget har vært noe rot.. Utsettelser og forandringer..
   #7
 11     Bø i Telemark     0
Hva er kravet til til isolasjon i vegger og tak nå da?
Driver å bygger hus nå og vi har brukt 20cm i vegg og 30 cm i tak..

   #8
 1 096     Skjetten     0
Krav og krav, hus skal energi beregnes... Da kan du gå opp/ned på isolasjonstykkelser.

Men vanligvis bygges det 150 mm isolasjon/vegg mot yttersiden nå og 250 i taket.
Signatur
   #9
 528     0
Vi bygger etter de nye kravene/gjerne litt bedre og det er litt mer jobb med krysslekting men ikke mye. Tetting er gjort med kjente metoder, men gjort nøye. Ellers er det tatt hensyn til kuldebroer der disse tradisjonellt oppstår og valgt løsninger som løser disse.

I sum burde ikke TEK07 fordyre husene så veldig mye bortsett fra økte matr. kost og noen ekstra timer med nøye tetting.

Eg tror byggmestre kvir for å "omfavne" TEK07 fordi det innebærer at deres tømrere må ta frem litt "fingerspitzgeful" for å ta seg av det viktige små detaljene. Det er langt fra alle fagmenn som har dette i seg og det vil føre med seg reklamasjoner og merkostnader.

Som en byggmester sa da jeg spurte om han pleide å tape skjøtene på dampsperren i tillegg til å klemme svarte han: " kommer an på om jeg går på timen eller har fast pris"...
Signatur