21,346    49    0  

Selvbyggere - Hvordan regner dere? Hva kan man spare på?

 9     0
Ser at dere har ganget såkalte kataloghus med to for å få en tålig grei prisvurdering i hva det måtte koste. Jeg og samboeren min har sittet her og regnet litt og skjønner ikke hvordan dere kommer opp i 3-4 millioner..  I flere tråder nå har jeg lest at noen regner med møbler, gardiner osv.. Vi leier jo allerede et hus og har alt vi trenger av møbler, hvitevarer osv. Belysning har vi også en del av.

Det jeg sitter å lurer på er hva dere mener med komplett byggesett. Når jeg sier komplett byggesett så mener jeg råbygg, utvendig panel, vinduer og ytterdører ol. Eksl er rør, elektrisk, varmekilde, osv.. Men jeg blir jo rimelig i tvil når jeg ser at flere her inne ganger ferdig oppsatte hus inkl elektriker osv med 2! Hva er det som koster så mye når huset egenlig blir levert helt ferdig.. gulv, vegger og maling koster jo ikke 2 millioner? Eller er jeg helt på bærtur?

Vi kommer til å kjøpe en traktor med graver og planere tomten selv. (denne vil bli benyttet til snømåking og småoppdrag i ettertid, så tjener vi en slant på å eie den) Vi er så heldige at faren min har en stor tomt 4000kvm. og vi kommer til å benytte i alle fall 1000kvm til vår eiendom, gratis (fordkudd på arv på en måte)
Vi skal sette igang og hugge noen trær og ta noen enkle spadetak for hånd allerede til uken. (sjekke terrenget i henhold til drenering osv.)

Det vi nå ser på er hvor mye ekstra det vil bli med kjeller kontra bare en støpt plate. Vi ser for oss lysgraver på ene siden av huset og en slags grøft på andre slik at lys og store vinduer kommer til. Dermed kan svigermor bo i kjelleren. Men etter å ha lest en del innlegg her inne får jeg helt bakoversveis. Kan ikke skjønne at dere bruker så mye penger når dere gjør alt selv.

Samboeren min og jeg har allerede tatt til oss litt ettersom vi finner gode ting til salgs brukt. Vi kommer også til å kjøpe ting på tilbud og ta pruterunder. Vi legger heller parkett i hele huset for 50 kr kvm for en billigtype, enn å bruke 3-500 kr på parkett til hele huset nå. I stuen der hvor det er mest slitasje legger vi heller nytt og bedre gulv om 5-10 år, for da regner jeg med at man uansett vil begynne å forandre litt. Men på soverom osv syntes jeg det holder lenge med det billigste man kan få tak i.

Kjøkken og badromsløsninger blir jo IKEA så langt det går.. Det koster jo ingenting kontra "merkevare" kjøkken. Jeg er ikke merkevare fantast og er mest interessert i å få meg tak over hodet til en billig penge. Nå leier vi en rønne som er helseskadelig til de grader og det betaler vi 10000 kr i måneden for. Jeg er sikker på at det å bygge hus med utleiemulighet vil lønne seg. Nå er jo renten veldig høy og den stiger vel også.. så dette er noe vi tar høyde for når vi skal regne på hva vi har råd til. Jeg tror ikke man er helt bak mål om man dobler renten altså.. Regner med 14 hele rentepoeng! Det er usikre tider så det er bedre å være føre var...

Men over til poenget mitt.

Vi har gratis tomt. Men planering og slikt 50000
Tilkobling og avgifter venter jeg pris på. Men jeg antar under 50 000
Grunnmur 200000
Byggesett 800000 (kompett byggesett levert uten oppsatt råbygg, drammenshus)
Elektrisk 100000 (svoger gjør jobben, utstyr kjøper vi selv)
Rør (Kompis hjelper til, vi kjøper utstyr) 100000
Kjøkken og bad 100000
Tapet,maling og parkett 100000
Uforutsette ting 100 000

(vi har også en kollega med kranbil som kommer å hjelper til med løft av takstein og elementer, dette gjør han gratis for oss)

Budsjett 1,6 millioner. Det skal sies at vi regner med å bruke over 1 år og vi gjør det vi har lov til å gjøre selv. Sambo jobber i nordsjøen så vi har 4 uker til disposisjon til jobb etter at han vært 2 uker ute.. så det blir jo effektiv jobbing over lange perioder. Samt at jeg vil gjøre det jeg kan når jeg går hjemme sammen med familie osv..

Hvordan regner dere? Hva inkluderer dere og eksluderer dere i regnestykket? Hvor lang tid regner dere med å bruke? Hva er billigst tror dere... kjøpe alt av materialer selv her i Norge, importere fra f.eks Polen, Sverige, Finland osv eller velge et komplett byggesett fra f.eks drammenshus, blå bolig eller gjølstad bygg ? (Gjølstad er forhandler av drammenshus..)


   #1
 22,342     Akershus     0
Du kommer godt ut da du da du har tomt og folk som hjelper deg. Resten gjør du selv. Det er det ikke alle som har eller kan gjøre . Derfor kommer du godt ut av det. Verdien av dette er godt over en, kanskje to millioner, så hvis du legger til det blir vel summen temlig lik.

Jeg synes det er flott om du klarer alt dette selv. Lykke til.
   #2
 1,943     0
Du har spart masse i utgangspunktet ja Smile Vi har ingen venner eller familie som kan bygge eller hjelpe. Kjenner faktisk ingen som er rørleggar, elektrikar eller snekker  :-\  Mannen min har heile sin familie i eit anna land, så der har vi også eit drawback; ergo vi har berre ei halv slekt (mi slekt), og dei er lærarar... (høg tommeltott-faktor)

Og ikkje kan eg kjøre traktor heller. Og vi har "vanlige" jobbar, dvs. vi har ikkje heile veker til disposisjon for andre ting enn arbeid.

Berre ein liten ting: har du fått skilt ut tomta? (det har du sikkert altså, eg berre spør for sikkerhets skyld ) :)

Lykke til! Vi går også for billige (og bra) løysingar inne! Kjøper gjerne brukt på finn.no også; badekar kan ein f.eks finne rimelig Smile
   #4
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Men jeg blir jo rimelig i tvil når jeg ser at flere her inne ganger ferdig oppsatte hus inkl elektriker osv med 2! Hva er det som koster så mye når huset egenlig blir levert helt ferdig.. gulv, vegger og maling koster jo ikke 2 millioner?

Huset vårt malingsklart minus kjøkken og VVS kostet ca    1,6mill
Sprenging/graving tomt, tilknytning, byggesaksgebyr:       350k
Komplett grunnmur/kjellergulv/bærevegger/etasjeskille:   330k
Tillegg elektrisk/downlights/lyspunkt + utleiedel:               140k
VVS (inkl bunnledninger og utleiedel):                              160k
Pipe/vannbåren varme/varmepumpe/borehull:                  180k
Flis/maling:                                                                     40k
Garasje:                                                                        160k
Kjøkken inklusive hvitevarer/kjølehjørne:                         100k
Diverse sokkel/hovedplan ++                                          200k
Dette blir totalt ganske nøyaktig 2-gangen på selve 'ferdighusleveransen'.
Pluss tomta naturligvis...

Ting blir ikke gratis selv om man gjør jobben selv.  Jeg har gjort følgende som egeninnsats:
Grunnmur/bærevegger/all innredning av sokkeletasje/pipe/parkett/flis/skifer/kjøkken/ garasje/vannbåren varme/downlights/Elko Link Home (og malt/beiset naturligvis).

Mener dette er mer enn de fleste gjør men det blir nå penger av det anyhow...
  (trådstarter)
   #5
 9     0


Skal du sette opp huset selv siden du ikke har budsjettert med kostnader til snekker?


Jepp, vi vil gjøre det selv. Har byttet kledning på hus tidligere, samboer har jobbet som taktekker. Foreldrene mine bygde et helt hus alene helt på egen hånd.. så det blir mange som hjelper til som har erfaring.. Jeg vil bo i et hus jeg selv har formet. Jeg er vokst opp slik, og huset til foreldrene mine rommer så mye kjærlighet og varme. Og et slik hus vil jeg gjerne tilby mine barn også..
  (trådstarter)
   #6
 9     0

Du har spart masse i utgangspunktet ja Smile Vi har ingen venner eller familie som kan bygge eller hjelpe. Kjenner faktisk ingen som er rørleggar, elektrikar eller snekker  :-\  Mannen min har heile sin familie i eit anna land, så der har vi også eit drawback; ergo vi har berre ei halv slekt (mi slekt), og dei er lærarar... (høg tommeltott-faktor)

Og ikkje kan eg kjøre traktor heller. Og vi har "vanlige" jobbar, dvs. vi har ikkje heile veker til disposisjon for andre ting enn arbeid.

Berre ein liten ting: har du fått skilt ut tomta? (det har du sikkert altså, eg berre spør for sikkerhets skyld ) Smile

Lykke til! Vi går også for billige (og bra) løysingar inne! Kjøper gjerne brukt på finn.no også; badekar kan ein f.eks finne rimelig Smile


Nei, ikke enda.. men vi er 3 døtre og faren min ordner med dette. Vi skal ta ut hver vår del.  Vi mistet moren vår i fjor, og faren min regner ikke med at han orker å bo i huset alene. Så dermed deles tomten i 3 og huset selges (Eller det vet jeg ikke ennå.. men det finner nok pappa og advokaten hans ut av..) Når dette er klart får jeg papirer og mer info. Men det foreligger allerede byggetillatelse på tomten til 2 stk 2 etasjes eneboliger.  Wink
   #7
 157     0
Har kompisen og svogeren deres egne firma?

På byggesøknaden må det stå hvem som utfører utgraving/sprening, grunnmur (det har man lov å gjøre selv hvis man har tatt Leca kurs...), røropplegget og det elektriske. Må være firma som står som ansvarlig, hjelper ikke at man har en venn som er rørlegger som hjelper til.

Hvis ikke dette varierer fra kommune til kommune da, men slik er det i hvert fall i Ålesund, ganske så strengt.

   #8
 135     0
Det ser ut til at dere far gode priser på mange ting. I budsjettet ditt kan jeg ikke se at du har tatt med

Pipe og peis
Utvendig maling
Byggeforsikring
Byggelånsrenter
Kontainer/søppel
Ventilasjon
Vannbåren varme
Opparbeiding av hage
Markiser

Det er jo ikke sikkert du skal ha alt dette, men jeg syntes umiddelbart at budsjettet ditt hadde få poster.

Når det gjelder tilknytningsavgifter koster vann, avløp og el 25' hver i min kommune i alle fall. I tillegg kommer byggesaksgebyr, oppstikk av tomt osv.
  (trådstarter)
   #9
 9     0
Rørleggeren har firma og elektrikeren har autorisasjon til å godkjenne anlegg, men han har også med seg en kollega. Firma vil stå ansvarlig. Lecakurs er i boks..  tomten er flat og opparbeidet, har ikke hørt at det ikke var lov å grave selv.. men det skal jeg jammen finne ut av. Skal ta en telefon til kommunen. Snakket med en fra kommunen i forrige uke som har sendt med en del informasjon, og jeg ser ingenting om det her noe sted..

Nå sitter vi bare og summerer og regner på hva det vil koste å  bygge. Blir det for dyrt selger vi heller tomten og kjøper et eldre hus som vi pusser opp over tid.  
   #10
 1,943     0
men med alle disse forutsetningane er det jo ikkje så rart at ditt hus blir rimeligare enn det andre bygger for?
  (trådstarter)
   #11
 9     0

Det ser ut til at dere far gode priser på mange ting. I budsjettet ditt kan jeg ikke se at du har tatt med

Pipe og peis - Har allerede 2 stk peiser. Disse er verdt 10000 til sammen.. pipe har jeg ikke undersøkt ennå..
Utvendig maling - Ligger i prisen jeg har estimert til 100 000.. Her velger som sagt vi det billigste, pluss at byggesettet leveres ferdig grunnet.
Byggeforsikring
Byggelånsrenter -
Denne posten har jeg ikke tenkt på... Hva er vanlige summer her da mon tro...?
Kontainer/søppel - Har stor henger til søppel, bor rett i nærheten av fylllinga..  samt at vi har steder å plassere fyllmasse på egen tomt.
Ventilasjon - Har allerede 2 stk varmepumper (luft/luft).. ellers skal vi bare ha vanlige lufteluker. Skal ikke ha noe ventilasjonsanlegg.
Vannbåren varme -skal ikke ha vannbåren varme
Opparbeiding av hage - Det er allerede veldig fint der.. det er jo i hagen til min far. Etter bygging skal jeg  så gress der gresset har blitt skadet og det har blitt gravd. Jeg er hobbygartner. Så jeg har allerede egne budsjett hver eneste måned på planter og hagearbeid. Dette er en hobby jeg har døgnet rundt hele året.. så det vil ikke bli forskjell på budsjettet der kontra det jeg bruker på hagen min nå... Derfor regner jeg IKKE opparbeiding av hage i den prisen.. Er en light variant av blomsterFinn.. hehe..
Markiser - skal heller ikke ha markiser...

Det er jo ikke sikkert du skal ha alt dette, men jeg syntes umiddelbart at budsjettet ditt hadde få poster.

Når det gjelder tilknytningsavgifter koster vann, avløp og el 25' hver i min kommune i alle fall. I tillegg kommer byggesaksgebyr, oppstikk av tomt osv.



Tilknytningsavgiftene vil bli noe billigere. Men med oppstikking av tomt, tinglysing, byggesaksomkostninger, tilkobling blir det ganske mye penger.. Nå vet jeg ikke hvor mye som blir gjort fra min fars side.. i og med at han skal dele ut tomten til døtrene er jeg usikker på om utgiftene tilfaller oss eller han.. uansett blir dette trukket fra på arven.. så det vil ikke være en merkbar utgiftspost for meg. Tilkobling av el.. ligger dessuten under posten elektrisk..


men med alle disse forutsetningane er det jo ikkje så rart at ditt hus blir rimeligare enn det andre bygger for?

Men når et ferdig hus koster 1,5 mill.. skjønner jeg ikke hvordan utgiftspostene likevel blir så dyre. De fleste bor jo et sted fra før av, og har allerede det meste de trenger.

Dette  drammenshuset har dette inkl i prisen sin til 1,5:
OPPSATT HUS, inkl. kjøkken, garderobeskap, rørlegger og elektriske punkter. Trapp til 2. etg
og innr. av u.etg. Inkl. i pris og leveranse er et oppsatt hus over grunnmur/fundament. Det følger også med utforinger og listverk til vegger vi har levert. I prisen inngår kjøkken. Det er også tatt med 1 stk. 50 cm. garderobeskap til hver inntegnet sengeplass. Rørleggerarbeider og – utstyr er medregnet, slik som vist på tegninger. Inkludert er et elektrisk anlegg fra sikringsskap med minimum 8 kurser og påkrevd overbelastningsvern. 55 punkter i privatfinansierte hus. Til innredet loft leveres 10 punkter. Taktekke: Det leveres dobbeltkrum betongtakstein. Dersom vi skal montere huset, vil det kun bli et tillegg for legging av takstein. Velg mellom mange farger. Gratis frakt 400 km

Det man må ordne selv da er jo da gulvbelegg/parkett, panel/tapet/maling, takrenner og pipe med beslag.

hmm.. men mens jeg skriver her nå.. så skjønner jeg at vi er heldige ja.. Vi får mye billig og gratis... Man tenker ikke lenger enn nesa rekker vet dere... og vi antok det som en selvfølge at selvbyggere gjorde det meste selv.. Ellers er man liksom ikke selvbygger lenger.. det mente vi.. men vi har endret oppfatning nå..  Wink
   #12
 265     0
Det er i hvert fall lov å grave selv her på Karmøy. Jeg gravde først og spurte etterpå. Ble litt grining i kommunen av det for det gikk jo IKKE ann å grave før huset var godkjent!! Men så viste det seg jammen at kommunen hadde gravd og planert noen industri tomter like i nærheten som de hadde lagt ut for salg. Altså graving før bygget var godkjent...  Og vips var problemet ute av verden Smile Smile
   #13
 1,943     0
Karmøy: Det er lov å grave sjølv vil eg tru ja, men det er viktig å ha spurt først. Ein kan brenne seg forferdelig på å kutte ein kabel eller to, eller herpe ein steinalderbuplass.
   #14
 738     0
Til lenger tid man bruker på å bygge, jo dyrere blir bygelånet. Kan nok regne 100.000 kr bare på denne posten i budsjettet.

ting som har blitt dyrt som man gjerne ikke hadde tatt med:
Arbeid for støping av gulv
Isolasjon i grunn og rundt grunnmur: 25.000 kr dette med rabatter.
Pumpebil til betong
Utstikking av hus: 10.000 kr
Fiberduk, drenering
Pipe: 20.000 kr
Leige av gravemaskin og arbeid: ??? 40.000 kr selv om det er familie. Koster 750 kr timen å låne en gravemskin for de med kontakter.
Byggesøknad og tilknytningskostnader: 30.000 kr
Bør absolutt ha fagfolk til å male gipstak: 32.000 kr
Byggestrøm ?? 15-20.000 kr
Prisøkning: 40.000 kr
Rentekostnader 90.000 på 6. mnd byggelån ??
Garasje ++
Gardiner, persienner, kjølerom,

Så får en ikke parkett til 50 kr kvm. Dette er nok den billigste laminaten.

Hos oss passer det ganske bra med å gange husprisen med 2 og plusse på tomta, men da er husprisen våres byggesettet ferdig oppsatt klar til gulvlegging og maling, men det inkluderer ingenting rørlegger, elektriker, kjøkken, bad, garderober osv.

Grunnmur satte vi opp selv da vi har forskalingssnekker i familien.
Altså arbeid gratis, men alikevel koster grunnmuren oss ca 150.000 kr.
Gravingen tar også familie seg av, men vi betaler for leige av maskiner, påfylling av pukk og singel, kjøring av masser osv.

Her må det være godkjent firma ansvarlig for graving.
   #15
 2,172     Oslo     0

Leige av gravemaskin og arbeid: ??? 40.000 kr selv om det er familie. Koster 750 kr timen å låne en gravemskin for de med kontakter.


Litt "Off Topic", men...

Vi betaler 650/time for gravemaskin m/mannskap (altså i full drift/arbeid) i Oslo, og her er det som kjent meget s.t.i.v.e. priser for tiden... ;)
   #17
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Til lenger tid man bruker på å bygge, jo dyrere blir bygelånet. Kan nok regne 100.000 kr bare på denne posten i budsjettet.
...
Rentekostnader 90.000 på 6. mnd byggelån ??
Du har nå ikke BÅDE byggelånskostnader på 90k og rentekostnader ¨på 90k i samme regnestykket?
   #19
 265     0
Kjersti
Jeg gravde selvfølgelig på tomt som var regulert for boligbygging så det var ikke fare for å herpe noe steinalder boplass. Og hadde jeg funnet en hadde jeg i hvert fall holdt godt kjeft om det. Vil da ikke ha tomten min fredet!
Når det gjelder kabler så hadde det vært til pass for dem som hadde lagt dem der uten å spørre meg. (Eid tomten en stund)

En annen fin ting med å grave først var at de nesten ikke kunne gjøre annet enn å gi meg ansvarsrett for graving siden det allerede var gjort  Grin
   #20
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Men når et ferdig hus koster 1,5 mill.. skjønner jeg ikke hvordan utgiftspostene likevel blir så dyre. De fleste bor jo et sted fra før av, og har allerede det meste de trenger.
Du sitter med gratis tomt og en far som du har innberegnet skal betale ditt og datt? Er ikke dette ting som går inn i totalsummen din også?

Så du oversikten jeg satte opp over her? Dette er ikke fantasipenger, dette er reelle kostnader for vårt hus som vi har flyttet inn i nå. Ting KOSTER noe enten man må kjøpe det  selv eller får det eller har slekt og venner til å bygge for seg. Enkelt og greit.
   #21
 265     0
moccamaster
Et tips. Når du har tomten selv og hvis du da også har en del egenkapital og gjør mye selv slik at du kommer et godt stykke på vei før du trenger å låne, så er det mulig å komme seg unna byggelån. Jeg forhandlet meg frem til fleksilån fra Kr 1
   #22
 1,943     0

Jeg gravde selvfølgelig på tomt som var regulert for boligbygging så det var ikke fare for å herpe noe steinalder boplass. Og hadde jeg funnet en hadde jeg i hvert fall holdt godt kjeft om det. Vil da ikke ha tomten min fredet!



;D Ok, litt betre når den er ferdig regulert, så du sjekka planen først då eller?  :D  OM du hadde funne eit gammalt bein eller tre har du forøvrig plikt å melde frå. Det er ein generell plikt alle har. Ingenting hadde blitt freda, berre så det er sagt, og i alle fall ikkje når du har ein godkjent reguleringsplan til grunn.

Dette var veldig off topic....  ::)
   #23
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

...OM du hadde funne eit gammalt bein eller tre har du forøvrig plikt å melde frå. Det er ein generell plikt alle har. Ingenting hadde blitt freda, berre så det er sagt, og i alle fall ikkje når du har ein godkjent reguleringsplan til grunn. ..
Nei, for det er jo en kjent sak at alle eventuelle utsettelser og problemer du som grunneier måtte få i en sånn situasjon dekkes av... oh shit, nettopp ja:  Deg som er grunneier.  :'(
   #24
 265     0
Kjersti

Tomta har vært i slekta i generasjoner så jeg hadde vist om noen hadde gravd der :)
Hadde holdt veldig godt kjeft om et bein. Om tomta ikke hadde blitt fredet så hadde ihvertfall jeg måtte betale utgravningen. Dette vet jeg av erfaring. Familien min har betalt for utgraving av kilovis med flint biter.
   #25
 22,342     Akershus     0


Jeg gravde selvfølgelig på tomt som var regulert for boligbygging så det var ikke fare for å herpe noe steinalder boplass. Og hadde jeg funnet en hadde jeg i hvert fall holdt godt kjeft om det. Vil da ikke ha tomten min fredet!



;D Ok, litt betre når den er ferdig regulert, så du sjekka planen først då eller?  :D  OM du hadde funne eit gammalt bein eller tre har du forøvrig plikt å melde frå. Det er ein generell plikt alle har. Ingenting hadde blitt freda, berre så det er sagt, og i alle fall ikkje når du har ein godkjent reguleringsplan til grunn.

Dette var veldig off topic....  ::)

Du har anledning til å endre terreng +/- 1,5 meter uten å melde. At du putter et hus i hullet etterpå er så en annen sak. Det får vær så at noen blir litt sure i kommunen.
   #26
 22,342     Akershus     0

Kjersti

Tomta har vært i slekta i generasjoner så jeg hadde vist om noen hadde gravd der :)
Hadde holdt veldig godt kjeft om et bein. Om tomta ikke hadde blitt fredet så hadde ihvertfall jeg måtte betale utgravningen. Dette vet jeg av erfaring. Familien min har betalt for utgraving av kilovis med flint biter.

Har full sympati med de som tier om det de finner, men det er kjedelig at forhistorie blir ødelagt. Det er urimelig at en privatperson skal bli ruinert pga utgravningskostnader/fredning/forsinkelse.
   #27
 1,943     0
Hans: er ikkje uenig i det Smile Er mange tiltak som ikkje har meldeplikt.

Å grave ut tomt vil eg anta er meldepliktig, men ein kan jo alltids seie at ein testa gravemaskina, og så viste det seg at det passa til huset  :-\
   #28
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Å grave ut tomt vil eg anta er meldepliktig, men ein kan jo alltids seie at ein testa gravemaskina, og så viste det seg at det passa til huset 
Er det ikke noe i PBL som sier at høydeendringer over 50cm er melde/søknadspliktig? Tror du vil få seriøse problemer med teknisk etat i kommunen din om du graver ut en byggegrop uten godkjenning...
   #29
 1,943     0
Hans igjen: Det er ikkje privatpersonen som betaler utgravingane.

Finn du ein gammal mynt på tomta di ringer du fylkeskommunen. Dei sender ein arkeolog med støvlar og mureskei i baklomma. Han/ho har tre dagar på seg ( i alle fall i dette fylket) til å dokumentere funnet. Med mindre det er eit nytt osebergskip (lite sannsynlig), reiser han derifrå og området kan brukast til det det er regulert til. Kostnaden fell på fylkeskommunen. Ved mindre private tiltak skal ikkje tiltakshavar koste utgifter i samband med registreringar og utgravingar, og i alle fall ikkje om funnet er gjort i samband med arbeid som er i tråd med gjeldande reguleringsplan.

   #30
 1,943     0

Er det ikke noe i PBL som sier at høydeendringer over 50cm er melde/søknadspliktig? Tror du vil få seriøse problemer med teknisk etat i kommunen din om du graver ut en byggegrop uten godkjenning...


Det kjem nok an på kommunen. Dei kan velge å reagere eller ikkje.
   #32
 265     0
Jeg endret ikke terenget med 150 cm. Gravde kun bort løsmasse og fylte på stein. Ble omtrent samme høyde som før  :D

I følge SBE krever dette verken søknad eller melding:

Fylling eller planering av terreng når tiltaket ikke fører til mer enn 3,0 m avvik fra opprinnelig terrengnivå i spredtbygd strøk. I tettbygd strøk unntas fylling eller planering når tiltaket ikke fører til mer enn 1,5 m avvik. På eiendom for rekke- eller kjedehus o.l. i tett bebyggelse må ikke avviket være mer enn 0,5 m.

Dette var en paragraf som var herlig å kaste i fleisen på kommunen.
   #33
 997     0
Dette kan du gjøre uten å søke. gjelder de fleste kommuner

Endring av terreng

Rekke-/kjedehuseiendommer, o.l.: Avvik på inntil 0,5m fra opprinnelig terrengnivå.
Tettbygd strøk: Avvik på inntil 1,5m.
Spredtbygd strøk: Avvik på inntil 3,0m.


Graving for mindre kabler
Graving for alle typer mindre kabler og tilhørende mindre innretninger som f.eks. fordelerskap, forsterkere o.l.

Lokal drenering og reparasjon av rørledninger
Lokal drenering som ikke er knyttet til overvanns- eller avløpsnett, reparasjon på vann- og avløpsanlegg ved rør- og ledningsbrudd.

Mindre biloppstillingsplass
Mindre og til eiendommens eget bruk, jfr. forøvrig "endring av terreng".

Demonterbare bassenger og utendørs badestamper – på terreng
Under 15m2, på bolig- /fritidseiendom, minst 4m til nabogrense, (basseng, o.l. skal til enhver tid være sikret slik at barn hindres fra å falle i dem, jf. pbl. § 83 og teknisk forskrift m/veiledning § 7-48)

Signatur
   #34
 22,342     Akershus     0

Hans igjen: Det er ikkje privatpersonen som betaler utgravingane.

Finn du ein gammal mynt på tomta di ringer du fylkeskommunen. Dei sender ein arkeolog med støvlar og mureskei i baklomma. Han/ho har tre dagar på seg ( i alle fall i dette fylket) til å dokumentere funnet. Med mindre det er eit nytt osebergskip (lite sannsynlig), reiser han derifrå og området kan brukast til det det er regulert til. Kostnaden fell på fylkeskommunen. Ved mindre private tiltak skal ikkje tiltakshavar koste utgifter i samband med registreringar og utgravingar, og i alle fall ikkje om funnet er gjort i samband med arbeid som er i tråd med gjeldande reguleringsplan.



Det var da enda godt.

Det var nok litt anderledes før. På tomten der jeg bor ble det funnet en vikinggrav. Området rundt den ble fredet og de tidligere eierene måtte betale for utgravningen. Ble jeg fortalt, men dette er mange år siden.
   #35
 22,342     Akershus     0

Hans: er ikkje uenig i det Smile Er mange tiltak som ikkje har meldeplikt.

Å grave ut tomt vil eg anta er meldepliktig, men ein kan jo alltids seie at ein testa gravemaskina, og så viste det seg at det passa til huset  :-\


Den var god!

Men seriøst:
Det er greit med egeninnsats, men man må vite hva man driver med. Det kan virke harmløst å endre terreng med en meter eller tre, men det kan få konsekvenser a la Ålesund hvis du har dårlig underlag.

Derfor hvis du ikke har greie på det du ønsker å få gjordt - FÅ HJELP.

Personlig synes jeg det er litt for strengt med hva som er lov å gjøre selv. Det burde være flere kurs som Lecakuset. Tømrer, vvs, el osv.
   #36
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Det var nok litt anderledes før. På tomten der jeg bor ble det funnet en vikinggrav. Området rundt den ble fredet og de tidligere eierene måtte betale for utgravningen.
Før er i tilfelle kun få år tilbake. Leste i Adressa for et par år siden om en som fant noen gamle stokker i fjæra under klargjøring av et hyttefelt rett over fjorden her.
Hele prosjektet ble stoppet over flere år mens ørti arkeologer med skjeer inntok området. Total stopp og kanskje aldri mer bygging der for grunneier.

Og det beste med hele saken: INGEN erstatning fra det offentlige i denne situasjonen. Tenker fyren angret på at ikke stokken ble gravd stille og rolig ned.  Problemet her er rett og slett manglende system for å håndtere slikt fra staten - man kan ikke forvente at enkeltpersoner skal risikere personlig ruin når det gjelder dette.
   #37
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Personlig synes jeg det er litt for strengt med hva som er lov å gjøre selv. Det burde være flere kurs som Lecakuset. Tømrer, vvs, el osv.
Det er jo det. Det kalles vidergående og kan påbegynnes rett etter grunnskolen.   :D
Lecakurset er en rask gjennomgang av lover og skjema som må fylles ut, pluss masse produktplasering. Total mangel på reell opplæring på det å sette opp et hus og en grunnmur.
   #38
 22,342     Akershus     0


Personlig synes jeg det er litt for strengt med hva som er lov å gjøre selv. Det burde være flere kurs som Lecakuset. Tømrer, vvs, el osv.
Det er jo det. Det kalles vidergående og kan påbegynnes rett etter grunnskolen.   :D
Lecakurset er en rask gjennomgang av lover og skjema som må fylles ut, pluss masse produktplasering. Total mangel på reell opplæring på det å sette opp et hus og en grunnmur.

Du får ikke lov av den grunn. Må ha fagbrev. (ihverfall hvor jeg bor). Du lærer vel mere på murerlinja enn lecakurset.
   #39
 265     0
hans9001

Det som skjedde i Ålesund viser jo bare hvor lite det hjelper med masse fine papirer.
Noe sånn hadde aldrig skjedd med en selvbygger. Da passer man på å gjøre det sånn at huset står X 10.
Det å ikke helt vite hvordan det skal gjøres medfører at man tar kraftig i.
   #40
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Noe sånn hadde aldrig skjedd med en selvbygger. Da passer man på å gjøre det sånn at huset står X 10.
Det å ikke helt vite hvordan det skal gjøres medfører at man tar kraftig i.
De færreste selvbyggere bygger vel med hensyn til at huset skal tåle tonnevis av stein som raser inn mot veggen. En annen sak er at om dette hadde vært en selvbygger tenker jeg kommunen hadde fulgt mer opp enn her hvor de sier de ikke engang visste om den geotekniske rapporten.

Kun egenkontroll i store entreprenørfirma gir seg av og til skremmende utslag.... ::)
   #41
 1,943     0


Det var nok litt anderledes før. På tomten der jeg bor ble det funnet en vikinggrav. Området rundt den ble fredet og de tidligere eierene måtte betale for utgravningen.
Før er i tilfelle kun få år tilbake. Leste i Adressa for et par år siden om en som fant noen gamle stokker i fjæra under klargjøring av et hyttefelt rett over fjorden her.
Hele prosjektet ble stoppet over flere år mens ørti arkeologer med skjeer inntok området. Total stopp og kanskje aldri mer bygging der for grunneier.

Og det beste med hele saken: INGEN erstatning fra det offentlige i denne situasjonen. Tenker fyren angret på at ikke stokken ble gravd stille og rolig ned.  Problemet her er rett og slett manglende system for å håndtere slikt fra staten - man kan ikke forvente at enkeltpersoner skal risikere personlig ruin når det gjelder dette.


Var dette medan planen var under arbeid, eller etter at den var vedtatt? Det har mykje å seie. Ørti arkeologar pleier opptre i forbindelse med planlegging av reguleringsplanen, dvs. før tomter er solgt, før byggearbeid er satt i gang, ja før reguleringplanen er vedtatt. Forøvrig enig i at staten burde bidra mykje sterkare økonomisk i saker som gjeld denne type ting.
   #42
 265     0
Dersom en privatpersons eiendom blir vernet pga verne interesser så bør staten enten bekoste utgravningene eller så bør det gis en solid kompensasjon for at eiendom blir gjort verdiløs. Uansett om det er før eller etter reguleringsplan.

Synes det er uhørt at eiendom skal kunne "konfiskeres" i felles skapets tegn på denne måten. Var det ikke et land litt øst for oss som drev med dette?
   #43
 485     Bergen     0
Jeg skal gjøre alt jeg kan gjøre selv.

Alt fra bygging av grunnmur til oppsetting av veggellementer.

Mange sier huff det kan gå galt, men byggmesteren kommer jo og godkjenner arbeidet før betongen tømmes i.... (og jeg må føre "checklister" for armering etc)

Det gjelder både ringmur, vegger i kjelleren og vegger 1. etage.

Deretter kommer jeg til å være håndtlanger under bygging av etageskiller, og så setter jeg opp neste etage selv i elementer igjen.

Strømen legger jeg selv, men skapet koppler en kompis. (som også godkjenner arbeidet/huset etter jeg har trukket/lagt rør)

Lettvegger er jo dugnad med svigere, kompisser og slikt, he he.

Diverse ting jeg ikke skal gjøre selv vil bli:

Legge tak.
Taktekking.
Fliser og fuging bad (hater å flise).
Sette inn vinduer, dører (jeg tetter rundt etter innstilinger er gjort)
Male inne (det gjør damene. ;D)
Rørleggerarbeide.

Det er sikkert haugevis av andre ting jeg ikke kommer til å gjøre også.

DET ER MYE EN KAN SPARE PÅ OM MAN GIDDER Å JOBBE LITT SELV..

Og har tid.  ;D
Signatur
   #44
 1,943     0
Enig med Karmøy. Einaste er at ein eigendom blir aldri "verna" sånn i etterkant.

For alle reguleringsplanar er området sjekka ut av kulturminnemyndigheter. Dei har alle planar inne for uttale, og dersom ein bygger på ei tomt som er regulert, så betyr det at området er "klarert". Det KAN sjølvsagt dukke opp funn likevel, men i dei aller, aller fleste tilfelle blir slike ting løyst utan at ein stakkars huseigar må unngjelde for dette.
   #45
 22,342     Akershus     0

hans9001

Det som skjedde i Ålesund viser jo bare hvor lite det hjelper med masse fine papirer.
Noe sånn hadde aldrig skjedd med en selvbygger. Da passer man på å gjøre det sånn at huset står X 10.
Det å ikke helt vite hvordan det skal gjøres medfører at man tar kraftig i.

Der hadde gjort en diger bommert. De snakket om 100*4meters sikringsbolter. Det så ut som om det var mere enn 4 meter som raste....
   #46
 22,342     Akershus     0


Det å ikke helt vite hvordan det skal gjøres medfører at man tar kraftig i.

Jeg har sett så mange eksempler på det motsatte. Det finnes nok idioter som ikke vet hva de skal passe på. Det er de som ødelegger.

De som har vett klarer det meste og gjør det ofte bedre enn innleide.
   #47
 265     0


Noe sånn hadde aldrig skjedd med en selvbygger. Da passer man på å gjøre det sånn at huset står X 10.
Det å ikke helt vite hvordan det skal gjøres medfører at man tar kraftig i.
De færreste selvbyggere bygger vel med hensyn til at huset skal tåle tonnevis av stein som raser inn mot veggen. En annen sak er at om dette hadde vært en selvbygger tenker jeg kommunen hadde fulgt mer opp enn her hvor de sier de ikke engang visste om den geotekniske rapporten.

Kun egenkontroll i store entreprenørfirma gir seg av og til skremmende utslag.... ::)



Som selvbygger vil jeg tro at du hadde tenkt deg om når du så prisen på tomten. (som jeg antar var ganske lav her, trolig den siste ubebygde tomta i området)
Pluss så hvor bratt tomta var..

Som entreprenør tenker man vell heller billig= større fortjeneste

Og som du sier vil jeg tro at som selvbygger ville du fått kommunen på nakken fra dag 1 med krav om alle tenkelige geologiske prøver.
   #48
 22,342     Akershus     0

Jeg har vært borti at geologiske rapporter har frarådet at tomten skal bebygges. På en slik tomt er det bygger tre blokker og de skal bygge fire til. Kommunen har latt dette fly under radaren.

For ikke så lenge siden snuste jeg litt på noen tomter som var til salg-billig, men fant ut de var for risikable. Bratt skrånende fjell, kvikkleire og grensende til elv, ikke akkurat noe for meg. Nå skal det bygges funkishus der i 5 millionersklassen. Lurer på om kjøperene tenker på grunnforholdene.
   #49
 1,943     0
Uff uff uff  :(  Og hugsar det Hatlestad terrasse i Bergen? Ei dalside som løsna og slo inn i nokre rekkehus. Det var vel tre personar som omkom her.

Eg er ukjent med i kva grad geologiske vurderingar er del av planprosessane, men eg har inntrykk av at der er dårlige rutinar. Det du fortel Hans er jo skremmande!!

Eg trur litt av problemet er at ein i dag bygg på ein annan måte enn før, dvs. vi fører opp hus på område som ein tidligare aldri ville ha komme på å bruke. Og så har vel ikkje kunnskapen om desse områda vore heilt i takt med utviklinga.

For Ålesund sin del fekk eg inntrykk av at det var mange som var engstelige for å få skulda; både geologen, entrepenøren og kommunen. Kanskje er det ingen av dei som har gjort direkte feil her. Ei rund formulering i ein rapport kan lett tolkast til å vere mindre vesentleg.