380    7    0  

Sprekk i gipsskjøt

 21     0
Hei,

Vi renoverte kjøkkenet i vår. La på nye gipsplater, sparklet og malte selv. Gipsplatene er montert på sponplater på den ene veggen, for å få det til å flukte med eksisterende stuevegg som er spon+gips. Sparkling er utført etter anvisning, med papirstrimmel i fals. Ny sparkel. 

Nå har det oppstått en stygg sprekk i en skjøt på veggen med spon bak gipsen. Sprekken buler utover, og det ser nesten ut som papirstrimmelen er presset utover. 

De andre skjøtene er fine, så jeg lurer på om det er sesongmessige bevegelser i huset som forårsaker sprekken? Jeg har sparklet flere rom i huset uten å få slike sprekker. 

Hvis sprekken skyldes bevegelser i huset (hus fra 75' med reisverk i tre), hvilke muligheter finnes for utbedring? Jeg har vurdert å skjære løs strimmel for å legge ny, sparkle og male på nytt, men er redd det vil sprekke igjen. På et av soverommene hvor det ikke er skiftet plater er det en sprekk mellom sponplatene som øker/minsker gjennom året, så noe bevegelse er det i huset uansett. 

Har vurdert å spørre maler om hjelp, men det spørs vel om det er noe fagfolk vil ta på seg.  Vi renoverte kjøkkenet i mai, altså tre måneder siden, og sprekken oppsto først for et par uker siden. 

Sprekk i gipsskjøt - 20220908_103628.jpg - Fyrstikk
Signatur

   #1
 767     Rogaland     0
Eller smelling med dør, spark i vegg. er nok til noe sånt?
Signatur
   #2
 1 699     Sandefjord     0
Dersom skaden skyldes bevegelser i underlaget (spon/stendere), så er det ikke så enkelt å forhindre at dette kan skje igjen.

Imidlertid tror jeg at sparkelremsen kan ha løsnet. Det kan fort skje.
En godt utført skjøtsparkling med papirremse blir sterkere enn gipsplatene. Dersom du uansett årsak vil utbedre skaden ved å sparkle på nytt, så ville jeg skåret med kniv i skjøten og sett om sparkelremsen sitter limt i sparkelen, eller om den har løsnet fra sparkelen. Se om det er rester av sparkelremsen i sparkelen, eller om remsen er helt uten skader på baksiden. Er remsen løs men helt uten skader, så ble den trolig ikke presset godt nok inn i den våte sparkelen når jobben ble gjort.

Utbedring består i å fjerne remse og sparkel ned til falsen på gipsplatene og sparkle på nytt slik som du foreslår.
   #3
 119     0
Jeg hadde flere sånne "helligdager" når jeg holdt på her. Da var det remsa som ikke hadde nok heft (sparkel) på baksiden, eller den ble ikke pressa godt nok inntil, så den løsna fra gipsen.

Jeg tok bare en tapetkniv og skjærte ut i en V innover mot gipsen og skjærte vekk det som var løst av remse. Sparklet bare over uten noen ny remse, pusset, sparklet, pusset til det ble jevnt igjen, og flekkmalte over. Er helt jevnt og fint enda uten sprekker, 2 år etter (dette var riktignok bare noen dager gammel maling, sprekken kom frem fort, så fargen jevnet seg helt fint ved flekkmaling).
HSt
   #4
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Selv om det kan gå bra som i eksempel over så er skjøt uten remse ingen god ide.
HSt
   #6
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Dette er igjen et produkt som kan virke, men ikke alltid så det er lurere å bruke papirremse som produsentene spesifiserer

Det finnes masse YouTube videoer hvis en er usikker på fremgangsmåten
TSt
   #7
 13 202     0
Dette kan være tilstrekkelig men en kan få sprekker i alle skjøtene når en ikke følger oppskriften. En vet ikke på forhånd om dette er nok eller ikke. Og så kan det være at det er om 10 år at en må ta alle skjøtene på nytt fordi noen ikke har gjort ordentlig arbeid eller det kan skje i løpet av kort tid.