#31
 7,686     Bærum     0
Jeg har Kährs klikkparkett. i dag la jeg merke til at det var blitt sprekker skjøtene. så problemet gjelder nordisk parkett også.

   #32
 56     BERGEN     0
Uansett merking, så er det likevel viktig at en følger de anvisninger som er gitt. De er der for en grunn....

Gjennom fjorårsvinteren fikk vi sprekkdannelser på alle nordiske leverandører vi fører også. Det viktigste er at all råvare er vakumtørket ned til korrekt fuktinnhold.

Signatur
   #33
 3,955     0
Hvilken rf oppererer du så med hjemme? :O

Fjordal er og blir kinaprodukt forøvrig.... Wink
   #34
 9,677     Kysten     0
Trevirke er og blir det samme uansett hvor det vokser. Tørker det for mye så sprikker det.
   #35
 56     BERGEN     0
I kveld har jeg RH 45% i følge hygrometeret mitt.
Jeg har luftfukter.
Signatur
   #36
 974     0

Ser bare fordampere til salgs - hvordan fungerer en forstøvar?
...og hva er forskjellen?


Skilnaden er vel først og fremst at ein fordampar sender ut vassdamp (H2O i gassform), medan ein forstøvar sender ut små dropar (tåke/dis - altså H2O i væskeform). Dei små dropane fordampar ved å ta varme frå lufta.  Ein fordampar brukar anten eit varmeelement for å fordampe (koke, om du vil) vatnet - eller ein svamp/veike som han bles luft gjennom. I det siste tilfellet tek også vatnet varme frå lufta.

Ei ulempe med svampar og fordampingskammer er at ein del organismar trivst svært godt i vått og småvarmt miljø. Forstøvarar kan (men treng ikkje) vere betre (for folk).

Kyrre.H: Du er kanskje på bærtur. Ein fordampar med varmeelement brukar straum. Ein fordampar med svamp og ein forstøvar brukar varme frå det som leverer varme til romlufta (som kan vere straum - eller vedfyring, varmepumpe, solvarme, .....). Varmemengda for å fordampe ei viss mengd vatn er den same uansett.
   #37
 3,387     1
For å gå fra den ene aggregattilstanden væske til den andre (eller andre og tredje) kreves samme mengde energi uansett hvordan den tilføres.

Ved fordamping er ofte vanndampen, eller luften rett utenfor der vannet har fordampet, varmt å føle på. Mens utenfor en forstøver så er det en kald tåkedis siden vannet jobber med å trekke til seg energi nok til å bryte terskelen opp til neste aggregatttilstand og forsøke å mette luften på fuktighet.

Energibehovet er det samme uansett om det kokes eller ristes ut i luften. Det bare tilføres på ulike stadier.

Jeg har en kammerveksler i ventilasjonsanlegget mitt og de siste dagene med en del kulde og fyring i lukket peis så ligger RH på 40% til 44% og det er veldig bra synes jeg. Uten å gjøre noe for å tilføre fuktighet til romluften.

Problemet med de aller fleste luftfuktere er at de har kommer på 2,5 til 5 liter og det monner ikke i det hele tatt i en bolig som har en RH som konstant ligger nede på 15% til 25%. Det kreves faktisk ganske mye vann og en skikkelig fukter som også har relativt god styring koster fort mellom 7 og 10 tusen. For 20 tusen kan en få et skikkelig anlegg som gir proff resultat.

20 tusen er ikke så avskrekkende om en tenker på at en Kährs enstavs parkett fort koster rundt tusen kr pr kvm og en fort har 150 til 250 kvm i en bolig. Det koster når parketten sprekker og en ikke får noe erstatning grunnet for tørr inneluft.

   #38
 541     oslo     0
Det som særtegner Huseby heltregulv er den spesielle tørkeprosessen, som demper krymping/svelling vesentlig. Ønsker du minmalt med sprekker vil du få full glede av denne kvalitetstørkingen.

Det som særtegner Huseby heltregulv er den spesielle tørkeprosessen, som demper krymping/svelling vesentlig. Ønsker du minmalt med sprekker vil du få full glede av denne kvalitetstørkingen.Huseby heltregulv er et gulv til å leve med. Best i test ved tørt inneklima.

Huseby heltregulv er et gulv til å leve med. Best i test ved tørt inneklima.


Iflg. reklamen mener jeg å huske at den spesielle tørkeprosessen foregikk ved at materialet ble tørket ved høyere temperatur enn normalt, og  inntil treverket kun hadde 3,5% fuktighet. Deretter ble fuktprosenten økt til 6,5

Hadde selv (h.25 mm, br.190mm) heltre furugulv av denne typen i forrige bolig. Gulvet ble limt, og jobben utført av en venn som er byggmester. Hele gulvet ble lagt uten glipper, bortsett fra ett sted. Et av de siste gulvbordene som skulle på plass (i gang) var umedgjørlig og nektet å ligge "knas". Dette gulvbordet insisterte jeg på å bytte ut med et annet. Dette gadd han ikke, men påstod at gulvet uansett ville være fullt av sprekker innen et halvt år. Andre sprekker enn denne oppsto aldri, men var derimot det eneste  jeg klarte å stirre på når jeg gikk i gangen.
   #39
 9,677     Kysten     0
Moelven gjør vel det samme med kledning idag. Den varmebehandles og trefibrene er da død slik jeg har skjønt det.
   #40
 541     oslo     0
En god og lettfattelig forklaring på hva som skjer under denne prosessen !

Undrer meg at denne behandlingen ikke benyttes av flere. Spesielt av gulvprodusenter.
Siste redigering: Tuesday, December 21, 2010 10:37:17 AM av gggre