6 954    2    4  

Standard takhøyde i hytte?

 2     2
Er det noe som heter " Standard takhøyde hytte"? Normal/standard i hus er jo 240 cm . Er det likt med hytte eller andre mål som gjelder? På forhånd takk

   #2
 3 412     Akershus     2
Før i tiden var det krav om takhøyde på 2.40.  Dette kravet er tatt bort.  Nå er det et mer vagt krav.  TEK10 sier at "Rom og annet oppholdsareal skal ha utforming tilpasset sin funksjon og ha tilstrekkelig størrelse, romhøyde og plass til fast og løs innredning."  TEK10 sier at dette gjelder både hus og fritidsbolig (for eksempel hytte), jfr. paragraf 1-2 (2) som sier at første ledd i paragraf 12 gjelder. 

Veiledningen til TEK10 sier at "Romhøyden i oppholdsrom i boenhet bør være minimum 2,4 m i de deler av rommet som forutsettes møblert, og ikke lavere enn 2,2 m utenfor møbleringssone. Romhøyde i bod, bad og toalett bør ikke være lavere enn 2,2 m."    Jeg ser ikke noe som tilsier at denne anbefalingen ikke skal gjelde for hytter...  Merk bruken av ordet "bør". 

Det er en sterk tradisjon for å gi delvis blaffen i anbefalingen i Norge.  Det bygges veldig mange 1.5 etasjes hus, med knevegger som ofte er betydelig under 2.2 m.  Det ville nok vekke oppmerksomhet hvis byggemyndighetene brukte denne paragrafen som begrunnelse for å nekte noen å bygge et 1.5 etasjes hus hvor takhøyden i deler av øvre etasje kommer ned i en meter. 

Det er nok tradisjon for at takhøyde i hytter kan være noe lavere enn i hus, ihvertfall i hytter der det ikke er åpent opp til mønet :-)  DHH sin "standard" takhøyde på 2.33 i hytter skiller seg nok ikke sterkt ut fra hva som er typisk i bransjen.  DHH sier forøvrig noe et sted om at mange av kundene deres velger å oppgradere "hytter" til å ha "hus-standard"; jeg vil tippe at takhøyde kan være ett element i en slik oppgradering :-)   

Summa summarum: Her har man ganske stor frihet til å bruke sunn fornuft :-)
Signatur