69,961    16    27  

Støpe støtter til terrasse - hvordan gå frem?

Edh
 88     Telemark     10
Skal bygge på terrassen noe og trenger noen støtter i fremkant. Det blir ca 2 meter utbygg i fremkant og tenkte å støpe ned 3-5 støtter av betong med sko som dette utbygget skal hvile på.

Har sett på maxbo-vidoen at de borrer med jordborr og støper rett i røret som er stukket nedi hullet. Trenger jeg ikke pukk rundt røret? Eller isopor i bunn? 

Hvor langt kan jeg gå mellom støttene nå jeg bruker 6 tommer bjelker? (cc60). (Dette gjelder bjelkelaget i terrassen, selv bjelken fremme som dette skal hvile på blir 2x6).

   #1
 878     Sokna, Ringerike     2
http://www.trelastkontrollen.no/uploads/Bjelkelagstabell.pdf

Jeg la isopor i bunnen, men det blir vanskelig om du bruker jordbor. Jeg gjorde det på den harde måten. Gravde hull med spade stort nok til å legge isopor og pukk.

Hvilken løsning du må bruke, kommer jo an på grunnforholdene hos deg. Noen nøyer seg med å banke ned jordspyd og.

Jeg støpte ned gjengestenger i søylene, da det ble vesentlig billigere enn justerbare bjelkesko. Skulle jeg få problemer med telehiv, kan jeg bare justere det tilbake i vater. Men terrassen har vel stått i 5 år nå uten behov for justering.

Signatur
   #2
 419     1
Spørs jo på underlaget.
Hvis det er bare pukk under (ingen jord) så kan du bare støpe direkte på pukk.
Jord eller andre masser som suger vann så må du enten bore deg ned under frostgrensen. Her hos meg tror jeg det er 0,6 meter, eller som terjem..bruke isolasjon nederst.
Jeg har bare brukt vanlige stolpesko. Juster verandaen med jekk, sett opp støtter  under og støpt direkte rundt stolpeskoene ned i hullet.
   #3
 1,103     Oslo / Østfold     3
Har blandet erfaring. Har satt opp boder og mindre tilbygg på søyler. Borret ned med jordbor omlag halvannen meter i jord/ leire. Brukt støpehylser og fylt med jern/beton. Etter noen år siger det. Sjekker gulvene årlig. Når de er ute av vater hever jeg tilbyggene med en jekk og forer mellom søyle og bunnsvill. Etter nær femten år har dene ene tilbygget sunket 4 cm. Det finnes "elefantføtter" til dette formål. Søyler med større flate i bunnen enn oppover. Har ikke prøv dette.
Måtte rive terrassen foran huset da jeg la ny drenering. Hadde leid gravemaskin til dreneringen og grov likegodt ut til terrassen i samme slengen. Støpte to betonbjelker i bunnen av grøften 30cm brede og syv meter lange, tykkelse 15cm. Den ene ca. 50cm fra veggen, den andre 3 meter utenfor. La i 4x12mm jern samt jern opp til hver søyle. Støpte 6 stk. 15x15cm søyler oppå hver av bjelkene med 4x10mm jern i hver. Øverst støpte jeg inn 14mm gjengestål. Har montert 2 stk muttere og firkantskive på hvert stål. Dragerne er 2x8" som går på hver side av gjengestålet. Tanken er å kunne justere med muttrene hvis behov. Men etter seks år er terrassen fortsatt i vater alle veier. Størrelsen er 4x8 meter og terrassen ligger inntil husveggen, men er ikke festet til denne (klaring ca 1 cm.).
   #4
 896     Østfold     0
Jeg skal gjøre noe slikt selv, og har et spm.

Hos meg kommer det en del vann som gjør at jorden jeg skal støpe i svært ofte er ganske fuktig. Men det er ikke langt ned til fjellgrunn (pga skrånende fjell at vannet renner dit). Har den fuktige jordmassen noe å si? Tenkte å grave ned til jeg treffer fjellet.

Akeleie: Er det noen fordeler/ulemper ved at du ikke har festet terrassen til husveggen?
   #5
 1,103     Oslo / Østfold     3
Hvis det er bevegelse i terrassen blir den ikke hengende i huset. Da jeg justerte høyden med mutter/kontramutter fikk jeg eksakt riktig forhold til beslaget ved døren. Har 2mm klaring til underkant beslag. Siden dragerne er 8" kan jeg justere høyden opp med tilsvarende hvis nødvendig. Kan også senke et par tommer, men må da fjerne et par bordrader for å eventuelt kappe "overskuddet" av gjengestålet.
Primærgrunnen til at jeg ikke festet i veggen skyldes nære fremtidsplaner for å skifte kledningen. Forrige eier av huset sandblåste veggen. Trykket har nok vært for stort slik at løsveden i kledningsbordene er fjernet. Malingen trekker inn og veggen tørker sent opp etter regn. Siden terrassen er løs og kan senkes et par tommer til under klednigen så kan jeg ta ned veggen uten hindring fra terrassen.
   #6
 3,258     Akershus     1
Har Byggmax sluttet å selge ferdige fundament? De kostet "ingenting" så jobben med å støpe selv var ikke verdt innsatsen.

Noen andre byggesjapper som selger ferdige fundament?
Signatur
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     1
Joda, fundamenter finnes. Skrev høyere opp om "elefantføtter". Husker ikke hva de heter eller hvem som produserer/forhandler. Men fikk inn et blad her sist høst (Teknisk byggmagasin) hvor disse var omtalt. Snedige saker også til små bygg som terrasser. Noen får vel google. Masse rart og finne på googel.

   #8
 3,258     Akershus     2
Jeg kjøpte ferdige fundament til terrassen vår på Byggmax. Må jo grave høla uansett og fundamentene var veldig billige.

Tok de tyngste jeg orka å løfte oppi hengeren. La noe kapp fra xps jeg hadde liggende i bunnen av høla og grov masse/pukk/stein rundt støttene.

Alternativet hadde jo vært å styre med støp, armering, stolpesko osv, dvs mye mer arbeid.

Har laget noe småfundament før og da har jeg bare pleid å støpe rett i hølet. Ulempen må jo være at en ikke får drenernede masse rundt hullet, men fordelen er jo at fundamentet "sitter som støpt" i hullet med en gang det er tørka.
----------------

Signatur
   #9
 270     Skedsmo     1

Jeg kjøpte ferdige fundament til terrassen vår på Byggmax. Må jo grave høla uansett og fundamentene var veldig billige.

Tok de tyngste jeg orka å løfte oppi hengeren. La noe kapp fra xps jeg hadde liggende i bunnen av høla og grov masse/pukk/stein rundt støttene.

Alternativet hadde jo vært å styre med støp, armering, stolpesko osv, dvs mye mer arbeid.

Har laget noe småfundament før og da har jeg bare pleid å støpe rett i hølet. Ulempen må jo være at en ikke får drenernede masse rundt hullet, men fordelen er jo at fundamentet "sitter som støpt" i hullet med en gang det er tørka.
----------------




Hei.
Jeg skal starte å bygge terrasse til helga. Jeg har hele tiden tenkt å grave meg ned et stykke og fylle opp med pukk og bruke lecastein som fundament for drager. Men ser nå at byggmax har disse ferdig fundamentene, det må vel bli bedre å bruke disse? Men ser at vektbegrensingen ligger på 400kg, er dette pr ellement? 
   #10
 3,258     Akershus     0
Slik det står forklart så må du øke trykkflaten med feks en helle om belastningen er over 400kg og grunnen er myk.

Dvs så myk at støtta presses ned om belastningen er over 400kg.

Så er det bløtt, legg en stenhelle under, jeg legger uansett en del drenerende masse rundt og under slike støtter, feks pukk.
Signatur