4,011    5    2  

"Tak-ess" av spon, montere på langs eller på tvers av lekter?

 5,337     Tromsø     0
Jeg skal montere tak i et kjøkken - helst raskt uten sparkling og maling, så jeg bestemte meg for 60x120 cm himlingsplater. I tillegg til de som virkelig heter "Tak-Ess" fins det stort utvalg fra forskjellige produsenter, spon og trefiber, malte og folierte. Jeg endte med Arbor, spon, ingen folie som kan sprekke men en malt glatt finish som også bør være lett vaskbar. Tilfeldig valg ut fra hva jeg fant hos Bygger'n, eller for å støtte industri i min barndoms skoger på indre Helgeland...

Tanken var å montere dem langsmed elektrikerlekter jeg har festet på tvers av bjelkelaget, og kilet/klosset for å få lektene noenlunde vannrett. Men så leser jeg i monteringsanvisningen:
    • Platene monteres på tvers på avrettede lekter eller bjelker med senteravstand cc 60 cm. De kan også monteres på langs av lekter, men da må det kubbes med en avstand på 60 cm for å unngå kuving. 
Huntonit sier derimot om sine basic takplater at de skal monteres på langs av lektene.

Så da er spørsmålet: Kuver spon mer enn trefiber? Er det en reell kuvingsfare med Arbor-platene, mens det ikke er det med Huntonit? Og vil kuvingen alltid være oppover, kubbing samt montering på tvers vil jo støtte oppå midten av plata, men siden man ikke skrur eller stifter midt på plata, vl det neppe hjelpe mot kuving nedover.

Og tar jeg en stor risk med å montere på langs uten å gidde å kubbe? 

Akkurat nå tegner jeg ny design/inndeling av taket for å få inntrykk av hvordan det vil se ut med platene på tvers av lekter. Som også vil bli på tvers av rommets lengderetning, på tvers av takhøye overskap, og på tvers lysinnslipp = parallelt med vindu, og parallelt med tilsvarende takplater i stue (ikke åpen løsning, men stor døråpning uten dør).
Signatur

   #1
 2,987     Vestlandet     0
Eg monterte spontakplater i taket langsmed lekter utan kubbing midt på. Ingen kuving.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,337     Tromsø     1
Komlo, var det også malte himling-sponplater, 12 mm tykke og nettomål 60x120 pluss not og fjær? Skrudde eller stiftet du i fjæra hver 10-15 cm på langsidene og ingenting i kortsidene?

Jeg antar at advarselen om kuving er litt sånn disclaimer av typen når det "går galt er det din egen feil", og at det kanskje er minst like viktig å følge den ganske strikte informasjonen om temperatur og RF, og for all del ikke støpe (flytavrette gulv f.eks) etter at takpanelen er montert.

Samtidig ser jeg i denne tråden http://www.byggebolig.no/gamle-hus-gamle-mobler-restaurering-vedlikehold/walls2paint-snekker-og-utlekting at walls2paint også kan kuve innover og skal ha kubbing for å unngå dette. Tydeligvis best å lese bruksanvisninger.
Signatur
   #3
 2,987     Vestlandet     1
Orsak for særs seint svar. Eg har ikkje fått med meg at det var svart i tråden.

Ja, dette var 60x120 sponplater på 12mm med not og fjær. Stifta kun kvar 10.cm eller noko sånt på langsidene og ingenting på kortsidene. Dette er ganske stive/solide plater. Det einaste eg ikkje likte med dei, var at not og fjær verka relativt "porøs". Knakk lett og smuldra opp.

Per i dag, nesten 5 år etter, ser eg ingen teikn til kuving. Eg kan ikkje garantera at det ikkje vil vera eit problem. Men hjå meg har det i alle fall ikkje vore eit problem til no.
Signatur
   #4
 28     0
Vi har slike plater fra Arbor og dei har bøyd seg oppover. På dei store flatene er det egentlig ikke noe problem, men når man kommer ut til taklisten blir det synlig. Blir "glis" mellom list og plate. Vil tro at kubbing i randsona vil være nok.
   #5
 1,778     Norge     0
Er litt usikker her, Jeg har spon med folie. De skulle festes langs lektene som igjen var på tvers av bjelkene.