3,586    7    0  

TEK 07 vs. Oppvarming av bolig

 150     Hordaland     0
Hei

Vi er nå helt i start gropen på byggeplanleggingen, og får mye div info fra div byggherrer ang oppvarming av boligen etter de nye forskriftene (TEK07)
Det som blir sagt er at det ikke trengs så mye varmekilder i boligen. Og at om vi velger å ha vannboren varme så blir det å kaster pengene ut av vinduet fordi det blir overflødig.
Det eneste er at det kan være greit med litt varme i gulvet slik at det ikke blir gulvkaldt, men det er det enkelte som mener at det kan være en unødvendighet.

vi bygger på kysten av vestlandet, det det regner og blåser iskald nordavind stor sett hele året foruten noen uker på sommeren  Wink

Er det noen i samme situasjon som oss og hvilken oppvarmingskilde velger dere?

   #1
 171     0
Var i møte med rørelegger i forbindelse med vårt prosjekt. HAn sa helt klart at man bygger ikke hus i dag uten å legge vannbåren varme. Jeg hadde ikke tatt hensyn til dette i budsjettet, men hadde derimot satt av penger til varmekabler i noen gulv.

Når jeg kom hjem, var det rett inn på forumet her for å lese seg opp.

Konklusjonen etter dette ble samme som rørleggeren!!

VAnnbåren varme er noe man ikke legger senere. Så her ble det et relativt dtor sprang i budsjettet.
Vannåbren varme blir det, men usikker å hvilke energikilder vi skal velge til oppvarming.


Bårehull er det som er ønskelig, men da blir det mye dyrere enn det jeg hadde sett for meg.
Håper ikke jeg kommer på samme problemstillinger (kostnader) ved de andre fagområdenene.
   #2
 21     0
Samma her!
Vi hadde egentlig ikke tenkt å ha vannbåren varme vi heller, men etter å ha snakket med flere rørleggere og andre som har vannbåren varme, så ble det et hopp i budsjettet vårt også gitt Smile Vi har valgt luft til vann vi da.
   #3
 1,445     0
Bygger ikke nytt hus uten vannbåren varme :D
Du kan hilse å si at det er det dummeste jeg har hørt.

Det tar vel 20-30 år å spare det inn og i løpet av alle de årene så har sikker pompa blitt byttet ut.
Jeg skal ikke ha, når det koster 200K så er det ikke verdt det selv om det behagelig med varme gulv.
  (trådstarter)
   #4
 150     Hordaland     0
Vannboren varme til 180 tusen for borehull, ca 95 tusen for el->vann, så kan vi endre hvilken metode vi skal varme vannet med

ELLER.. bare ta elektriske varmekabler for lunken i gulvet.

Eller oppvarming med gasspeis...
   #5
 247     0

Bygger ikke nytt hus uten vannbåren varme :D
Du kan hilse å si at det er det dummeste jeg har hørt.

Det tar vel 20-30 år å spare det inn og i løpet av alle de årene så har sikker pompa blitt byttet ut.
Jeg skal ikke ha, når det koster 200K så er det ikke verdt det selv om det behagelig med varme gulv.




Når man bygger hus for 3-5 mill, så synes jeg det vil være smart å investere i komfort og behag, du skal trossalt leve der kanskje resten av livet. Hva så om det ikke tjener seg inn i løpet av 30år? Du får jo et fantastisk behagelig hjem å bo i!

Økonomi spiller jo selvsagt en rolle, og det er fair å mene at en slik løsning er for dyr og man prioriterer det vekk til fordel for andre ting.
   #6
 116     0
Vannboren varme er helt sikkert veldig fint det! :)
Vi valgte og ikke ha det, men la kabler, kun av prismessige hensyn..
Hos oss ble det ca 200.000,- ekstra viss vi skulle ha det.
Og når hele lånet er betalt ned hadde vi betalt ca 410.000,- ekstra for vannboren varme inkl. renter (4,5% i hele nedbetalingstiden).
Skal sies att det er selfølgelig ikke sikkert dette er så mye om 25 år, siden alt mest sannsynlig vis stiger (lønninger, priser +++)
Men har enda ikke hørt om noen som er misfornøyd med dette, så er sikkert fint viss en tar seg råd til det!
   #7
 98     0
Vi bygger etter TEK 07 pluss litt til, og legger gulvvarme i første etasje.  Jeg hadde opprinnelig tenkt å satse på radiatorer, men gikk bort fra dette da det ikke er veldig mye billigere (gulvvarme i støp, ca. 30.000 for 90 m²), samt at det har dårligere komfort.  Og så satte samboeren min ned foten, da.. :-)

Som varmekilde var opprinnelig planen elkassett til ca. 30.000, men etter en del regning kom jeg frem til at L/V-varmepumpe ville betale seg ganske fort forutsatt en netto strømpris på 100 øre/kWh.  En V/V-varmepumpe ville såvidt lønne seg i løpet av L/V-varmepumpens levetid (20 år).  Jeg tok ikke med i beregningen at en V/V-varmepumpe antagelig har lengre levetid, samt at brønnen har tilnærmet ubegrenset levetid.

Etter å ha forhørt meg en del om pris landet jeg allikevel på V/V siden dette var billigere enn jeg hadde trodd (128.000 for 6 kW NIBE 1240 og 160 meter brønn).  Og da slipper vi å ha en utedel som bråker, ser stygg ut etc.  Det var de rasjonelle argumentene; i realiteten tror jeg ønsket om å ha den beste løsningen veide mest.

Helt i begynnelsen av prosjektet hadde vi lyst til å bygge passivhus, men det droppet vi fort. Da (2007) viste det seg å være vanskelig nok å få tak i noen som ville ha noe å gjøre med TEK 07... Sad