#11
 224     0
Jeg prøver og tenke kildesortering når jeg er ute på jobb men der kommer som regel på pris. Og pris kommer foran miljø både på avfall og valg av produkter. (som nevnt tidligere) 
Det jeg trur mange i byggenæringen kan bli bedre til er å behandle farligavfall og identifisere farlig avfall.     

   #12
 3,997     Oppland     0
Byggebob:
Nå vet ikke jeg hva slags byggeprosjekt du holder på med, men det er i allefall ikke snakk om et enkelt bolighus? flere kontainere til avfall!?!  :o
Her i gården holder det med en litt større tilhenger ;)

Frøken Ytong:
Jeg skal bygge i 8" tømmer, som har U-verdi 0.55, skal ikke etterisolere.
Jeg har flere kollegaer med laftet hus, både nytt og gammelt, og alle er svært tilfreds.
Så lenge huset er tett er det svært behagelig og jevne temperaturer i huset hele døgnet. Ikke for varmt om sommeren, ikke for kaldt om vinteren.
Jeg kommer til å bruke vannbåren gulvvarme for å ha store flater med lav varme, noe som gir god komfort også.
Tak og gulv må isoleres ekstra godt.
   #13
 3,258     Akershus     0
Det å bygge er jo en miljøkatastrofe. Produksjon og transport av trevirke osv.

Skal man vise engasjement så bør man la være og heller bo trangt (hehe).

Så det dårligste miljøvalget var jo å bestemme seg for bygging. Men man redder kanskje samvittigheten ved å sortere etterpå?
Signatur
slt
   #14
 699     0
Det å bygge er jo en miljøkatastrofe. Produksjon og transport av trevirke osv.


Selv om en del uheldige aspekter ved boligbygging, kan en vel ved bevisste valg redusere miljøbelastningen betraktelig.

En god måte å sikre økt CO2-lagring på er å avvirke skog til treprodukter og etablere ung skog, som absorberer CO2 raskere
Ved å bygg en enebolig av tre på 200m2  vil du da lagre ca 30.000 kg CO2 og kan teoretisk kjøre bil (12.000km årlig)  med god samvittighet i 14, 2 år.

   #15
 318     Bergen     0
Vi hadde fullstendig rehabilitering av huset - byggeår 1964 - for 3-4 år siden.  Fikk finansiert hele oppussingen - ca 1M - i Husbanken.  Kraver er at det gjøres miljømessige grep under oppussingen som gjør huset 50% mer energieffektivt enn tilsvarende hus fra den samme epoken.  Altså stilles det ikke noen krav om at huset etter ombyggingen skal opp på samme nivå som nybygg, bare at det skal bli bedre enn andre hus fra f.eks. 1964.

Verdt å tenke på for dere som går med planer om rehabilitering.  Husbanken har en ganske stor pott med penger å låne ut, så det er ikke noe problem å få lån der hvis du bare har et bra prosjekt Smile
  (trådstarter)
   #16
 42     Telemark     0
Takk, Smurf! Da har vi hus fra samme byggeår! Kan du si noe mer konkret hva dere gjorde med huset?

Vi liker selve rominndelingen veldig godt. Huset er utrolig praktisk faktisk!  ;D Men det er dårlig holdt, og vi må fylle igjen krypkjelleren på en eller annen måte. (Enten ved å bore hull i gulvene eller rive alt innvendig og støpe plate). Vi prøver så langt det går å tenke miljø i denne prosessen, men det er VELDIG varierende hvordan håndverkere er mht miljøtenkning. Vi håper å kunne bruke endel eldre materialer, gammel panel/tømmer e.l. til innervegger dersom vi må rive dem og bygge opp igjen. Har ikke planer om gulvvarme. For oss er ikke komfor så viktig. Et ullteppe på gulvet luner bra.
   #17
 30     Oslo     0

Tenker dere mest personlig økonomi eller er dere mest opptatt av miljøvennlige løsninger?


Tenker først og fremst på personlig økonomi.
Tenker også på miljøvennlige løsninger, men jeg velger alltid beste tekniske løsning.

   #18
 5,112     Troms     0

Byggebob:
Nå vet ikke jeg hva slags byggeprosjekt du holder på med, men det er i allefall ikke snakk om et enkelt bolighus? flere kontainere til avfall!?!  :o
Her i gården holder det med en litt større tilhenger ;)


Vi bygger et helt greit hus over 240m2. Men jau, skulle vi sortert alt avfall korrekt så må man jo ha flere containere. Man kan jo ikke kaste metallavfall (ca tusen biter fra Decra Elegance taket) sammen med papir. Så bare der trenger man jo 2 containere? Impregnert tre kan ikke kastes sammen med hvitt tre, så der trengte vi jaggu en container til gitt. Så 3 stk var vel litt overkill syntes vi for å være miljøvennlige når hver container koster ca 6000,- i leie pr år. Joda, vi har også en svær tilhenger, men skulle vi brukt tid på å kjøre søppel i helgene så hadde vi jammen ikke gjort så mye annet, når det i tillegg er kun åpent for tømming hver torsdag etter arbeidstid så sier det selv selv at hengeren ble liten. Som sagt så har vi tømt ca 6-8 tonn avfall over 10 mnd mens vi bygget huset. Å sortere, samle sammen, laste opp og så levere dette med en henger i 10 mnd??? Er du gal, vi hadde jo ikke hatt tid til annet. Klart for dere som kun skal legge gulv selv, tapetsere og montere kjøkken så har man vel sinnsykt god tid til å pelle søppel og sortere skrotet i helgene. Men bygg dritten selv og du finne vel fort at tiden du bruker på å sortere søppel i en henger og kjøre dritten bort tar uuuuufattelig mye tid når du kun kan gjøre dt på torsdager mellom kl 16-1800. Slik er det nemlig her i gården.

Miljøvennlig: ja selvsagt, men alt til sin pris. Vi har bygd et miljøvennlig hus, som hverken bruker fossilt brensel eller bruker mye strøm (bergvarme, pumpe, vannbåren, masse isolasjon, balansert vent osv osv), men du og du hvor lite miljøvennlige jeg var under byggingen. Men jeg gravde iallefall ikke ned søpla under fyllmasse selv om det var fristende til tider  Grin
Signatur
   #19
 318     Bergen     0
Huset er et murhus.  Innvendig var det isolert med sånne tynne, sydde matter med 'englehår' (tidlig glassvatt).

Før vi startet ombyggingen bodde vi kun i 2. etasje.  I 1. etasje var det hybel + kjellerboder og vaskerom.  Primæroppvarming var elektrisitet + parafinbrenner.

Vi kastet ut leieboeren og gravde ut hele kjelleren for å få 2,40 m takhøyde.  Siden vi først var i gang så byttet vi også avløpsrør og la ned ny hovevannledning.  Sistnevnte er ikke koblet til, men vi kan komme til den senere for å koble til fra utsiden av huset.

La ned 20 cm isopor i gulvet før støp.  2 x 10cm med fuktsperre mellom lagene + vannvarme i hele 1.etg.

All innvendig kledning i de rommene som er pusset opp ble revet.  Nye innvendige vegger med 7cm isolasjon.  Stendere trukket inn fra veggen slik at det er en luftespalte mellom mur og innvendig vegg.  Lydhimling i tak i 1. etg.

Installert luft-vann varmepumpe.  Fikk tilskudd til dette gjennom den støtteordingen som fantes for noen år siden.  Byttet også ut den gamle kombiovnen med en rentbrennende vedovn.  Her fikk vi også støtte :)

Forøvrig så valgte vi å se mest mulig vekk i fra eksisterende rominndeling før vi satte i gang.  Målet var hvordan vi ville ha det - ikke hva vi hadde.  Bl.a. ble kjøkkenet flyttet til en helt annen del av huset.  Vi gikk fra et typisk 60-tallskjøkken på 7m2 til et kjøkken på nesten 30m2 :D  Har også fjernet en god del bærende vegger.  Dette er faktisk ikke så komplisert som det kanskje høres ut.  Vi valgte i stor grad å bruke H-bjelker for å unngå at bjelken skulle bygge så mye ned i rommet.

I forhold til Husbanken så var det nok etterisolering + varmepumpe som ga utslaget, i tillegg til at vi samtidig kvittet oss med oljebrenneren.
   #20
 489     0
JEg kjøpte tihenger med høye karmer før bygging startet. Håndverkerne kastet avfall i denne. Jeg tømte hengeren på gjenbrukstorget en gang i uka - gratis å levere for privatpersoner. Siden det ikke var jeg som la opp i hengeren hadde jeg en bra jobb med å sortere, men det gikk i grunn ganske greitt. Av og til hadde jo snekkerne kaset noe som jeg kan bruke senere en gang ;)

Artigere å kjøpe tilhenger for pengene som man ellers hadde måttet leie kontainer og tømming for.

Forøvrig så valgte vi å bygge ett tett hus med mye isolasjon, med v-v varmepumpe. Positivt for miljøet tror jeg.