22,274
33
1
Tilbygg med utleie i kjeller, krav om utsyn
74
0
Vi har tenkt til å bygge et tilbygg med kjeller for utleie (ikke sokkel).
Alle kravene til lyd/brann/lys etc er tatt hensyn til, eneste er at man ikke har direkte utsyn pga vinduskasser. Vil det være bedre med vinduskasser som skrår utover for å få bedre utsyn?
I loven står det at det skal være tilstrekkelig utsyn fra varig oppholdsrom. Men hvem sier hva som er tilstrekkelig??
Noen andre som har vært oppi samme problemet og har forslag til løsning?
Alle kravene til lyd/brann/lys etc er tatt hensyn til, eneste er at man ikke har direkte utsyn pga vinduskasser. Vil det være bedre med vinduskasser som skrår utover for å få bedre utsyn?
I loven står det at det skal være tilstrekkelig utsyn fra varig oppholdsrom. Men hvem sier hva som er tilstrekkelig??
Noen andre som har vært oppi samme problemet og har forslag til løsning?
Er ikke lov til å kopiere teksten, men sjekk innboksen din.
Husk at kun vindusareal over lyskasser teller med.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg har tatt hensyn til at det er kun vindus areal over lysgraven som teller. Og da havner vi innenfor 10% dagslys i oppholdsrom.
Jo, det er et problem. Det er et krav til utsyn i tillegg til kravet til lys. Kravet er at man skal kunne se ut mens man sitter (og står), konkretisert ved at underkant vindu kan være maks. 0,9 meter over gulvet, og da skal man ha fritt utsyn, altså ingen lyskasse utenfor.
http://byggeregler.be.no/dxp/content/tekniskekrav/kap-13/13/
Jeg har sett at kommunen aksepterer at man setter opp hus med avstand på 5meter. Det er rom med varig opphold som man da har 5m utstyn til en grå nabovegg... dette er en akseptert løsning.
Denne løsningen gir 4m "fritt" utsyn. ferdig terrenghøyde blir 10cm under underkant vindu.
Det hele er skjønn og jeg mener at dette ikke gir en innestengt følelse når man ser ut.
Det står jo der under "preaksepterte ytelser" at det skal være vindu i vertikal yttervegg og at underkant vindu skal være maks 0,9m over underliggende gulv.
For hvilke vurderinger kommunen gjør i slike saker, kan du jo også se på denne klagesaken fra Bodø: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=28400.msg310524#msg310524
Men akkurat hvor langt utover det må være åpent, eller i praksis hvor stor lyskassen må være, f.eks. 4m, det er jo en interessant diskusjon. Jeg vet ikke.
Det står i den saken fra Bodø at rom i kjeller vanligvis kan aksepteres etter en dispensasjonssøknad dersom de vil ha tilgang til rom over bakken også. Men dersom man forsøker å etablere en egen boenhet i kjelleren, så er det nok ikke akseptabelt.
En annen ting er at det som står på siden til Byggteknisk Etat er preaksepterte ytelser, så da regner jeg med at det også finnes "ikke preaksepterte, men kan aksepteres etter en vurdering"-ytelser. Som f.eks. at underkant vindu er 1,2m over underliggende gulv el.l. Jeg ser at loftsveilederen til Oslo Kommune: http://www.plan-og-bygningsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/plan-%20og%20bygningsetaten%20(PBE)/Internett%20(PBE)/Dokumenter/dokument/planer/utredninger/Loftsveileder.pdf sier at nedre vinduskarm skal være maks 1,2m over underliggende gulv (s. 10). Jeg er ikke sikker på hva som er forskjellen på "nedre vinduskarm" og "underkant vindu". Dessuten er loftsveilederen fra 2009.
Har du lest det som står her? http://byggeregler.be.no/dxp/content/tekniskekrav/kap-13/13/
Dette dreier seg om utsyn, som er noe annet enn lysåpning. Og det er ikke for rømningsvei, nei.
Ser videre at dette er en veileder samt det beskrives prekvalifiserte løsninger. Vil tro 0,9 m gjelder for vinduer som man sitter helt inntil, mens det kan godkjennes vinduer som er over 0,9m om man sitter litt unna vinduet. Sett deg inntil et vindu på 0,9 m. Se hvor mye utsyn du ser da. Sett deg så langt unna det vil være naturlig å oppholde seg, og sammenlign hvordan utsynet vil være da ved ønsket høyde. Da får man en viss innsikt i hva tilstrekkelig utsyner
Hehe!
vinduet kan være høyere hvis det står en trapp/bord eller lign under som gjør det lett å komme ut. maks høyde 1 meter fra vindu.
bunnen på glasset skal ha fri sikt på 45 grader.. (det vil si at at kanten på muren ikke må stoppe vinkelen)
Glasset bør være minimum 10 % av glassflaten.
hvis du ikke har mekansik vetilering må du montere ventil
Lykke til!
Dette tipset er relevant for rømingsveier, ikke utsyn. Det er ikke slik, som mange tror, at alle vinduer i kjeller må være rømningsvei. Det holder med utgangsdør, dersom man har det, og det har man vel gjerne dersom man skal leie ut kjelleren.
Hvor har du dette fra? Referanser?
Dette tipset dreier seg om lysinnslipp, ikke utsyn, og at lysåpningen er minimum 10% av gulvflaten er en måte og regne på, ja.
Krav til ventilasjon er litt mer omfattende enn som så.
For mer oversikt over kravene som stilles så kan du se her: http://byggeregler.be.no/dxp/content/tekniskekrav/kap-13/1/
Folk må lære seg og skille mellom lover, forskrifter, veiledinger og normer...
(+ idioter som tror de vet alt)
De fleste store kommuner har nå en meget enkel forklaring til hvordan ting skal gjøres...
men ringer du og spør får du fort personlige meninger og kommunal fantasi...
Her: http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/13/13/ står det nå at krav til utsyn er at underkant vindu skal være maks 1m over gulv i stue, og at dette ikke gjelder kjeller eller loft.
Så da har de faktisk redusert kravene på 3 punkter. Før var det et krav at det skulle være utsyn i alle rom for varig opphold, som altså også inkluderer soverom.
Så:
underkant vindu maks 0,9m over gulv -> underkant vindu maks 1m over gulv
kravene gjelder alle rom for varig opphold -> kravet gjelder bare stue
kravene gjelder i kjeller -> kravet gjelder ikke kjeller og loft
Så fra å, i praksis, nekte etablering av boenheter i kjeller på flat tomt, så har de nå gjeninnført den muligheten, siden det begrensende kravet nå blir lysinnslipp. Dette skal fremdeles være 10% vindusareal av romarealet, men dette kan oppnås med lysgrav.
Dette er en ganske vesentlig endring (såvidt jeg kan bedømme) som altså ble innført fra 1. april, forhåpentligvis ikke en aprilspøk
Rømningsvei derimot, det var de nøye på.
Høres ut som sunn fornuft i praksis, så noe må vel være for godt til å være sant
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Har et stort vindu i kjellerstua (som også skal kunne fungere som del av egen leilighet) så lys er ikke noe problem, men størsteparten av vindet er fast og kan ikke åpnes, delen som kan åpnes er ikke stor nok til å være godkjent rømningsvei. Det er derimot vanlig inngangdør i ene enden og dør fra kjøkken til hagen
Når det er sagt, ikke dumt med en glasshammer i stua også, for alle tilfellers skyld. Kan kanskje gjemmes bak gardin eller diskret på siden av bokhylla?
Dagslysflaten i en lysgrav blir nesten 0 eller?
Preaksepterte ytelser
Krav til dagslys kan verifiseres enten ved beregning som bekrefter at gjennomsnittlig dagslysfaktor i rommet er minimum 2 %, eller ved at rommets dagslysflate utgjør minimum 10 % av bruksarealet. Ved bruk av gjennomsnittsverdi for dagslysfaktor oppnås et godt utgangspunkt for tilfredsstillende tilgang på dagslys i alle typer rom, uavhengig av størrelse.
Dersom tilstrekkelig dagslys verifiseres ved 10 %-regelen medregnes bruksarealet i henhold til NS 3940 Areal- og volumberegninger av bygninger. Dagslysflaten er det samlede, uskjermede glassareal som formidler dagslys til rommet. I tillegg til bruksarealet må en ta med arealet av eventuelle balkonger eller andre lignende utkragede bygningsdeler i rommets bredde på overliggende plan utenfor vindusfasaden. Dersom skjerming utgjør mer enn 20° i høyde, målt fra horisontalplanet gjennom vinduets midthøyde, må dagslysflaten økes. I slike tilfeller er ikke verifisering ved 10 %-regelen særlig godt egnet. Når vindu er plassert i lysgrav, er det ved bruk av 10 %-regelen kun den delen av glassarealet som stikker opp over overkant lysgrav som kan tas med i rommets samlede dagslysflate.
Hvis jeg har en nordvendt lysgrav i full bredde som er høyere enn vinduet med 2meter fra vegg til vegg, vil man da komme unna med feks 20% vindusflate?
Noen som vet noe om dette?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Dette er riktig for den enkle beregningsmetoden at vindusstørrelsen over bakken skal være 10% av romarealet, men dersom man har en lysgrav så bør man bruke en av de mer komplekse beregningsmodellene. De står beskrevet bl.a. i byggdetaljblad 421.626 http://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?sectionId=2&docNumber=421626 (det koster penger da...)
Definisjonen av hva utsyn faktisk er "ok", men fortsatt ganske vag synes jeg, og jeg lurer på om noen kan bidra til å oppklare litt rundt dette. Jeg har søkt i alt av forumer her inne og andre steder, men ikke funnet et svar på mitt problem (som sikkert er relevant for mange andre som skal tilfredsstille krav om utsyn).
Definisjonen er slik jeg forstår at man skal kunne "se ut / hva som skjer utenfor".
Her er caset:
Hus på flat tomt og i mitt tilfelle ca. 180 cm under terrengnivå og 60 cm over (240 takhøyde i kjeller).
Jeg skal innrede kjelleren med en leillighet (egen boenhet) og planlegger å grave ut full dybde ca. 3-4 meter ut fra husveggen den ene retningen (grave helt ned til gulvnivå og sette inn dør + store vinduer), samt grave ut med ca. 2 meter bredde på det andre hushjørnet. Deretter sette inn støttemur slik at det blir en slags stor åpen plass (10-12 kvm) foran kjellerinngangen.
Men altså, 3-4 møter fra kjelleren og de STORE kjellervinduene / glassdøren osv står det en støttemur på ca. 180 cm høyde og som går rundt hushjørnet.
Spm er: Har man tilstrekkelig utsyn fra kjellerleiligheten? Jeg lurer altså KUN på om en svær "vollgrav" som dette gjør at jeg har utsynet oslo kommune sikkert krever.. Jeg har akkurat kjøpt huset og må finne en måte å gjøre dette på, og så ønsker jeg å gjøre det ordentlig slik at jeg kan få godkjenning i forkant og ikke bare prøve å få tilgivelse i etterkant (som jeg har hørt er vanskelig når det gjelder utsyn.
Et siste alternativ er å grave opp større deler av tomta, men dette vil jo være dyrt og gjøre at vi mister store deler av hagen. Men man må jo bare føye seg slik jeg har forstått det..
http://www.huseierne.no/boligsporsmal/juridisk-hjelp/husleie/bygningsmessige-krav-til-utleieleiligheter-tilknyttet-egen-bolig/
Om noen har svar eller flere erfaringer rundt dette - så tusen takk!
REGLER RUNDT TERRENGENDRINGER?
Når det gjelder tillatelse til å gjøre terrengendringer på relativt flat tomt:
Jeg ser at det er mulig å gjøre terrengendringer på inntil 1,5 meter uten å sende søknad til kommunen jf:
https://www.porsgrunn.kommune.no/Tjenester/Tjenestebeskrivelser-a---a/Fylling-eller-planering-av-terreng/
...så jeg tror skal komme meg innenfor den regelen mtp selve utgravingen (så lenge det ikke er andre regelhindre med det med å gjøre utgravingen)? Dette er ikke i nærheten av nabogrense osv, men midt inne på tomten og skjermet fra innsyn osv.
STØTTEMUR
Ser også at det er lov å sette opp en støttemur på inntil 1,5 meter uten at dette er søknadspliktig (så lenge det ikke er nært til tomtegrensen osv).
Så i min verden, er jeg da innenfor et regelverk her. MEN, en slik utgraving inn mot husvegg går kanskje under definisjonen av "fasadeendring"?
Ok - det var det generelle som det er sikkert veldig mange andre som lurer på ift. det jeg har lest i disse og andre forum, i et titalls artikler og på kommunenes hjemmesider.. Så om noen kan gi noen litt konkrete svar her, hadde det vært veldig hyggelig!!