3,769    6    0  

Tømrerutdanning

 21     Bergen     0
Holder på med, i en alder av 40, å utdanne meg til tømrer. Jaja, dere trenger ikke måpe av den grunn. Ønsker meg et fagbrev selv om jeg har holdt på noen år innen faget. MEN!! det jeg skulle spørre om er: er nå ansatt i en bedrift som er VELDIG produksjonsorientert. Er det noen her inne som har en liste eller noe lignende på hva som er forventet at hver arbeider (tømrer) skal produsere? Mht gips, isolasjon, kledning, lekter, GU, reisverk, bjelkelag, lister etc? Gi meg en lyd, på forhånd takk, mvh RBB.

   #1
 28     Brr..Regn     0
   #2
 598     Midt-noreg     0
Jeg utdanna meg som maler og tok fagbrev senest i fjor. Fikk ei liste fra opplæringskontoret om hvilke fagelementer vi måtte innom, og hvor mange timer som var satt som "krav" for å få gå opp til fagprøve. Kan nevne at jeg gikk som 4-årslærling uten VG-Skole.

Ta kontakt med nærmeste opplæringskontor for tømrer/byggfagene, så skal du vel få alle svarene som du ønsker:)
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 21     Bergen     0
Takker for innspill. Og akkordtariffen gir et bra innblikk, men som du sier, den er SINNSYKT detlajert og uoversiktlig. Når jeg først er inne på utdanning. Er det noen som har peil på hvordan man lærer seg mest effektivt å lese/ tyde byggetegninger? Alle tips til god fagutvikling taes imot med STOR takk! RBB
   #4
 876     Ut Mot Havet i Vest!     0
Enkleste metode og lære seg og lese byggetegninger på er vel og befare stedet med tegninger foran seg, gjerne med en erfaren snekker. Da ser du ting i praksis. Start med og tyde egne tegninger over en egen bolig.

Ellers så finnes det glimrende programer på pc som kan hjelpe  Smile
   #6
 28     Brr..Regn     0
Jeg vil tro at noen viktige punkter vil være

-Å bli trygg på å ta ut mål fra tegninger i diverse målestokker. mye småvegger som ikke blir målsatt av hensyn til total lesbarhet på tegningen. målestokken står i infoboksen nede til høyre på tegningen. Jeg pleier å måle fra 10cm merket på meterstokken da jeg har en strek å sikte mot startpunktet, istedet for en noe sliten kant av meterstokken.

-Å kunne identifisere brannklassifisering av vegger/himling da dette vil diktere hvilken rekkefølge du setter opp veggene/himlingene.
En vanlig klasse er f.eks REI 60. R betyr at konstruksjonen er bærende. E betyr at konstruksjonen skal være et brannskille, slik at brannen ikke smitter gjennom (Integritet) I betyr at den er isolert, slik at ikke en brann kan overføres til baksiden av f.eks veggen grunnet forhøyning av overflatetemperatur før brannmotstandstiden er nådd. 60 betyr hvor mange minutter den skal motstå en brann før kollaps.

-Åvære flink til å holde rede på hvilken revisjon av tegningene som er gjeldende. På store bygg som er prosjektert så som så har jeg opplevd at tegninger har blitt revidert ukentlig. spesielt på de tidspunkter hvor de tekniske fagene krangler om plassen i himlinger og kanaler.  Revisjonen står også i infoboksen. som oftest: Rev. A, Rev.B osv.