11,265    10    2  

Tomt som forskudd på arv når en har søsken

my
 28     1
Hei, er det noen her inne som har peiling på dette? Foreldrene mine har et hus med stor hage og den hagen er ei utskilt tomt eller hva det nå heter. Der vil vi gjerne bygge. Problemet er bare at jeg har tre brødre, og tomta er jo arven deres og..

Er det da sånn at jeg må kjøpe ut brødrene mine, eller kan vi få en takstmann til å beregne verdien av tomta og huset og dele det hele på fire. Sånn at om tomta er verdt mindre enn en fjerdedel så kan jeg bare arve den og få det trukket i fra i det endelige arveoppgjøret når den tid kommer. Er tomta verdt mer enn en fjerdedel så kjøper jeg ut brødrene mine fra det beløpet som er over en fjerdedel. Er det sånn det fungerer?

I så fall så lurer jeg og på det her med å slippe arveavgift. Jeg leste om noen som hadde arva ei tomt av besteforeldrene. For å slippe arveavgiften hadde hun lånt penger av besteforeldrene for å kjøpe tomta av de, og hvert år mottatt en gave på det beløpet en max kan gi skattefritt for å betale lånet. På den måten hadde hun arva tomta uten å skatte av det. Kan jeg gjøre det i min situasjon med brødrene mine? Hvordan blir det? Og må det faktisk overføres penger mellom mine foreldres og min konto? Altså hvis tomta er verdt 2 mill. må de overføre 2 mill til meg som jeg overfører tilbake til dem for å kjøpe tomta, og så hvert år må de overføre det beløpet de gir meg i gave og jeg igjen overføre det tilbake til dem for å betale ned "lånet" mitt hos dem? 

Setter stor pris på om noen kan hjelpe meg med dette her! Smile

   #1
 198     0
Arv er alltid en bombe i enhver familie. Når penger og verdier skal fordeles blir det alltid leven. Så her er det første spøsmålet dere må stille dere; Skal familiefreden reddes, eller er det leven likevel?

En kan ikke kreve å arve en fjerdedel når det er fire søsken. En kan kreve å arve inntil en million (korriger meg på om tallene er feil). Har dine foreldre verdier for 20 mill, som eksempel, så kan de gi en mill til hver av tre av barna og sytten millioner til den fjerde.
Og det kan de tre ikke gjøre annet med enn å lage bråk og ufred, og det vil de sannsynligvis.

Det beste er om familiens medlemmer (gjerne uten ektefeller er min erfaring) kan sette seg ned og snakke ut om ting. OG at dine foreldre skriver et skikkelig testamente. En venninne av meg nå har et arveoppgjør som hører fanden til. Moren har eiendommer i både innland og utland og en "venn" som bor i et par av eiendommene samtidig som hun har søsken som bare vil selge og få penger. Og moren som sa hun hadde skrevet har ikke gjort det. Og det er et helvete.

Og så har du som min far sa til et av mine søsken "Du har da ingen rett til å forhandle om disponering av arven mens jeg lever, arv er noe du får etter at jeg er død. Frem til det gjør jeg akurat hva jeg vil med det som overskyter det beløpet du har krav på å arve"

Arv er død manns penger og har lett for å smake surt mener jeg selv om enkelte helst vil forspise seg på den smaken og aldri får nok.  :-)

Dialog, juss og skattemyndigheter er nok stikkord du bør tenke nøye gjennom i denne saken.

Men jeg har også hørt om folk som har "kjøpt" tomt på avbetaling som du beskriver. Husk at da blir det privat gjeld og det er forhold der med renter en kanskje må passe seg for. Og om vedkommende dør mens du har gjeld vil dødsboet kreve beløpet. Kanskje noe å tenke over.
   #2
 25,195     Akershus     0
Vær oppmerksom på forskjellen mellom det dine foreldre gjør mens de begge lever og hva som skjer etter deres død (arv)

Mens de lever kan de selge deg tomten for kr 1 og dine brødre har ingenting de skulle sagt og dette går ikke inn i noe arveoppgjør. (MEN, arvefogden vil ha ev arveavgift for gaven mellom markedsverdi og 1 krone.)

Begrensningen på 1 mill kommer ved arv der arvelater kan testamentere at alt skal gis til Frelsesarmeen med unntak av 1mill til hver av livsarvingene.
Signatur
   #3
 445     Drøbak     0
Vi prøver akkurat nå å ordne med å kjøpe ut andre (min svigarfar og svoger) slik at vi kan bygge hus på tomten de eier sammen med min mann. Vi har ennå ikke kommet i mål, og det har nå dukket opp de første tegnene på at dette kan føre til familiekonflikt. Derfor håper jeg at jeg kan gi noen gode råd...

1) Ikke legg for mye håp i dette prosjektet. Du kan oppføre deg skikkelig og rettferdig og allikevel oppleve at det blir litt konflikt og at folk blir sure på deg (fordi følelsene kommer inn i spillet). Tenk gjennom om du kan leve med det før du går langt med dette.
2) Forsikrer deg at ingen andre går rundt med lignende planer om å bygge i foreldrenes hage.
3) Ikke avtal noe med foreldrene dine uten at alle har snakket sammen.
4) Skriv "referater" fra viktige møter/samtale og send dem til alle. Si at alle kan og bør svare hvis det er noe i disse "referatene" som får dem til å stusse.
5) Minn foreldrene dine på at de kan bidra til konflikt nå og/eller i framtiden (etter deres død) hvis de forskjellsbehandle en (deg) framfor de andre mens de lever. Foreldrene dine blir muligens kjempeglade at dere vil flytte inn i hagen deres og vil kanskje ønske å gi deg mer. Prøv å hindre dem i å gjøre det.
6) For å sikre deg selv mot mulige anklager fra søskene, skriv en epost som du sender til alle (inkl foreldrene) med innhold i punkt 4). På den måten kan søskene dine ikke anklager DEG for å ha prøvd å få noe mer ut av foreldrene. Det blir foreldrene dine som må ta støyten, hvis de forskjellbehandler...
7) La foreldrene dine henter eventuelle takster uten din innblanding.
   #4
 323     Nittedal     0
Bruk advokat. Det gjorde vi.
Verdt pengene.
Kona fikk forskudd på arv, tomt , men dette var da avklart med de 2 andre søsknene.
Når det en gang blir arveoppgjør, trekkes verdien av konas forskudd på arv fra.
Ja det er noe som heter prisstigning osv. men her ble de enige om at den fastsatte taksten på tomta skulle telle som forskudd på arven.
Dette virker veldig urettferdig ovenfor de 2 andre søsknene som ikke får forskudd på arv, men dette var en avtale de i mellom og skrevet ned på papir hos advokat.
Grunnen til at dette kanskje har gått noe lettere enn forventet var at alle fikk tilbud om tomta, men kun kona ønsket å benytte seg av det.
Advokat og nedskrevne avtaler viser seg allikevel som en lur ide ettersom en av søsknene nå ønsker forskudd på arv. Det skjer ikke har jeg forstått.
Vær også oppmerksom på særkullsbarn om det eksisterer.
Vær klar over at de kan kreve sin mor /farsarv av den totale verdien på det som bygges på tomta. ( tomta er kanskje særeie, men ikke huset på den )
I mitt tilfelle snakket jeg med mitt særkullsbarn og han  ( myndig ) i samarbeid med advokat tegnet ned en avtale om at kona kan sitte i uskifte etter min død.
Dette er jo noget kjedelig om kona di er 40 år yngre enn deg, da må særkullsbarn vente lenge. Men det finnes kanskje noen lure avtaler på det også.:-)

Konklusjon er , bruk advokat, ikke bland inn andre enn søsknene.
Men uansett er og blir arv et sårt tema, noe Mona H sine motstandere merker godt i dag.

   #5
 198     0

Begrensningen på 1 mill kommer ved arv der arvelater kan testamentere at alt skal gis til Frelsesarmeen med unntak av 1mill til hver av livsarvingene.


Det er slik at hovedregel er at barna kan kreve å arve 273 av foreldrenes formue når den siste av foreldrene dør (dn som lever lengst sitter da i uskiftet bo og det er en del regler og begrensninger som er for mye å skrive om her)

En kan opprette et testamente som begrenser barnas arv til en mill på hver. Det trenger ikke ha noe med Frelsesarmeen eller kristne foreninger å gjøre.

Så lenge de lever kan de bruke pengene sine til hva de ønsker, de kan gi dem til venner de vil hjelpe eller ett av barna. Det er ingen som kan kreve at det skal være noe igjen til arv når foreldrene dør.
Er det penger i boet når de dør, kan barna krve inntil 1 mill hver. Om det ikke er skrevet testamente kan hver av barna kreve sin andel av boet. 4 barn og 10 mill i boer er 2,5 mill til hver.
Er det 10 mill og testamente kan det være 1 mill til hver av barna og 6 mill til nevøen eller en blind eller en forening eller kattehuset på Mysen.
   #6
 25,195     Akershus     0
Sorry, "Frelsesarmeen" skulle stått i anførselstegn. Mente bare at foreldrene kan testamentere "resten" til den de vil etter at arvingene har fått pliktdelsarven.
Signatur
   #7
 204     Oslo     0
Ville bare si noe om dette med arveavgift. I de fleste tilfelle vil jeg tro at det er like greit å bare betale arveavgiften og blir ferdig med saken. Javel så er det sure penger, i likhet med det meste man betaler til staten, men på den annen side er det ikke sikkert det blir så ille heller. Det beror jo fullstendig på hvor mye tomta faktisk er verdt.

Arveavgiften har et fribeløp på 470 000 kroner, og deretter må du betale 6% på de påfølgende 330 000. Av evt. overskytende verdi (altså over 800 000) må du betale 10%.

Nå synes jeg 2 millioner høres ut som mye for en utskilt tomteflekk, men den kan jo være stor og ligge i slottsparken for alt jeg vet, så kanskje det er en riktig vurdering. Men hvis vi tar utgangspunkt i at 2 millioner faktisk er prisen, så har du to måter å gjøre det på:

1. Ta det som forskudd på arv og betal arveavgiften med et smil. Arveavgiften på 2 millioner skulle bli  (6% av 330.000 = 19800 , pluss 10% av 1.2 mill =) 139.800 kroner, om jeg ikke har regnet feil. Det er en rimelig pris for en tomt verdt 2 mill!

2. Kjøp tomta, for 1 krone eller 2 millioner eller hva dere blir enige om - uansett vil nok futen beregne en verdi og kreve (i det minste) dokumentavgift på 2.5 % for den reelle verdien av tomta, hvilket skulle utgjøre 50 000 kroner til Herr Stat. Det er ikke så ille. Uansett prisen dere betaler, kan man forvente at i alle fall noe av disse pengene vil gå inn i det fremtidige boet og dermed fordeles til arvingene (med full arveavgift) en gang i fremtiden.

La oss si at du får igjen en fjerdedel av pengene du betalte for tomta; da skal du betale (6 % av 30.000 kroner) 1.800 kroner i arveavgift. Men siden du nå har rett til "full arv" (siden tomtesalget ble gjort opp utenom arv, til en redelig takst som dine fremtidige medarvinger synes er rimelig), kan man også si at arvebeløpet blir 500 000 større enn det ville ha vært dersom tomta ikke ble solgt, så det er slett ikke urimelig å anta at du vil ende opp med å betale 50.000 kroner mer i arveavgift enn du ville ha gjort dersom tomten ikke hadde blitt solgt ut. På den annen side ville kanskje hele boet vært verdt 2 millioner mer verdt om tomten din ikke hadde blitt skilt ut, så dette er kan bli en litt tullete måte å regne på.

Om dere velger en slik løsning, kunne det være en mulighet at en del eller hele beløpet du betaler for tomta umiddelbart blir delt ut som forskudd på arv til søsknene dine. Da får de også mulighet til å etablere seg eller kvitte seg med gjeld (eller sløse bort pengene) mens du bygger og bor. Det er trolig en god måte å få med søsknene dine på prosjektet. Alle kan vel alltids ha bruk for en halv mill ekstra.

Du nevner muligheten for å omgå arveavgiften gjennom gaver; nå er det årlige fribeløpet på arv/gaver bare en halv G, litt under 40 000 kroner. Det vil si at det tar 50 år å snike seg unna en arv på 2 millioner ved hjelp av det årlige fribeløpet. Kanskje ikke så aktuelt.

Det som er litt viktig, synes jeg, er at hvis dere ender opp med betale en pris langt under markedsverdi, vil nok futen reagere på dette, og i tillegg blir dine søsken "snytt" for et betydelig beløp. Det er sånt som skaper ondt blod.

Da har jeg to forslag: 1) legg frem dette for foreldrene og søsknene, og foreslå en slags forhåndsfordeling av arven, for eksempel "hvis vi får kjøpe tomta billig nå, vil vi avstå fra hytta (eller en annen verdi), så deler dere den mellom dere, og så deler vi resten likt når den tid kommer. Vi lover å ikke bli sure for den eventyrlige verdiøkningen vi da går glipp av i årene som kommer."

2) Få en god takst og betale det tomta koster minus en fjerdedel (ditt forskudd på arv), betale arveavgift på fjerdedelen din (hvis det er en halv million blir jo det bare 1.800 kroner!) og så til at de andre arvingene mottar dette beløpet som forskudd på arv.

Lykke til - og hva du enn gjør, ikke velg en løsningn som kan ende opp med å familieforhold! Penger kommer og penger går, men familien varer livet ut og vel så det.

   #8
 323     Nittedal     1
Blir ikke regnestykket ennå "billigere" dersom begge foreldrene er i live?
Mente det var et fribeløp på 470 pr. foresatt.
Rett på meg om jeg tar feil.Smile
   #9
 5,569     0
Det er forskjell på "arvetakst", "lånetakst"  og "verditakst" såvidt jeg vet. Arvetaksten er typisk veldig lav i forhold til de andre. I alle fall er den det hos oss.

Jeg vet at det i min familie har vært en del intern fordeling etter arveoppgjør, der arvetakst har vært grunnlaget for at noen blir kjøpt ut etc.

Ellers kan det være lurt, som du skriver, å gi gaver. Opp til en viss sum er det avgiftsfritt. Man kan f.eks. gi en viss prosent av tomten som gave ett år, og litt mer neste år - til slutt er hele tomten overdratt. Jeg mener det er fullt lovlig, men jeg tar som vanlig alle forbehold. Ta i så fall en telefon til myndighetene og spør.

Husk at myndighetene ikke har som mål at alle skal betale mest mulig skatt - men riktig skatt, så det skader sjelden å spørre.

Uansett, jeg tror ikke markedspris er den riktige prisen å bruke her - og 2 millioner høres veldig ut som markedspris.