13,293    9    0  

Tomtestørrelse for enebolig

 827     Kongsberg     0
Hei.
Min samboer og jeg har veldig lyst til å bygge enebolig i Kongsberg og leter derfor etter aktuelle tomter. Jeg har sett på finn.no og undersøkt med diverse ferdighusleverandører om de har noen tomter i byen men ikke funnet noe interessant. Tidligere i dag ringte jeg Kongsberg Tomteselskap som er ansvarlig utbygger for større boligfelt i kommunen. De kunne opplyse om at det er et nytt byggefelt på gang som ligger veldig bra plasert med tanke på våre ønsker. Utfordringen med dette feltet er at tomtene er i størrelsen 600-650m2. Vi synes dette høres litt smått ut og er derfor interessert i å høre om noen kan si noe om denne størrelsen. Vi har tenkt at med denne størrelsen kan vi ved å bygge kjeller klare oss med rundt 90-100m2 grunnflate på huset, men ønsker også mulighet for litt hage og garasje.

Hva tenker dere om dette? Vil det fungere bra eller vil det bli i trangeste laget?

På forhånd takk for alle innspill  Smile
Signatur

   #1
 12     Hedmark     0
Hva med å ta en titt på finn.no igjen..

Se på hus med ca. samme tomtestørrelse, se litt hvordan de har plassert hus, garasje etc. Finnes veldig mange "små" tomter, men som blir utnyttet veldig bra, slik at man får de tingene dere er ute etter.
   #2
 5,415     Langhus     0
600+ kvadrat er en "grei nok" størrelse i "bystrøk". På 90 tallet var vel standarden på 500 kvm, og da snakker du en stripe på 4 meter plen rundt hele huset.
Hvis feltet har en standard utnyttelsesgrad på 24% kan du med 600 kvm tomt bygge 144 kvm med hus (+ garasje) (650 kvm tomt =>156 kvm hus+garasje).
700+ begynner å bli romslig (sett med by-øyne)

På steder hvor tomtene ikke koster 1500 kroner pr kvadrat er vel 600 kvm regnet som "kjøkkenhage"  ;D
Signatur
pcg
   #3
 136     Sørum     0
Vi hadde en enebolig i villastrøk (tettsted) med 602kvm flat tomt. Tillatt utnyttelsesgrad var 25%, og vi hadde hus med grunnflate 102 og garasje ca 50, så vi lå tett opptil grensen.

På tomta hadde vi også romslig oppkjørsel med plass for minst 4 biler, stor terrasse på bakkeplan og plen nok. Nok plen er vel et relativt begrep, men skulle jeg gjette var nok nærmere halvparten av tomta plen.

Grunnen til at vi solgte var først og fremst at huset var bygget i bare en etasje og kjeller, og det ble litt snaut når småfolket begynte å ankomme. Den eneste muligheten for tilbygg ville vært i høyden, og det fristet ikke.
   #4
 86     Akershus     0
Jeg har inntrykk av at for mange så er det et problem at tomtestørrelsen begrenser bebygd areal, BYA. Med andre ord at man ikke får bygge så stort hus som man ønsker. Og at det nødvendigvis ikke er hvor mye gressfrø man må kjøpe som er den knappe faktoren.


Jeg ville i alle fall vært nøye med å undersøke hva som er maks tillatt utnyttingsgrad på dette området. Og om dette er med eller uten garasje. (man har forsøkt å lage et regelverk som pålegger en å sette av plass til biloppstilling/garasje) Regn så ut hvor stort hus du kan bygge. Husk at i visse tilfeller teller balkonger, større takutstikk, osv med som grunnlag i BYA.

Hvilke utnyttingsgrad som er gjeldende finner du i reguleringsplanen for området, går ut i fra at området er regulert..



Signatur
pcg
   #5
 136     Sørum     0

Jeg har inntrykk av at for mange så er det et problem at tomtestørrelsen begrenser bebygd areal, BYA. Med andre ord at man ikke får bygge så stort hus som man ønsker. Og at det nødvendigvis ikke er hvor mye gressfrø man må kjøpe som er den knappe faktoren.



Så enig, så enig. Det var nettopp mitt poeng også, det var utnyttelsesgraden som hindret oss i å bygge på og få et mer hensiktsmessig hus. I alle andre henseende var 600kvm helt greit. Hadde huset vært bygget i to etasjer (som jo er temmelig vanlig) hadde det vært helt greit.

Når det er sagt er det nok mange som synes det er viktig med luft rundt seg også, selv om det ikke nødvendigvis må være basert på gressfrø  Wink
Jeg kjenner til et par felt med rekkehus og eneboliger i kjede hvor hver tomt er på rundt 200-350 kvm og tillatt utnyttelsesgrad er høy (mener å huske 50%). Da blir det for trangt for meg, ihvertfall, er nok litt bortskjemt der  Smile
   #6
 247     0
Det er utrolig vanskelig dette med utnyttelsegrad og tomtestørrelse vs valg av hus. Dere bør kanskje kikke dere rundt etter hustyper som passe så små tomter som er i deres område. Men det er jo ikke gitt at huset passer inn likevel (ref tomtegrenser ol).

Men det kan vel kanskje være lurt å definere hva slags hus dere primært ønsker, og gå på leting etter tomt når dere har fått avdekket behovet. Ergelig å bygge et hus som dere ikke blir fornøyd med. Så mitt tips er å se på planløsning først, så plasser huset på en aktuell tomt.

Vi bygger hus i disse dager på en tomt som er drøye 1000kvm, grunnflaten på huset er ca 186 kvm + garasje på 50 kvm. De fleste tomter i området er rundt 800 kvm, og med en slik tomt ville vi fått problemer med både utnyttelsegraden og plassering av huset.
  (trådstarter)
   #7
 827     Kongsberg     0
Takk for alle gode tips :)

Jeg har ikke funnet ut hva utnyttelsesgraden er for tomtene som kommer, men vi ser i utgangspunktet på hus med grunnflate 90-115 og det bør jo være greit de fleste steder. Med to fulle etasjer i denne størrelsen evt kjeller får vi mer en nok plass uansett.

Om flere har noen tips å dele takker jeg for det!
Signatur

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Løfter denne litt jeg, er det slik at kommunen kan svare på hva slags utnyttelsegrad som finnes på de forskjellige tomtene?
Hva skjer om naboen går med på at man bygger inntil tomtegrensen, forandrer dette noe på utnyttelsegraden?
   #9
 5,415     Langhus     0
Utnyttelsesgraden står (vanligvis) i reguleringsplanen for området.

Bygging i grensa gir ikke noen ekstra "prosenter", men kan kanskje forenkle disp-søknad for utnyttelsesgrad (men utløser jo også et krav om disp fra byggegrenser).

Noen reguleringsplaner (som her) har f.eks 24% for 2 -> 2 1/2 etasjes hus men 27% for "lave en-etasjes hus".
Signatur