30,541    10    8  

Utvendig panel med over- og underligger: Leggeanvisning

 2     3
Hei,
Kan noen være vennlige å forklare med nøøøøye hvordan men legger riktig stående, utvendig panel (med over og underligger) slik at jeg kommer riktig ut med tanke på hjørnekasser, vinduer og dører. 
Finnes det en formel for utregningen?

takker og bukker..

   #1
 1,093     Skjetten     1
Det er nå du skal få igjen for å ha følgt med i mattetimene ;)

Hva som er avgjørende er hvilken over og hvilken underligge du skal bynytte i veggen. Det må du nesten skrive med. Når du har disse, må du få ideal avstander.

Når ideal avstanden er på plass, må du montere underligger på ett spesielt mål ifra hjørnet, ett spesielt mål ifra vinduene på hver side, og samme målet på dører/åpninger.

Så må du dele inn alle feltene hver for seg, med idealavstanden mellom underligger. Muligens du da må opp eller anbefalt ned noen cm/mm. Når underliggerne er montert, så paneles jo kassene... Så monteres overliggere...

Så skjæres bunnen av stående kledningen med sirkelsag... For å få ett jevnt fin skråkant
Signatur
   #3
 1,093     Skjetten     0
Men hva kledning bruker du ? Om du skal ha idealmål så må du nesten gi oss det Smile
Signatur
   #4
 107     1
Årringene på toppen av planken skal også legges en bestemt vei, slik at trebordet bøyer seg riktig eller ikke bøyer seg. Jeg husker dessverre ikke helt hvordan det skulle legges, men kanskje noen andre her har et tips.

Ken
   #5
 143     Oppland     1

Over- og underliggerne skal ligge med margsida ut, dvs at den sida på bordet som var nærmest margen/sentrum av stokken før den ble skjært på sagbruket, skal ligge ut. Dette er den riktige metoden og er null problem når man bruker ujusterte bord (f.eks 7/8" x 6"). "Verre" er det hvis man bruker justerte bord (f.eks 19 x 148 mm), da er den ene sida glatthøvla og den skal da inn mot veggen slik at den ujusterte sida kommer ut.

"Problemet" er at i ei pakke med justerte bord er ca halvparten justert/høvla på margsida, og da må man altså snu margsida inn mot veggen. Med slike bord må man sortere slik at man bruker bordene med ujustert margside som overliggere og bordene med justert margside som underliggere. Da blir altså underliggerne liggende feil vei i forhold til det som er mest riktig.
   #6
 3,706     Ringerike     0
Angående marg/yteside så er skissert løsning det idielle. Kan være vanskelig å oppnå da det i pakken ikke er likt antall med yte eller margside ut. Velg uansett å legge overligger med margsiden ut da den vil tette best mot underligger. 
Utvendig panel med over- og underligger: Leggeanvisning - P9210336.JPG - Bidda
Signatur
Ken
   #7
 143     Oppland     1
Bidda, Byggforsk og jeg er ikke helt enig med deg: løsningen din kalles akseptabel oppsetting, mens den med margsida ut på både over- og underligger kalles god oppsetting. Men det viktigste er som du sier å sørge for at overliggeren har margsida ut.

   #8
 3,706     Ringerike     1
Joa, er klar over den anbefalingen fra Byggforsk men den er jo ikke praktisk/realistisk da du må spesialbestille kledningen skal du få margside ut på alle bord. Noe jeg foresten tror at de ikke vil gjøre da resterende blir usalgbart?
Til info: Kledningsbord kløyves normalt ut av 44mm tykkelse og det gir da 2 bord ett med margside ut og ett med margside inn.
Signatur
Ken
   #9
 143     Oppland     0
Du har rett i det, det resterende hadde blitt verre å få sølgt. Kollegaene mine og jeg kjøper kun ujusterte bord til tømmermannspanel, vindskier osv. Den lokale maxbo-butikken kjøper disse av et nesten like lokalt sagbruk. Da får vi alltid snudd margsida ut, og vi blir fornøyde Smile
Det er kanskje ikke vanlig at byggevareforretninger rundt omkring i landet har ujusterte bord på lager..?
   #10
 1,093     Skjetten     0
Iallefall ikke cu-imp, desverre...

Har desverre ikke så mye valg, i mange tilfeller, og spare de "rette" bordene til overliggere. Underliggere bruker jeg de bordene som ikke kan brukes som overliggere.

Eneste måten å få det brukt på, vi kan ikke "hive" lassevis av matrial fordi margsida er feil  Grin
Signatur