10,950
17
1
Varmepumpe, utedel på kaldt loft
451
Stavanger
0
Denne tanken slo meg i dag, er dette mulig? Vi har anledning til å dele av loftet, etablere ekstra lufting i den delen varmepumpen eventuelt kan stå. Eventuelt avløp er heller ikke noe problem
Mange som funderer på å gjøre pumpa mer effektiv sånn, meg selv inkludert ;)
Men det dukker alltid opp en eller annen stygg ulempe med løsningene.
Den er jo mulig, men da må som sagt luftingen vere veldig god. Tenkt på støyen?
Støy er vel hovedutfordringen. Tenker at det er 30 cm isolasjon under, men hva med vibrasjons støy. Kanskje en ide å la den henge i wire?
Noen med erfaringer?
I tillegg vil jo dette kjøle ned loftet mye og det er en grunn til at det foreslås å sette varmepumper på mur/egen sokkel ute (vibrasjonslyd).
Edit: ser deres andre post her på BB om maks avstand mellom inne og utedel, er nok den veien dere bør forfølge
Det der er ikke noen god ide. Varmepumpen som pumpes inn i huset ditt kommer fra luften som utedelen får tilgang til. Skal du ha flere kilowatt med oppvarming inni huset ditt, må varmepumpen få tilgang til luft hvor det er mulig å suge ut disse kilowattene. Som et tankeeksperiement: Tenk deg at luften til varmepumpen kommer inn gjennom en ventil og går ut en annen. Da vil du ikke få nok varmeenergi til en liten 3 kW varmepumpe om du så stod med en stor 2000 W hårføner og blåste kontinuerlig kjempevarm luft inn gjennom den ene ventilen. Du vil trenge aldeles ekstrem ventilasjon og luftsirkulasjon på loftet ditt for å få til noe sånt. Kan ikke tenke meg at dette er noen løsning i et noenlunde normalt bolighus.
En utedel skal stå fritt. Luftstrømmer bør ikke hindres av for eksempel busker og trær. Det er vel nærliggende å tenke seg at å bygge et hus rundt utedelen, bare med små lufteåpninger, hindrer luften ekstremet mye mer enn omtrent hvilke som helst busker og trær :-)
Her er noe en leverandør skriver om plassering av utedel. Dette er helt typisk:
http://www.hedtec.no/plasseringu.html?parentup=1
Det er en grunn til at utedelen skal stå ute. Jeg anbefaler å montere utedelen ute.
1. Uteluften må kanaliseres rett ut slik at ikke kald luft sirkulerer på loftet. Dersom kald luft sirkuleres vil det reduserer effektiviteten på varmepumpen og føre til fukt problematikk på loftet.
2. Tilstrekkelig med tilluft. ca 2000 m3/time for en liten pumpe.
3. Få bort kondensvann. husk at dette kan fryse på et kaldt loft og kanskje må varmes for å ledes vekk.
4. Unngå at trekk på loftet fører til økt varmetap ved å legge vindsperre der hvor det er stor trekk over isolasjonen, eventuellt etterisolere. Det vil og bli mer lufting bak kledning på vegg. Også her må vindsperren være god for å unngå økt varmetap.
5. Støy og vibrasjons demping.
6. Kjøring som AC vil funke dårligere pga soloppvarmingen av loftet.
7. Kjøring som VP vil funke bra pga soloppvarming av loftet og kledning som ledes til loft.
Jeg tror punktene 3,4,og 5 normalt vil gjøre en slik installasjon lite aktuellt men dersom dette adresseres skikkelig tror jeg man kan få et bra sluttresultat. I teorien vil vegger og tak vendt mot solen samle varme til varmepumpen.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.
Det finnes opptil flere :-)
http://www.byggebolig.no/ventilasjon-inneklima/luft-luft-varmepumpe-montere-utedel-pa-raloft/
http://www.byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/montere-utedelen-til-vamepumpa-inne/
http://www.byggebolig.no/luft-vann-varmepumpe/luft-vann-varmepumpe-plassering-av-utedel/
Enig, her finnes det utfordringer, men de er alle i prinsippet løsbare hvis man går tilstrekkelig inn for det.
Du har antydet løsninger som er tenkelige for punkt 3 og 4, og det er mulig å tenke seg en løsning på 5.
For kompletthetens skyld, la oss også vie noen sekunder til punkt 1 og 2. Du antydet et luftbehov på 2000 kubikkmeter i timen. Og som du svært fornuftig påpeker, må den kjølige luften fra varmepumpen kanaliseres rett ut, ellers vil varmepumpen bli stående og prøve å trekke varme ut fra kald luft hvor den lettest tilgjengelige varmen allerede er pumpet ut. Så la oss tenke oss at vi setter opp en luftekanal fra varmepumpen til en vanlig lufteventil med åpning for eksempel 15x15 cm. Det er 2.3 kvadratdesimeter. 2000 kubikkmeter i timen tilsvarer 0.56 kubikkmeter i sekundet, altså 560 liter (kubikkdesimeter) som skal passere gjennom lufteventil hvert sekund. Det gir en teoretisk lufthastighet på 560 dm3/s / 2.3 dm2 = 240 dm/s = 24 m/s. Det er rett før full storm. Vi ser at dette er fullstendig uaktuelt.
Så la oss i stedet tenke oss en luftekanal som er en halv meter i diameter. 0.5*0.5*pi/4 = 0.2 m2. 0.56 m3/s / 0.2 m2 = 2.8 m/s. Man får aldri vindstyrken til å være jevn i hele luftekanalen, siden luft nærmest veggene vil bremse opp og helt inntil veggene vil stå nærmest stille, så i midten må hastigheten være mye høyere for å få 2.8 m/s i gjennomsnitt over hele kanalen. Mye fortere enn 2.8 meter per sekund betyr mye fortere enn 10 kilometer i timen. Så med et luftehull på en halv meter i diameter vil det fortsatt blåse så friskt at det er merkbart. Hvis luftekanalen må være flere meter lang, vil viften i varmepumpen slite, så enten vil varmepumpen ha et problem (og gi mindre varme) eller så vil du kanskje trenge en ekstra vifte for å holde en så sterk luftstrøm i gang.
Så du bør nok ha et hull i veggen din som er minst en halv meter i diameter for å slippe gjennom såpass mye luft på en effektiv måte.
Det vil bli "trekk" på loftet ditt :-)
Gjørbart? Ja. Ønskelig? Tja...
Jeg tror man skal tenke seg svært godt om før man velger å plassere en varmepumpe på loftet.
Edit: En "desi-" forsvant i regnestykket, så det skal være "nesten full storm" i stedet for "ekstremt mye mer enn orkan".