ByggeBolig-tråden "Nabo som spiller mye piano" ble trukket frem i TV3-årogrammet "Den jævla naboen".

Publisert av Skribent

Den jævla naboen!

Hva gjør man med en nabo som forstyrrer med sitt evige pianospill? KennethDreyer søker råd i ByggeBolig, og TV3 tar opp tråden i programmet ”Den jævla naboen”.

– Har man noen som helst slags rettigheter i et leilighetsbygg med selveiere når man er så uheldig at personen over deg er "profesjonell pianist"? spør KennethDreyer i tråden Nabo som spiller mye piano.

– Det går hos oss tvers gjennom taket. Umulig å se på TV, da piano lett overdøver vanlig lyd. 

Øvingen pågår i timesvis hver eneste dag. Har forstått det er en viktig del av levebrødet hans, og derfor blir det mye øving.

KennethDreyer har prøvd med dialog, men den pianospillende naboen påpeker at han er selveier og kan gjøre som han vil.

– En lite hyggelig fyr, konkluderer KennethDreyer.

Men hva gjør man i slike situasjoner?

Bråke tilbake?

Tråden får raskt luft under vingene, KennethDreyer er slett ikke alene om å ha en plagsom nabo. Mange av forslagene fra forumets brukere går ut på å bråke tilbake, ved hjelp av alt fra el-gitar til slagdrill, hjemmekinoanlegg og subwoofer. Men KennethDreyer er ute etter ro og fred, og er ikke spesielt lysten på å starte en lyd-krig.

– Bodde i et borettslag der det kom tilflyttende to konsertpianister. Styret tok så vidt jeg husker opp på bånd hvor mye støy flyglene skapte til enhver tid, og de var jo enig i at det kunne bli slitsomt dag inn, dag ut. Så de pakket flyglene sine i dyner. Det ble en del bedre, men etter en stund flyttet de i enebolig på landet, skriver grønnsofa – og råder KennethDreyer til å gjøre et opptak av bråket og spille av for naboen. 

– Det er jo ikke umulig han faktisk ikke skjønner hvor godt dere hører det, eventuelt gi ham noen dyner. 

Støydemping

Andre forumbrukere er også inne på tanken om støydemping.

– Jeg lurer på om det ville blitt bedre med noe dempende materiale under føttene. Hva med et tidobbelt lag med møbelknotter? Og en litt dyrere løsning: Korkgulv. For hans del er det jo lyden i pianoet som er viktig, ikke bassefekten i gulvet, foreslår Hr.Eriksen.

Andre foreslår at naboen anskaffer et elektrisk piano og bruker øreklokker, mens idaniel tenker i litt mer praktiske baner:

– Kunne man lage en liten "plattform" som pianoet (eller var det flygel) står på, som ville vært bygd opp av materialer som ikke overfører lyd like bra som et stenhard tregulv? Jeg kan lite om lyddemping, men noen løsninger må da finnes. Alternativt og mye mer tungvint er jo at du lager lydhimling.  

Vedtekter

– Finnes det noen vedtekter i sameiet? spør veteran andreasg i tråden.

– Ikke som hjelper i akkurat denne saken. Det er et nyopprettet sameie og vedtektene er fortsatt veldig løse. Det er uansett et sameie bestående av selveiere. Kan man da sette regler som forhindrer personer i å spille for mye instrumenter? spør KennethDreyer.

Han har prøvd å finne fornuftige formuleringer på hvordan det kan foreslås som vedtekter for sameiet, og utarbeidet følgende to forslag:

Forslag til ny vedtekt #1:
Bruk av musikkinstrumenter som plasseres på gulv eller i annen form er avhengig av å være i kontakt med bygget er bare tillatt innenfor gitte tidsrom og må utenom disse tidene søkes om til styret før bruk.
Tillatte tidsrom: Hverdager og lørdag fra 08-16.

Forslag til ny vedtekt #2:
Det er ikke lov å drive med næringsvirksomhet i bygget som krever oppmøte i sameiet fra kunder og leverandører for å utføre arbeidet. Styret kan gi dispensasjon fra dette etter søknad.

Juridiske løsninger

Dersom KennethDreyer velger å gå rettens vei for å løse problemet med sin pianospillende nabo, peker coiter på Eierseksjonslovens § 27. Her heter det at styret kan pålegge deg å selge leiligheten hvis du lar være å betale fellesutgifter, gjør skade, bråker eller unngår å følge vedtak som er gjort i sameiet.

I TV3-programmet ”Den jævla naboen”, som blant annet tar opp nettopp KennethDreyers tråd, antyder advokat Nils Christian Nordhus at pianospillingen trolig ikke vil falle inn under den juridiske forståelsen av ”bråk”, og at KennethDreyer derfor bør søke andre løsninger.

Den mest opplagte synes å være vedtektsendringer i sameiet, som vil pålegge pianisten å følge de nye vedtektene. I motsatt fall må han nemlig belage seg på å selge leiligheten.