1 158    4    0  

Bygge tomannsbolig på egen tomt

 24     0
Hei!

Jeg har en tomt på 1,8 mål og jeg føler en del av tomten kun gir meg ekstra arbeid i form av hagearbeid, uten av vi bruker arealet til noe. Lurer derfor på om jeg kunne skilt ut en ny tomt fra min egen tomt, bygget en tomannsbolig og solgt denne. Tomta er ganske flat og kommunale VA-ledninger ligger i veien rett utenfor tomtegrensa. Hvis det er lønnsomt skattemessig kan jeg bo i denne boligen ett år og leie ut min bolig før jeg selger. 

Tomta ligger i en middels stor by på østlandet og med god beliggenhet. Siden dette er et gammelt, etablert boligområde er det ingen tomter til salgs, men antar man burde kunne få 1-1,5 mill. for 8-900 m2 tomt hvis jeg selger kun tomt. Tomter i veletablerte boligområder burde være mer attraktive enn store byggefelt? Hvis jeg kan bygge en tomannsbolig til 5 mill når jeg stiller med egen tomt, og selge hver enhet for rundt 3,5-4 mill så kan det jo bli en fornuftig investering. 

Siden det er få som gjør dette så er det vel noe jeg ikke har tenkt på? Smile

   #1
 2 504     Asker     0
Største problemet mange har er cash. Uavhengig av den potensielle verdien, så kan ikke banken låne deg mer enn 5 ganger inntekt inkl absolutt all gjeld. Det betyr at du både må være gjeldsfri og tjene godt da en tomannsbolig typisk koster 7-10 mil å sette opp. Merk også at man gjerne må ha 30% egenkapital samt man gjerne får toppen 4,5 ganger inntekt ved nybygg grunnet høy risiko.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 24     0
Ja, med de tallene blir det ikke mulig økonomisk.

Kan det være mulig å få mellomfinansiering av banken når man skal selge en av boligene når nybygget er ferdig? Folk som bygger nytt hus har jo gjerne et annet hus som de ikke selger før det nye huset er ferdig?
   #3
 2 504     Asker     0
Joda. Byggelån er ofte en form for mellomfinansiering. Det er fort vekk det man må ha. Men husk da på at rentene der er brutale. 6-7% samt omkostninger. Men det er ikke sikkert de innvilger dette da du ikke skal selge det du nå bor i. Det ligger gjerne en forutsetning on salg av tidligere bolig og en takst på den.

Men dersom du ikke skal rive din bolig vil det nok ikke gå å bygge tomannsbolig. Tomannsbolig krever typisk tomter på ca 1400 m2 mens eneboliger er mer i gaten av 700-800 som min. Sjekk reguleringsplan. Men du kan dele din tomt, og bygge/selge der. Alvsbyhus er jo et alternativ på en flat tomt, da huset da kommer på ca 2,5 alt inkl. Standard deretter, men det er hus på tomt til tek10/tek17.
Signatur
   #4
 5 332     Tromsø     0
Tomannsbolig krever typisk tomter på ca 1400 m2 mens eneboliger er mer i gaten av 700-800 som min.

Wow. Det kommer nok veldig an på hvor man er og hva reguleringsplan eller kommunedelplan sier. Jeg bor i tomannsbolig bygd på tomt på under 400 kvm. Riktignok kun to treromsleiligheter i gangavstand til Tromsø sentrum. Jeg er vant til at litt lenger unna sentrum er 500 kvm en romslig eneboligtomt.

Altså må trådstarter først sjekke lokale planer. Hva er tillatt utnyttelsesgrad? Er det spesifisert hvor mange boenheter man kan ha per tomt? Er kommunen positiv til fortetting, gis det dispensasjoner?
Signatur