11,811    16    0  

Fuktverdi - Når kan vi starte med gips på vegger?

 5     0
Hei

Jeg har kjøpt meg en fuktmåler, men vet ikke helt hvordan den skal brukes.

Måleren skal brukes på et hus som er under bygging.

Målte i dag, og fikk verdier på mellom 17-18.

Når kan vi starte med gips på vegger? Hvilke verdier snakker vi om?

ivo
   #1
 496     0
Får du 17-18 er det sikkert RF (kanskje det står RH-engelsk forkortelse?). Stemmer det med 17-18 er dette lavt fuktinnhold, og platelegging kan startes.

Fant dette på nettsidene til Statens Byggtekniske Etat.


Tre og trebaserte materialer
Fuktinnholdet i tre og trebaserte materialer kan måles med små, bærbare elektriske måleinstrumenter. Ved hjelp av to metallstifter som stikkes eller bankes inn i trevirket, registreres fuktinnholdet på det aktuelle stedet. Det finnes mange typer slike instrumenter, og de fleste gir akseptabel nøyaktighet i området 7 - 25 vektprosent. Elektriske fuktmålere er bl.a. i bruk ved tekniske skoler, hos teknisk etat i enkelte kommuner, hos trelastleverandører og i byggmester- og entreprenørfirmaer.

Mens en uttørking pågår, vil fuktinnholdet være høyere inne i materialene enn nær overflaten. Det er derfor viktig f.eks. ved måling i en bunnsvill at stiftene når helt ned til den fuktigste delen. For å være rimelig sikker på at det ikke skal utvikle seg soppskader bør fuktigheten være lavere enn 20 vekt-% når konstruksjonen på ny lukkes.
   #2
 7     Østlandet     0
Hei
17-18 er fuktprosent. og måler vanninnhodet i treverk. Rh er relativ luftfuktighet og måler luften ved en gitt temperatur. Man kan ikke bruke slike måleinstumenter for å måle i gips. for det kreves egne tabeller og instrumenter og de er som regel meget dyre.
   #3
 1,003     buskerud     0
Jeg lokker aldrig en vegg som er over 18% fukt i treverket . Da får man veldig mye uttørking etter at veggen er ferdig ,og dette kan bli veldig synlig ved gulv og taklister ved at det blir glipper mot gulv og tak .Jeg vil helst ha 12% alltid under 15%
   #5
 63     på landet     0
vårt hus sto klissvått i mange uker før det ble tett. har ikke hørt noe om at de har målt fukt, ei heller har de hatt avfuktere inne... hvor stor sjangs er det for at dette huset faktisk var for fuktig før de begynte å isolere, plaste og plate det??? sto gjennomtrukket av vann i ukesvis...
   #6
 350     Norge     0

vårt hus sto klissvått i mange uker før det ble tett. har ikke hørt noe om at de har målt fukt, ei heller har de hatt avfuktere inne... hvor stor sjangs er det for at dette huset faktisk var for fuktig før de begynte å isolere, plaste og plate det??? sto gjennomtrukket av vann i ukesvis...


Spiller ikke så mye rolle om treverket har vært fuktig en gang. Spørsmålet er jo hvor fuktig det var når det ble plastet og platet. Så hvis det er gått måneder fra taket ble tett og til platene kom på veggen, kan det jo ha tørket opp av seg selv.

Nå skal det nevnes at det aldri i manns minne har vært så fuktig sommer som nå, hvertfall på østlandet, så det har ikke vært ideelle forhold for naturlig tørking.

Dette skal uansett de ansvarlige for oppføringen av bygget ha sjekket før de platet, så det er jo bare å høre med de. Det skal nok være notert ned...
   #7
 63     på landet     0
Det gikk ikke mer enn ca en mnd fra taket kom på til isolasjon og plast kom på. har etterlyst fuktmålings logg. Arbeidene er imidlertid stanset, pga andre store feil og avvik. Så her det nok mye som ikke er gjort etter forskriftene. kjedelig.

bex
   #8
 4,293     Østlandet     0
gran skal ha 15%fuktnivå ved måling med pigger i kjernen, målinger i alt annet en gran skal man egentlig bruke korrigeringstabell for at det skal bli riktig.  med korte pigger måler man ofte bare ytterste virke og man vill få unøyaktig måling, denne måling er også som regel endel lavere en hva kjerneverdien har.
Signatur
   #10
 63     på landet     0
men en billig fuktmåler kan vel ikke hjelpe oss å finne fuktverdiene inni stenderverkene??? vi trenger vel en skikkelig en med 'nåler' osv??? og trenger uansett litt hjelp med dette, vi må jo bak plasten osv....