6,295    10    0  

Har kjøpt drømmetomten, men hva nå?

 2     Rogaland     0
Hei.  

Nå har vi kjøpt oss tomt like ved fjorden i Strand kommune utenfor stavanger.  Det er en hjørnetomt på ca 900m2, terrenget er skrått og utsikten over sjøen er fantastisk:)  

Vi vil bygge hus med 2 etasjer + kjeller.  I utgangspunktet er det byggeklausul på tomten.  det vil si at vi må bruke Ryfylke trelast, som forhandler hus fra Østerhus og Byggmann.  Vi liker godt hus 640 fra Østerhus og Solglød fra Byggmann, men vi har også muligheten til å kjøpe oss fri fra klausulen for 200 000 kr.

Det som er saken er at alle rundt oss har meninger og kommer med gode råd om hva som er lurt å gjøre.  Noen sier at vi må gå for elements-hus fra estland eller noe sånt og at det vil lønne seg å kjøpe ut tomten, noen sier at vi bør bruke Ryfylke trelast men sette alt vi kan ut på anbud, noen sier at vi bør kjøpe tomten fri, få en arkitekt til å tegne akkurat det vi vil ha og så sette jobben ut på anbud.

Vi har overhodet ikke peiling på å bygge hus (selv om vi vet godt hva vi ivl ha) og trenger derfor å ha noen som har totalansvar for prosjektet.   Samtidig har vi jo ikke lyst til å betale mer enn det vi må.  ("Alle" sier at prisene på både materialer og tjenester er gått ned, men det avspeiles ihvertfall ikke i de prisene vi har fått...)

Vi ha fått med oss at dersom huset byggemeldes før 1/8 kan det bygges etter nåværende forskifter. Det hadde vi egentlig håpet å få til for da sparer vi rundt 200 000 på det huset vi ønsker oss, men så sier noen at vi må ha klar ikke bare tegninger men også kontrakt med alle under-leverandører før vi kan levere byggemelding.  Og det rekker vi nok ikke.  Noen som vet hva som er korrekt?

Vi ville være veldig takknemlige for svar fra noen som vet hva de snakker om, både når det gjelder styring av byggingen, økonomien i det hele og å velge ferighus kontra arkitekt-tegnet og elements-hus.

Må vel ta med at vi har kjøpt tomten for 1 200 000 og har fått ca-priser på hus inkl. leilighet på ca 300 m2 for 3 300 000.  Høres det reelt ut?  Vi skal ha laminat istedenfor parkett og trenger ikke det dyreste av fliser osv men vil likevel bygge drømmehuset.

Mange spørsmål dett(",)  Håper noen har svar?

Hilsen Marianne

   #1
 178     Halden     0
Råd nummer 1: Ansett en rådgiver. Selgere og byggledere hos husprodusentene er hjelpsomme og gir mange råd, men det er tross alt de som sitter igjen med pengene. Har dere en uavhengig rådgiver har dere en person som kontrollere og snakke deres sak dersom (når) noe blir feil.

Råd nummer 2: Husk at dere gjør deres livs største investering. Ikke gjør ting halvveis for å forbedre siden, det blir ikke gjort.

Råd nummer 3: De 200.000 dere ikke må betale med en gang betaler dere antagelig i oppvarming i løpet av noen år. Tenk også over årsaken til at det er billigere. Får dere et avslag for å bygge etter gamle forskrifter er det nærliggende å tro at den som bygger ikke har en plan for å bygge etter nye forskrifter. Hvordan kan firmaet være oppdatert fagmessig fra før om de ikke har lagt planer for en så profilert forandring?
   #2
 1,003     buskerud     0
Kan noen sette opp et regnestykke som viser at det lønner seg å bruke 200000,-
ekstra å bygge etter de nye forskriftene . Det er ikke mulig å spare inn den investeringen,men ut fra miljøhensyn er det posetivt.
   #3
 3,955     0
Hvor har dere tallet 200.000 fra?

Alle kurs jeg har vært på og de ørtogførti samtalene jeg har hatt med selgere og arkitekter osv har hatt tall som ligger mellom 50' og 100'. !?!

   #4
 533     Romerike     0

Råd nummer 1: Ansett en rådgiver. Selgere og byggledere hos husprodusentene er hjelpsomme og gir mange råd, men det er tross alt de som sitter igjen med pengene. Har dere en uavhengig rådgiver har dere en person som kontrollere og snakke deres sak dersom (når) noe blir feil.


Vi er også i gang med prosessen; har kjøpt tomt og strever med å finne et hus som passer tomt, byggebestemmelser og økonomi.

Hvor kan man finne en slik rådgiver? Gule sider? Noen som har anbefalinger? Skal bygge på nedre Romerike..
   #5
 3,955     0
En guide til de ulike byggekravene

I dag har du som husbygger flere alternativ når du skal bygge nytt hus. Du kan bygge etter kravene fra 1997, du kan bygge en lavenergibolig og du kan bygge etter kravene fra 2007.




Byggemelder du innen 1.08.09 kan du bygge etter byggeforskriften fra 1997, og du kan bygge en lavenergibolig. En bolig etter kravene fra 1997 har i hovedsak lavere krav til tetthet og isolasjon enn en bolig etter de nye byggekravene fra 2007. Du kan spare 70.000 til 100.000 kroner på en normal enebolig ved å bygge etter 97-krav.

Du kan også velge en lavenergibolig. Med en lavenergibolig sparer du omtrent 50% av dine utgifter til oppvarming sammenlignet med en bolig etter 97-kravene.

Bygger du etter kravene fra 2007 får du en bolig som har omtrent det samme energiforbruket til oppvarming som en lavenergibolig. I tillegg får du meget god bokomfort siden kravet til tetthet er skjerpet i forhold til kravene fra 1997.

I oppstillingen under ser du hovedforskjellene på kravene fra 97 og 07:
- Minimum 20 cm isolasjon i vegg (15 cm etter 97-krav)
- Krav til husets tetthet er 2,5 luftutskiftninger per time (4 luftutskiftninger etter 97-krav)
- Krav om balansert ventilasjon (Ikke krav etter 97)
- Krav om nattsenking av innetemperatur (Ikke krav etter 97)
- Krav om alternativ oppvarmingskilde forruten elektrisitet (Ikke krav etter 97)

Byggemelder du etter 1.08.09 er du nødt å bygge etter 07-kravene. Det er uvisst om begrepet lavenergibolig blir videreført og eventuelt hvilke krav til en slik bolig vil være.

Dette er stjelt illegalt fra www.vestlandshus.no og der står de tallene jeg har fått høre fra andre også. 70' til 100' besparelse..
   #6
 178     Halden     0
tømrerbob: Jeg har dette fra en tidligere forleser som er utdannet siv.ing og har jobbet som rådgivende ingeniør. I regnestykket hans (som jeg nå bare har tallene fra) vil et hus på 160m2 koste 70.000 ekstra. Renter og avdrag var da på 5100, mens redusert strømutgifter var på 5700. Tallene er fra høsten 2006, etter at høringsrunden var avsluttet.

Tallene vil selvsagt variere med renteendringer og strømpriser, men lånekostnadene vil etterhvert bli borte. Strømutgiftene vil alltid være der, og strøm er noe som garantert ikke blir billigere.

Så lenge motargumentene stort sett er at "jeg bruker ikke så mye strøm" og "det er ikke mulig" velger jeg å tro på fagpersonen som har regnet på det.

aeon: Søk etter rådgivende ingeniører. En arkitekt er også et alternativ, dersom han/hun har erfaring med å koordinere byggarbeider. Forklar hva dere ønsker hjelp med og spør etter referanser.
   #7
 41     Rogaland     0
hei Marianne.

Be om et møte med kommunen du skal bygge i for å klarlegge det.  Som du vet skal jeg bygge. Jeg har ikke underleverandørene klar med ansvarretter. Jeg har godkjent byggesøknad, men ikke IG (igangsettelsestillatelse) før alle underleverandører og ansvarretter er på plass.

synes det er litt rart at prisene dere har fått på hus nå er etter 97 standarden. Da jeg fikk tegnet og tatt inn anbud i 2006 brukte alle som en 2007 standarden. Hva er prisen pr kvm.

I dette linket under kan du se hva en rådgiver (i Stavanger) kan hjelpe deg med.

http://www.ringring.as/7c7ce25f-66ae-430e-b1d4-dcce3fa58a95-20.html

AEON

rådgivere finner du i linket under

http://www.google.no/search?q=r%C3%A5dgivende+ingeni%C3%B8rer&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nb-NO:official&client=firefox-a

Priser varierer vannvittig fra produsentene.

   #8
 1,003     buskerud     0
Skal man regne på dette må man ta kapitalkostnader og den er på ca 10%.Og 10% av 70000 er 7000 . Man sparer ikke 7000 i året på de nye tek kravene.
   #9
 178     Halden     0
Kapitalkostnad eller kalkulasjonsrente? Med dagens rentenivå ville jeg uansett ikke satt noen av dem såpass høyt.

(Dette hjelper forresten ikke mavi stort. SNart på tide med egen tråd?)
   #10
 3,258     Akershus     0

Vi liker godt hus 640 fra Østerhus og Solglød fra Byggmann, men vi har også muligheten til å kjøpe oss fri fra klausulen for 200 000 kr.


Kredittsjekk selskapet, ta oppslag i de registre som er åpne og se om det er verdt å vente på en evt. konkurs, er jo relativt vanlig i disse tider. 200 000,- å spare i såfall.
Signatur