6,979
11
1
Hva bør vi spørre om på første møte med husleverandør ?
10
0
Etter mye planlegging har vi omsider valgt huslevrandør, og første møte er rett rundt hjørnet. Men hva bør vi få avklart på dette møte? Vi har laget oss en lang liste med endringer vi vil ha gjort i forhold til kataloghuset, og har tegnet huset slik vi vil ha det i målestokk. Men er det noen viktige ting en bør få avklart ? Er takknemlig for svar for når det gjelder å bygge nytt er vi helt grønn.
Det kan være lurt å ta et "første møte" med 3 - 5 ulike leverandører. Det kan være lærerikt, dere kan se nye muligheter, dere får et bedre grunnlag for å vurdere leveransene både hver for seg og opp mot hverandre, og så videre.
Det er mengder av ting som skal avklares. Endringer har du vært inne på; disse må dokumenteres skriftlig og nøyaktig.
Hva som er er inkludert i leveransen må også være avklart; det bør finnes en detaljert, grundig leveransebeskrivelse. En ting er hva som står der, en annen ting er hva som ikke står der. Kanskje det ikke står der fordi det er mer eller mindre "selvsagt" at det er inkludert, eller kanskje det ikke står der fordi det ikke er inkludert... Det som ikke står der er ting dere kanskje må sørge for selv, så å finne ut hva som ikke står der kan være viktig. Sammenlign gjerne med leveransebeskrivelser fra andre leverandører. Sjekk at dere har en plan for å ta hånd om leveransene som ikke kommer fra husleverandøren; det kan kanskje være graving, sprengning, ringmur, plate, inntak for vann og elektrisitet, sparkling, maling, gulvbelegg, eller annet.
Typisk vil det være flere selskaper involvert på leverandørsiden. Typisk vil et katalogselskap få med seg elektriker og rørlegger, og kanskje andre andre yrkesgrupper også. Kanskje vil tømrerlaget også være innleid. Få frem hvem som skal være med på prosjektet.
Spør etter referanser, gjerne et par hus som er under bygging og et par hus som er ferdige nylig. Ta en prat med disse referansene. Det kan godt være at de synes det er fint å få fortelle litt om prosjektene sine eller at de synes det er fint å komme i kontakt med andre som bygger med samme selskap.
Når du spør etter referanser, så få referanser for underleverandørene også.
På et eller annet tidspunkt må dere få en framdriftsplan. Sørg for å få denne før (eller samtidig med at) kontrakten underskrives. Har dere en framdriftsplan så er det et viktig grunnlag for å få leverandøren til å stå på, siden det under visse omstendigheter kan bli snakk om dagbøter hvis ferdigtidspunktet ikke overholdes.
Forslagene fra katalogselskapene vil ofte være gode. Det kan forenkle livet for begge parter hvis dere godtar standardløsninger der det er mulig. Der dere ønsker avvik fra standard bør dere være "gode kunder" og kommunisere klart og tydelig hva dere vil ha, kanskje med tegninger, bilder av andre prosjekter, referanser til kataloger, eller lignende.
Få en positiv tone med leverandøren. Dere skal kanskje samarbeide om mye, og mye skal kommuniseres og avklares. Men ikke vær naive og godta hva som helst. Ikke vær positive for enhver pris. Det er lov til å ta timeout og si at det er ting man må tenke på før man kan ta en avgjørelse.
1) Be leverandør komme med et pristilbud (Ikke fortelle hvor grensen deres ligger)
1a) Forhandle på pris, rimeligere løsninger osv er også viktig å diskutere.
2) Be leverandør spesifisere hva tilbudet IKKE inneholder (På denne måten er leverandøren låst dersom han midtveis sier at pipe ikke er inkludert i prisen, selvom den ikke står på IKKE listen...)
Lykke til, bygging er gøy!!!
Skriver også i INTERIØRbloggen
Dette hørtes bra ut.
Gode råd!
Av og til kan det være umulig for en selger å gå mer ned i pris; da kan det være lettere å prute på hva som skal være involvert i prisen.
Er dette egentlig mulig å kreve?
"Hvor er HEISEN vår? Den står jo ikke på ikke-listen deres!"
Skriver også i INTERIØRbloggen