396    5    1  

Hvordan velge husleverandør, megler osv.? Erfaringer

 10     0
Hei.

Jeg synes å velge husleverandør, bolig eller hvilken megler man skal kjøpe av, er et et utrolig stort valg, og føler jeg blir nesten mer og mer usikker.

Husleverandørene kan være vanskelig tilgjengelige, men jeg forstår at de også kan ha vanskelig med å legge ned mye kostbar tid for noen kunder som som de kanskje ikke anser som reelle.

Jeg lurer på om dere kan dele hvilke erfaringer dere har fått av å gå inn i en byggeprosess, og hvilke tanker og vurderinger dere tok når dere valgte den spesifikke husleverandøren, eller det nye huset som ble kjøpt. Det kan være alt fra hvilke husleverandører dere besøkte, hvordan dere ble motatt, oppfølging, hva de spurte om osv.

Når man kun har bodd i brukte hus eller leid, og ikke har kjøpt nytt hus før, syns jeg dette er et stort steg å ta, og ofte vet man ikke engang hvilke spørsmål man bør stille. Jeg trenger en husleverandør som jeg får tillit til, men veien fra å ha kontakte dem for første gang på e-post, til å tillitsfullt ta dem i hånda, og få et prosjekt hvor jeg kan etablere meg, ser fortsatt lang ut.

Jeg trenger hjelp, og lurer på hvordan dere klarte å velge.

Eksempelvis har jeg opplevd husleverandører som gir tilbud over e-post, uten jeg har møtt dem enda, noen tilbyr seg å avlegge besøk hjemme hos meg på kveldstid. Flere av byggefirmaene har ofte gamle og uryddige kontor, og mulig dette også gjør meg usikker? Kanskje mange snakker for mye om sine og firmaets kvaliteter, og for lite smalltalk?


   #1
 2 513     Asker     1
Bygge hus er en stor kontrakt, så her er det bare å forvente at husleverandør legger ned arbeid. Si dette er 10-20 ganger dyrere enn en bil, så bør du jo tenke at de skal legge ned hvertfall 10-20 ganger en bilselger.

Da vi skulle velge leverandør gikk vi til alle leverandører av litt størrelse i området. De som ikke kunne lage spesialtilpasset, ble umiddelbart diskvalifisert.

Det neste var kjemi. Jeg måtte føle at personen så oss og våre behov. At det personen da sa var det vi burde ha med og de ville prise var i samme klasse som det vi ønsket. En leverandør f.eks sa at vi evt måtte huske å be om isolasjon av innvendig vegger!! «Er det ikke standard utbrøt jeg.  Problemet var ikke at jeg må betale for det, man betaler for alt, men det får deg til å tenke «hva annet må jeg selv huske å spørre om? .

For oss falt valget derfor på Mesterhus Asker og Bærum. Og glad er vi for det så langt. Sikkert ikke billigst, men når bygget reiser seg ser jeg kvalitet. Det har gjerne også mye med byggmester, prosjektleder og de som er på site, men her er det hvertfall på topp. De tegnet skisser før jeg ga en eneste krone. Hele lay-out var ferdig. Deretter signerte jeg. 

Så oppsummert:
- gå på møter hos alle du kan komme over. Det skal være face-to-face. De som var dårlig på respons ble diskvalifisert.
- tenk at du skal betale disse menneskene 4-7mil ca
- spørr og grav
- besøk minst 3-4 leverandører så du vet hva markedet har. Gjerne fler
- be om referanser.
- si gjerne at du leter etter leverandør at du besøker fler. La de selge seg inn.
- kommer sikkert på flere ting senere.
- I Asker/Bærum er det null stress å velge Mesterhus. Kjempe bra!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Hei, takk for bra svar.

Det der med den innvendige isolasjonen var et kjempeeksempel på hva man må spørre om. Ofte er det en lav huspris, med kun de enkleste og billigste overflatevalgene, som de opererer med. Enkelte kunder er ikke sikkert er klare over hvilke muligheter man har heller, jeg vet hvertfall ikke om alle mulighetene som finnes. Pristilbudene jeg har fått er masse tekst som jeg må lese selv - det blir mye som jeg ikke forstår meg på.

Den muligheten, der hvor man får skissert gratis, høres flott ut, men mange byggmestere velger å henvise meg til en arkitekt eller må ta seg tilleggsbetalt for denne tjenesten. Jeg vet om noen som fikk en byggmester til å tegne og spesialtilpasse til de ønskene kunden hadde. Det tok sin tid, og prisen ble ikke beregnet før de var fornøyde med skissene. Prisen for selve huset ble langt over hva de hadde råd til, og de mistet motivasjonen slik at det ble brukthus i stedet. Jeg, slik som dem, har ikke så gode forutsetninger til å vite hvor mye evt. tilvalg og tilpasninger vil koste, og lurer på hvordan de opplyser om prisene underveis og om de treffer. Samme gjelder for de husleverandørene som ikke leverer grunnmur eller graving. Det må være fælt å legge ned så mye tid på drømmeboligen sin, og for å høre en til to måneder etterpå at drømmen er urealistisk, fordi det er en bolig for mange flere millioner enn det man har, som man ønsker seg..

   #3
 92     0
Tenk og tegn litt på egenhånd. Regn ca 25 000 per kvm. Ta kontakt med en leverandør når du føler du har noen tanker om hva du ønsker deg.

Vi skisset litt i roomsketcher, hadde noen tanker om utseende og byggestil, og hva som var viktig. I tillegg til et budsjett. Vi var bare hos Hellvik Hus. Det var nok. Prisen per kvm var som forventet, og standarden er god. Veggene er isolert, vinduene er natre, det er parkett på gulv, spotter i taket. Når vi hadde et budsjett fant vi løsninger for å klare det, med en funksjonell og moderne standard.
   #4
 83     0
Eg vil seie at 25000 per kvm kjem veldig an på kva for kone (interiørarkitekt) du har, og kva for ambisjonar du har for heimeautomasjon, VVB etc. Ferdighusprodusentane og tømrarane som leverer dei tener sine pengar på endringsordrer. Så få mest mulig i kontrakta.
   #5
 92     0

Eg vil seie at 25000 per kvm kjem veldig an på kva for kone (interiørarkitekt) du har, og kva for ambisjonar du har for heimeautomasjon, VVB etc. Ferdighusprodusentane og tømrarane som leverer dei tener sine pengar på endringsordrer. Så få mest mulig i kontrakt.


Det er klart. Vi ender på rundt 20 000 uten tomt. Andre ender på 35 000. Poenget var bare at det koster omtrent noe sånt for et normalt hus. Det var ment som en pekepinn, ref. paret han nevnte som bommet med flere millioner.
Har du 4 millioner er 200 kvm en liten grense liksom. Du får i 300 kvm. Mellom der begynner gjerne kompromissene å bli betydelige. Får du 100 kvm for 4 000 000 har du en standard som nærmer seg ufornuftig høy.
   #6
 83     0
Poenget er at standardprisen er med kjipe kvaliteter. De fleste vil ønsker å oppgradere fra det. Vi hadde ca 10 prosent buffer, og går nok over denne også, men det er med rehabilitering, og mange overraskelser.