182    9    1  

Isolerer et hyttebygg med 10 + 5 cm, hvor legge dampsperren?

 4     0
Hei folkens!
Jeg har hjulpet en venninne å bygge noe som vel må kalles en blanding av utebod og hytte, altså et lite anneks på hytta hennes. Vi planla først 10cm yttervegger, men har senere bestemt oss for 10 + 5 cm. Altså isolert 10 cm stående og 5 cm liggende på innsiden.

Planen min var da å legge dampsperren helt til slutt, rett før innerpanel. Men idag har så venninen vært på pub og truffet en svensk snekker som sier at dette er feil. Han ville lagt dampsperren i mellom de to lagene med isolasjon, slik at elektriker og rørlegger kan gjøre sitt i 5 cm laget uten å måtte lage hull i plasten. Jeg tenker at der det blir hull, bruker jeg dampsperretape.

Han forteller henne at dette er norsk byggestandard, og at den måten jeg gjør det på ikke er det. Så da lurer jeg på hva folket her inne mener? Jeg mener at den isolasjonen som ikke da får noen dampsperre på innsiden (5 cm laget), vil kunne suge til seg masse fuktighet fra inneluften, i form av pust, svetting, vasking og matlaging. I tillegg ska det sies at dette er et bygg som er tenkt uoppvarmet hele vinteren.

Jeg har også spurt en annen venn av meg som er tømrer. Han mente at jeg gjorde det på riktig måte, og at 10 + 5 cm isolasjon er for lite til å ha dampsperre mellom lagene. Her ville han lagt damperren innerst, sier han. Derimot hvis det hadde vært snakk om 15 + 5 cm, så hadde begge løsninger vært mulige.

Vi har vært der 2 helger på rad nå, og denne vinteren har det vært fryktelig fuktig luft der. En badekåpe som hadde hengt inne i hovedhytta (som ellers ikke bærer noe preg av fukt) var så fuktig at den kjentes omtrent som den kom rett fra sentrifugen i en bra vaskemaskin. Hadde den hytta vært isolert med dampsperre i midten da, så ville jeg tro at den innerste 5 cm med isolasjom vil være omtrent like fuktig som denne badekåpen var.

Noen som har synspunkter på dette? Smile

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
10+5 er for tynt til å trekke inn dampsperre

Står det mye ikke oppvarmet så er det veksel varmt bygg IG en kan vurdere å bruke dampbrems e.l I istedenfor dampsperre
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for svar! Smile
Men hva mener du med "å trekke inn dampsperre"? Mener du jeg skal ha den innerst, imellom eller ikke i det hele tatt?
   #3
 2,779     0
10+5 er for tynt til å trekke inn dampsperre

Det var ikke det den gangen man la 15cm totalt i vegger i bolighus. Kjenner du eksempler på noen slike med fuktskader?

Nå med 20 cm totalt, så er det fortsatt max 5 cm på varm side som er normen, dvs max 1/4-del på varm side, mot 1/3-del tidligere.

Med "inntrukket" dampsperre menes å legge den lenger "inn" (egentlig UT mot kald side...) i veggen.
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg leser bare boka og da er det for lite isolasjon utenfor hvis en legger 10cm isolasjon - dampsperre - 5cm isolasjon - inne

Men som jeg nevner står det ikje oppvarmet mye av året så bør det ha mulighet til å tørke opp innover også og da bør en ikke ha tett dampsperre på innsiden heller. Dampbrems er ok.
  (trådstarter)
   #6
 4     0
Ok, utfra disse svarene så ser det ut som det blir på min måte. Altså dampsperre innerst. Jeg registrerer anbefaling om dampbrems istedet for dampsperre, men jeg leste i en annen tråd her at det koster ca 6000 kr for en rull, og dampsperre ca 300. Kjenner jeg venninnen min rett da, så tenker jeg det blir dampsperre. To andre bygg bygget på samme måte på 60-tallet står på tomten, og ingen av de bærer preg av fukt inne.

Nå kan det kanskje hende at det blir endel kortere vintere fremover, så da kan det jo hende at det ikke blir så mye av året den står uoppvarmet. Denne vinteren har hytta vært i bruk med jevne mellomrom. Det har også vært så fuktig denne vinteren at jeg har anbefalt henne å vurdere noen frostvakter for å tørke opp litt - hvertfall hvis slike vintere blir en vane.
TDJ
   #7
 1,627     Asker      0
Hva er hensikten med 15 cm isolasjon og dampsperre dersom bygget ikke skal benyttes i kalde perioder / vinter ?
Forstår at dette er et lite anneks / "utebod", men TS nevner også fukt-genererende aktiviteter som pust, vasking, matlaging etc... i "uteboden" ?!

Korrekt plassert dampsperre i OPPVARMEDE bygg med 10 + 5 cm isolasjon er å ha dampsperren innerst mot varm sone. Trengs minimum 15 + 5 for inntrukket sperre. Hoved-argumentasjon for inntrukket dampsperre er Tek 17 sine krav om trykktesting av nye boliger. Er umulig å etterkomme dersom k-rør og veggbokser gjennomhuller dampsperren. Samtidig må en sikre at duggpunkt-temperatur på inne-luften IKKE inntreffer i de innerste 5 cm med isolasjon, derfor minst 15 cm utenfor. Tek 17 setter også totale u-verdi krav til boligen som tilsier min 15 cm isolasjon.

Synes det blir sammenblanding av snørr & barter her; enten bygger man en "sommerstuga" (!) som puster godt og ikke trenger særlig isolasjon (men derimot svært god ventilasjon..) eller så bygger man en vinter-isolert bolig..
Skal denne så stå uoppvarmet om vinteren bør man tenke 2-3 ggr på bruk av dampsperre uansett om denne koster 6000-/rull (?!?) eller 300.

Kan ellers sterkt anbefale Meaco sin DDL8 Standard avfukter dersom fukt blir (for) problematisk.
Signatur

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Det kan godt hende at en vindsperre duk er et bedre alternativ enn dampsperren hvis dette står for det meste uoppvarmet.
TDJ
   #9
 1,627     Asker      0
Er vel antagelig vindsperre under ytterpanelet også..?

Har noe erfaring med typiske "sommerstuer" som har stått i mange mannsaldre uten noen form for skade/råte, men de har ikke blitt benyttet om vinteren eller i langvarig kaldt vær. Typisk konstruksjon har vært vindsperre (asfalt papp) under kledningen, 5 - 10 cm isolasjon i reisverket og trepanel innerst. Overhodet ingen dampsperrer !. Så mange ventilasjons-luker som mulig, stort sett alltid åpne. Elektrisk og/eller vedfyrt.


Signatur