2,905    2    0  

Kjøpe innflytningsklart hus fra husprodusent.

 4,148     Oslo Vest     0
Det er ikke enkelt å kjøpe hus i dag da man ikke finner informasjon som gjør at man kan sammenlikne hus på like vilkår. Jeg forutsetter at huset er innflytningsklart og iht TEK 10, settes opp i elementer, entreprenør bruker kontrollsystemer, innehar Sintef-godkjennelse og norske ansvarsretter brukes.
Prisen per kvm BRA vil ligge mellom kr. 18 og 23.000,- per kvm når huset er ferdig og innflytningsklart. Tomtekostnader, opparbeiding og tilkobling er ikke medtatt.

Det aller viktigste å ta hensyn til er tomtens beskaffenhet, størrelse og regulering.  Med tanke på de energikravene som gjelder skal man ha i bakhodet at det vil være lite vinduer mot nord og desto flere mot sør. Har man størrelsen på tomten og regulering har man definert hvor stort man kan bygge. På dette tidspunktet kan man gå til anskaffelse av huskataloger for å få inspirasjon.  Et like viktig moment er å definere sine egne behov. Her skal man bruke mye tid og ha i bakhodet at det koster å bygge hus.

De færreste finner drømmehuset i en katalog, men det er mye inspirasjon å hente og neste punkt vil da være å finne husleverandører.  Noen tegner gratis, andre har bare kataloghus og firma som oss tar fra kr. 25,000,- for arkitekttegne et hus. Fordelen med å få en arkitekt inn på dette tidspunktet er å finne de arealeffektive løsningene slik at man kan bygge huset så arealeffektiv og lite som mulig. En arkitekt som har erfaring med elementproduksjon vil på dette tidlige tidspunkt kunne varsle i fra hva som er typisk fordyrende løsinger, som store spenn,  hjørnevinduer osv, slik at man slipper store endringer og sjokk. For mange kan det være vanskelig å tolke regulering og dennes krav til strøkstilpasning og en arkitekt kan lettere både forklare dette og ikke minst tilpasse huset slik at det er større forutsigbarhet for at huset får en byggetillatelse. En arkitekt vil kunne tilpasse et hus slik at rørføringer til ventilasjon og vann ikke fører til fordyrende løsninger.

Når det gjelder pris så er det totalpris som er avgjørende, ikke en prisliste som ikke er komplett. Her går mange i den fellen og tro at prislisten er lik innflytningsklart hus. Å derfor kun få en prisliste gir ingen indikasjon på hva huset vil koste og den som ikke er selvbygger vil ha liten kunnskap om både å finne ut hva som mangler samt å prissette dette. Skal man først sette i gang bør man ha i bakhodet mitt prisleie og så innhente en pris på et innflytningsklart hus. Derfor bør man skriftlig ta kontakt med husprodusenter og be om et møte hvor man bruker tid på de potensielle husene som kan være av interesse. Mange klager over at man ikke får svar, men skal man først kjøpe hus bør man ta seg tid til et møte, det er alltid lettere å få kunnskap på denne måten. At noen ikke responderer raskt nok kan være både feil med en mail og stor arbeidsmengde. Opplever man det kan man selvsagt gjøre nye forsøk, men man kan også velge å se det som at denne produsenten har ekskludert seg selv.  Med det viktigste er alltid å få et møte og presentere sitt prosjekt, ikke bare få tilsendt kataloger.

Et besøk på ferdig prosjekt vi alltid kunne hjelpe på forståelse av hvordan håndverket utføres. Man skal dog merke seg at det som for en kan virke positivt kan virke negativt for andre. Jeg skal gi to eksempler.  Når jeg gir pris på et prosjekt så tar det inntil to uker. Noen kunder sier at det  tar ALT for lang tid, siden andre kun bruker timer på å gjøre det. En profesjonell utbygger sier derimot at kun to uker er flott, da skjønner han nemlig at vi både beregner statikk og tilpasser planløsning til rørgjennomføringer osv.  Et annet eksempel er  å si nei til et forslag fra en kunde. Kunden har en forståelse av at han alltid har rett, men gjennomførelsen eller forslaget lar seg ikke gjennomføre på grunn av økte kostnader eller tekniske begrensinger og det vil da være riktig å varsle om dette. I mine øyne er det av interesse for kundens prosjekt at man innimellom må si nei til forslag og heller finne en god løsning i fellesskap.

Man skal vite at det på grunn av de nye energikravene er krav til balansert ventilasjon og tetthet, og at oppvarmingsløsninger er blitt dyre, selv om man skal bruke mindre energi. Det er normalt sett vanskelig å gi pris på sekundet siden en ventilasjonsanlegg og oppvarmingsanlegg skal tilpasses hvert enkelt husprosjekt. Her på forumet oppyses det om minstepriser, men disse prisene er ikke realistiske i ethvert prosjekt, siden en husprosent ofte velger litt bedre kvalitet enn det aller billigste.

Bruk tid på leveransebeskrivelsen og vit hva som står i kontrakten. Bruk bankens takstmann for å få hjelp til å gå gjennom dette. Ikke betalt innstørre forskudd enn det som følger av loven. Få bankens takstmann til å kontrollere hva som er utført FØR dere betaler. Delta på byggemøtene og husk at all kommunikasjon SKAL være skriftlig! Det vil si at en telefon og avtale alltid følges opp med en mail.
Ha også i bakhodet at det er entreprenøren  som er ansvarlig for hva som foregår på byggeplassen, selv om det er deres bygg. Det vil si at dersom dere på en eller annen måte blir skadet er det entreprenøren som er ansvarlig. Det vil si at dere ALLTID skal ta kontakt med byggeleder når dere kommer, få utlevert en hjelp og så gå sammen med ham. Jeg setter dette litt på spissen nå, men det er byggeleder som bestemmer på byggeplassen og jeg som selger må også gjøre det samme som dere, varsle, få utlevert en hjelm og så gå der under oppsyn.  Det har kun med sikkerhet å gjøre.
Er dere usikre på hvordan dette fungerer i praksis så ta med bankens takstmann og la han se og kontrollere kontrollsystemene slik at dere har sikkerhet for kvaliteten på det som utføres. Som byggherre skal dere ha en aktiv rolle, og bli gjerne med å gå daglige runder for å sjekke avvik.

I en del innlegg på dette forumet er det kommet innspill om at man skal bruke mye tid på å prute pris osv. Jeg synes dog at det er andre ting som er betydelig viktigere. Det er å få tegnet et arealeffektivt hus og få en fornuftig pris for det huset, det er å sørge for å bruke byggeblankett 3425 og betalingsbetingelser iht til loven, det er å VÆRE sikker på at kontrollsystemene brukes og finnes, det er å være sikker på at ansvarlig søker gjør papirjobben på en skikkelig måte, det er å vite at Sintefgodkjennelsen foreligger, det er å vite at entreprenørens forsikring av prosjektet foreligger og at byggeleder er kompetent og kjenner til den huskonstruksjonen  som foreligger, at husleverandøren ivaretar alle sikkerhetskrav og ikke minst at dere har fått en seriøs fremdriftplan som følges.

Man skal vite at kvalitetssikring koster og at bruk av kontrollsystemer tar tid, men er nødvendig. Den entreprenør som sier at han ikke gjør feil og derfor ikke trenger å bruke systemet tar feil og ved et tilsyn (som det blir mer av i fremtiden) vil man ha store utforinger med å dokumentere hva som er gjort i huset.

Man skal vite at iht det nye regelverket så blir det nå mye mer tredjepartskontroll og man har ikke lenger muligheten til å kontrollere seg selv. Det vil si at man er nødt til å gjøre ting iht til gjeldende regelverk og at dokumentasjon for Sintefgodkjennelse for elementene SKAl fremlegges og er en del av dokumentasjonen som PBN skal ha.

Det jeg har forsøkt å vise er noe av gangen og noe informasjon for hvordan man kjøper hus hos en husprodusent. En husprodusent MÅ følge regelverket og fremstår nok betydelig mer konservativ enn de fleste på dette forumet . Dog skal produsenten gi garantier og kjøper har reklamasjonsrett i 5 år og da må alt være iht til regelverket og i en eventuell konflikt vil man i en rettssak bli bedømt ut i fra gjeldene regelverk.

Kjøp av hus krever kunnskap og innsats i fra tiltakshaver og ved å ha noe av det jeg har beskrevet over i bakhodet  vil man forhåpentligvis kunne være noe mer forberedt når man skal kjøpe hus.

Lykke til
Signatur

   #1
 5,112     Troms     0
Bra innlegg Incognito og god lesning (bør være ihvertfall) for en som er i startgropen til å bygge hus.
Veldig enig i dine kommentarer på tidsbruk, prisliste osv. Mange ser seg blinde på katalogprisen og går for den billigste uten å vurdere leveransebeskrivelsen. Dette gjør nok at mange umiddelbart velger bort enkelte leverandører (eksvis deg) fordi man ser utelukkende på pris. Realiteten viser seg ofte bli at dine priser er like gode som en annen leverandør til slutt.

Det er totalprisen som er viktig og jeg liker måten du priser på hvor alt er med, kontra en leverandør som "struper alt" i sin prisliste slik at kunden må gjette, eller enda verre får en sluttregning som er mangedoblet ift opprinnelig katalogpris. Da er det nok forseint å klage.

Er en del her inne som har signert kontrakt og så finner ut at de enten er låst til underleverandører eller opplever at huset i katalogen til 2 mill plutselig mangler masse "deler" som blir tilbalg.....

Å få pristilbud på under 2 uker er jo veldig raskt og meget bra. Når vi hentet inn våre tilbud så var ca 3-4 uker normal tid. Selv da var det mange mangler som var utelatt og som måtte regnes inn i etterkant siden jeg nok hadde litt flere spørsmål til leveransebeskrivelser enn gjennomsnittskunden  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4,148     Oslo Vest     0
Takk for innspillet. Jeg vil samtidig betone dette med kvalitetssikring. Det er kjent at det er mange feil i byggebransjen, spesielt med våtrom. Det å ha de nevnte kontrollsystemene og se at de brukes kan ikke tillegges nok vekt. Når entreprenør "tvinges" (han skal bruke dem) til å bruke kontrollsystemen og dokumentere alt han har gjort er det å håpe at han også tar sitt ansvar og gjør en jobb og følger regelverket. Det tar ekstra tid å sjekke dette, men er helt avgjørende for at man skal overleve et tilsyn. Uten denne dokumetasjonen MÅ man f.eks åpne gulv og vegger i et bad for å sjekke at alt er gjort korrekt.

Signatur