13 888    25    0  

28% fradragfor gjeld, hvordan blir dette fordelt?

 366     0
Vi står jo sammen på lånepapirene, men han har altid mest gjeld i ligningspapirene, nå tjener han jo tre ganger så mye som meg og da, men.....
Men hva med det fradraget, det på 28% eller hva det er, hvordan blir dette fordelt, ja for vi får vel ikke 28% HVER i fradrag........himmel, det hadde vert noe.... Shocked ;D

Men altså, hvordan funker dette?

   #1
 346     0
28 % er rentefradraget. Dvs du får 28 % av rentene du betaler trukket fra på inntekten så din "allminelige" inntekt synker. så hvis du har 100000 i renter i året får du trukket fra 28000 på Bruttoinntekten din og skatten beregnes fra det "nye" beløpet, litt enkelt forklart.
Signatur
   #2
 516     0
Det er kun en av dere som i utgangspunktet får fradragene på skatten. Vil man dele disse, må man gå til ligningskontoret å si ifra.
Det spiller forsåvidt ingen rolle hvem som får hva. Jeg går sterkt utifra at dere bruker skattepengene på å betale ut den enes evt baksmell.
Hos oss er iallefall ikke tilbakebetaling av skatt tilgode lommepenger for den som får igjen penger.
Signatur
   #3
 124     Gol     0
Sånn rent bankmessig så kan det kun stå ett navn på lånet, dvs banken sender inn årsoppgave på lånet til kun en person.
Hvis begge står som eiere og begge har en brøksmessig eiendel i huset, kan man fordele rentefradraget etter denne brøken.

Hos oss var det mitt navn som stod på lånepapirene i banken, men vi eide leiligheten sammen. Da ligningen kom så bare fordelte vi rentefradraget og gjelden 50/50 og rettet dette på selvangivelsen til begge og sendte inn.

Kom aldri noen spørsmål tilbake fra ligningskontoret på det. Kommer sikkert ann på ligningskontoret også da. 
Siste redigering: 3. februar 2008 18:30:15 av laous
   #4
 5 116     Troms     0
Nå tuller du mye synes jeg. Er man gift kan man fritt velge hvem som skal ha rentefradraget. Kona har studielån, men det er jeg som trekker fra alle rentene som er betalt fordi det er jeg som tjener mest og har høyest marginalskatt av oss to. Derfor tar jeg flest rentekostnader også, selv om det er hun som har lånet. Gifte kan selv velge hvem som skal få fradrag for renter, og da bør man jo som regel gi fradraget til den som tjener mest (i 9/10 tilfeller vil dette lønne seg).

Så til dere gifte: Dere velger selv hvem som skal få trekke fra rentene, i avhengig av hvem som har lånet. Noen fordeler må man jo ha som gift.... ;D
Signatur
   #5
 473     Sola     0

Gifte kan selv velge hvem som skal få fradrag for renter, og da bør man jo som regel gi fradraget til den som tjener mest (i 9/10 tilfeller vil dette lønne seg).


Hva mener du? Hvorfor vil det lønne seg at den som tjener mest får fradraget???
   #6
 5 116     Troms     0
Godt spørsmål, jeg leste dette i "Dine Penger" for 3-4 år siden. Men det er ikke nødvendigvis en regel. Men for meg og kona har det fungert bra iallefall og tro meg, det fylles ikke ut forenklet selvangivelse her i huset. har siden 1992 alltid levert skikkelig og tjent mange kroner på det.
Men, som regel for meg og kona så tjener jeg 0,54øre i fradrag for hver krone jeg får redusert min alminnelige inntekt. Kona får kun 0,45 øre i fradrag for hver krone hun reduserer sin alminnelige inntekt. Ikke skjønner jeg det selv, men hvis jeg tar alle rentefradragene så betlaer vi totalt sett mindre skatt enn om de fordeles likt, eller at hun tar alle rentefradragene. Dette rådet fikk jeg også av min rådgiver i bank så jeg tror nok Dine Penger har gitt et bra råd her.

Forenklet selvangivelse er statens største ran av den norske befolkning. DER tjener de store penger på folks ubevissthet.

Husk forresten også på en ting folkens, å få penger igjen på skatten er ikke en gave fra staten; de pengene er dine så det skulle bare mangle. Jeg har aldri helt skjønt at folk sier de har vært heldige som får igjen penger??? Det er da penger du skulle hatt i utgangspunktet. Jeg derimot får alltid en baksmell på alt mellom 10 000,- og 20 000,- hvert år. Genialt synes jeg fordi da beholder jeg alltid mer penger og jeg går alltid ut med minst kun 2-3000 i minus allikevel. men da har jeg hatt mer penger på min høyrentekonto enn jeg skulle. Det må alltid være et mål å få baksmell (kalkulert med andre ord) fordi da har jeg pengene selv.

God økonomi er å låne masse penger på avbetaling, kredittkort etc fordi da beholder du pengene selv lengst mulig. Jeg elsker derfor kjøpe hvitevarer, TV og store møbelkjøp på slik cresco kreditt avbetaling i 9 mnd. Helst mer. Kan jo bare betale 275 i slikt etableringsgebyr og beholde ca 50-80 000,- på kontoen i 9 mnd lengre da jo! Men klart, det har ikke vært en kjempefordel nå som renten har vært så lav, men den er på god vei oppover har jeg hørt  ;D
Signatur
   #7
 473     Sola     0
Ok. Men det spiller ikke noen rolle hvem som får gjeldsfradraget. Man får 28% fradrag for gjeldsrenter, altså 28000 i fradrag på 100000 i renter. Hvis en ikke tjener nok til å få trukket fra alt, blir fradraget overført ektefellen.

ivo
   #8
 492     0

Men, som regel for meg og kona så tjener jeg 0,54øre i fradrag for hver krone jeg får redusert min alminnelige inntekt. Kona får kun 0,45 øre i fradrag for hver krone hun reduserer sin alminnelige inntekt. Ikke skjønner jeg det selv, men hvis jeg tar alle rentefradragene så betlaer vi totalt sett mindre skatt enn om de fordeles likt, eller at hun tar alle rentefradragene.


Poenget med at den som tjener mest får fradragene er ganske enkelt: I Norge er det progressiv beskatning, og dermed må de som betaler mest (vanligvis) betale mest skatt. Ved å redusere den skattbare inntekten med fradrag vil dette lønne seg for en som f.eks. har kommet høyt nok opp til å betale toppskatt. Toppskatten er jo over 50% sist gang jeg sjekket. Dersom kona tjener 300 K er hun langt under grensen for toppskatt og betaler dermed langt mindre skatt uten disse fradragene.

Noe som er veldig lønnsomt er å f.eks. å se på fradragene en kan få dersom en har barn. Her er det mye å hente. Er derfor veldig enig i at forenklet selvangivelse ikke lønner seg! Krev de fradragene som står listet opp i forskjellige skattenøkler etc. Det er ille nok at vi betaler 25% mva på nettoinntekten. Momsen er statens største inntektskilde med god margin.
   #9
 5 116     Troms     0
Ja, da er det nok derfor det lønner seg for oss at jeg overfører alle fradrag på lån som kona har ogsåå til meg selv. Jeg betaler ikke min toppskatt med glede. Det er vel ikke så mye for de som tjener under 1 million, men dog, den utgjør jo noen tusen. Kona tjener også over toppskattgrensen, men det lønner seg allikevel for oss å overføre alt til meg. Så det kommer vi nok fortsatt til å gjøre.
Signatur
   #10
 473     Sola     0
Nå er dere litt på jordet altså...

Toppskatt beregnes kun på personinntekten, og i denne regnes alt som i skatteloven regnes som fordel vunnet ved arbeid.

Rentefradraget hensyntas derfor ikke i personinntekten, men i alminnelig inntekt (dvs all inntekt som det svares 28% skatt på).