5,638    8    1  

5 års reklamasjonsfrist ved huskjøp: Kan denne utvides?

 496     Stavanger     0
Kan 5 års fristen forlenges ved alvolige feil ved huset?

Det eletriske annlegget i huset vi kjøpte for 10 år siden, som var oppgitt å være nytt, har vist seg å være temmelig mangelfult.

F. eks:
Det er flere plasser brukt feil ledninger (noen steder er ledninger som er beregnet for 10 ampere er brukt der det er 16 ampere sikringer).

Til den ene varmtvannsberederen var ledningene feil koblet, slik at strømmen "lekte" og skar hull på berederen. Når eletrikeren skulle sette på noen apparater for å teste oppstod en blå lysbue rundt berederen.

Det ene etter det andre er etterhvert oppdaget, og vi har hatt flere eletrikere her som har jobbet i mange dager for å rydde opp i ulovlighetene ved det eletriske annlegget.

Dersom feilene er alvorlige nok, kan man da se vekk fra 5-års regelen?


   #1
 193     øst     0
Ingen ekspert, men sunnfornuft sier at det er lite aktuelt.. Det er nok bare noe du må ordne selv.
   #2
 1,103     0
Har hørt om saker som har gått over 5 årsregelen.
Dette var da alvorlige konstruksjonsfeil som firma måtte rette opp for egen regning.
Dette var da gjennom rettsvesenet.
   #4
 224     0
Jeg jobber som elektriker å jeg savner en for kontroll av det elektriske anlegget ved kjøp og salg av hus.
Det burde være et eget organ som ut fører dette på lik linje med tilstandsrapporten. For de som driver med tilstands rapporter har som regel ikke nok kunnskap og utstyr til å utføre den delen av jobben. De tar en lett visuell vurdering.

I dag finnes det ikke noe krav om sjekk av det elektriske anlegget ved salg. Det er opptil kjøper og eier av huset.               
   #5
 3,955     0

Jeg jobber som elektriker å jeg savner en for kontroll av det elektriske anlegget ved kjøp og salg av hus.
Det burde være et eget organ som ut fører dette på lik linje med tilstandsrapporten. For de som driver med tilstands rapporter har som regel ikke nok kunnskap og utstyr til å utføre den delen av jobben. De tar en lett visuell vurdering.

I dag finnes det ikke noe krav om sjekk av det elektriske anlegget ved salg. Det er opptil kjøper og eier av huset.               


Helt enig med deg... DLE-kontroll burde være obligatorisk ved boligsalg... Da er det mange huseiere som ville slitt med å få solgt boligene sine uten å måtte ut med en god del $$ før salget ;)

I Boligsalgsrapporter laget av takstmenn står det jo ettertrykkelig at det elektriske anlegget ikke er vurdert og bør bli gjennomgått av en fagmann. Normalt er takstmenn tømrermestere/ingeniører osv. Har enda ikke snakka med en takstmann som kommer fra el-bransjen... Normalt har ikke el-folk den byggtekniske kunnskapen som må til for å ta en tilstandsanalyse av en bolig heller Wink
   #7
 584     Midt-Norge     0

5-6% av kjøpesum regelen blir ikke noe problem da vi tidligere har fått erstattet andre mangler ved huset.

Det virker bare litt rart at dersom selger klarer å skjule manglene godt nok, og det går over 5 år, så er han fri for ansvar.


Vær obs på klagefristen.

   #8
 4,148     Oslo Vest     0
Dersom man ser på dagens regelverk stilles det ganske sterke krav til dokumentasjon ifb med bygging av hus. Det skal foreligge en prosjektering og dersom det er et elementhus også en produktdokumentasjon, og dette skal forefinnes på byggeplassen. Jeg vil tro at dersom tiltakshaver ikke sjekker dette, dvs at det foreligger en prosjektering og en produktdokumentasjon har han ikke gjort sitt for å unngå at f.eks taket er for dårlig dimensjonert. Det vil gjøre det vanskeligere å kunne reklamere etter fristen. 

Generelt vil jeg tro at dersom noen er lurt på det konstruktive vil man også etter 5 år kunne påberope seg skjulte feil og mangler dersom det ikke er iht til regelverket på byggetidspunktet, avhengig av hvor alvorlig mangelen er. Dog forutsetter dette at tiltakshaver og kjøper har gjort det som er mulig for å avdekke dette. Når det gjelder med dagens regler vil være vanskeligere å påberope seg dette, siden det er et krav om kontrollsystemer og at disse forefinnes på byggeplassen. Det er et erstatningsrettlig krav at den som krever erstatning har gjort det som er mulig for å unngå mangler og skade.

Et eksempel for at det kan være et problem å påberope seg en mangel er dersom det mangler produktdokumentasjon, enten fra Sintef eller fra en tilsvarende godkjennelsesmyndighet som anerkjennes av Sintef. Så vidt meg bekjent har ingen av leverandørene fra Baltikum, Russland, Polen eller Romania en slik produktdokumetasjon.

Intet av det som er skrevet over fritar en entreprenør, ansvarlige søker/prosjekterende/utførende/kontrollerende for et ansvar, men jeg vil tro at dersom man påberoper seg skjulte mangler etter 5 årsfristen og møter i retten vil retten konkludere med at man kunne ha gjort en del for å avverge manglene.
Som det er sagt så mange ganger før bør tiltakshaver følge opp sitt prosjekt, se at kontrollsystemene fungerer og ikke minst sjekke at prosjektering fysisk er utført og at dersom det er snakk om elementhus sjekke at det foreligger det en produktdokumentasjon.

Det er ingen som er tjent med at en byggesak behandles i retten, og man bør bruke ressurser på å sikre seg ifra byggesaken starter.
Signatur